Válassza az Oldal lehetőséget

Drasztikusan emeli a CPU magok számát az Intel

A gyártó az egyre több processzormagban látja a jövőt, így elkezdte drasztikusan növelni azok számát.

Az Intel a napokban mutatott be egy működő, 48 magos processzort, amelyet „Single Chip Cloud Computer”-nek nevezett el.

Ez a CPU azonban csak egy kísérlet, egyfajta tapasztalat gyűjtés, hogy hogyan lehet drasztikus mértékben növelni a magok számát. Bizonyára mindenki emlékszik arra, amikor az AMD 2009-ben piacra dobta az RV740-es grafikus maggal ellátott videokártyáit, amellyel sok tapasztalatot szereztek a 40 nm-es gyártástechnológiáról. Akkor ugyanaz volt a cél, mint most az Intelnél, mégpedig nem a nyereség, hanem a tapasztalat szerzés, bár azért tegyük hozzá, hogy az említett grafikus mag a piacon is elérhető termék lett.

Legtöbbünk valószínűleg arra következtetne, hogy ezt már biztosan 32 nm-en készítik. Ez esetben azonban ez a feltételezés téves, ugyanis itt még a 45 nm-es eljárást alkalmazzák. Az 567 négyzetmilliméter méretű lapka 24 darab dupla magos Intel IA-32 “blokkot” tartalmaz. Az Intel IA-32 kifejezés nem mást jelent, mint hogy „Intel-Architekture 32-bit”, vagyis 32 bites(x86) Intel architektúra.

Drasztikusan emeli a CPU magok számát az Intel

A prototípus összesen 64 GB DDR3-as memóriát tud kezelni és négy csatorna használatával. A magok 256 GB/s sebességgel kommunikálnak egymással. A fogyasztás több, mint lenyűgöző, ugyanis a 48 mag üresjáratban mindössze 25 Wattot igényel és terhelve is csak 125 Wattot. A magok órajelét kezdetben csak 1 GHz-re sikerült belőni, azonban a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ez az érték már elérte az 1,6 GHz-es értéket.

Drasztikusan emeli a CPU magok számát az Intel

Azt azért rögtön le kell szögezni, hogy ezeket a processzorokat nem asztali gépekbe szánja a gyártó, legalábbis egyelőre nem. Ez a fejlesztés egy prototípus, kísérlet, amelyet különböző kutatóintézeteknek és egyetemeknek szánnak. Az Intel nem titkolt célja, hogy a jövőben több száz magot tartalmazó processzorokat készítsenek akár asztali gépekhez is.

A szerzőről