Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise S2 okosóra – a háziorvos

Alfawise S2 okosóra – a háziorvos

Az Alfawise ezúttal egy vérnyomásmérős okosórával örvendeztetett meg minket.

Alfawise S2 okosóra – a háziorvos

 

Papíron egy verhetetlen konstrukció hever előttünk az asztalon, az S2 névvel illetett ketyere megdöbbentően sokoldalú annak tükrében, hogy az ára még kedvezményes időszakon kívül sem lépi át a 30 dollárt. Nos, az élet persze most is átírta a dolgokat, de ne szaladjunk ennyire előre!

Főbb specifikációk

Termék adatai

Márka: Alfawise
Típus: S2
Bluetooth verzió: Bluetooth 4.0
Értesítések: Igen, rezgéssel és a kijelzőn
Akkumulátor: 120 mAh
Készenléti idő: legfeljebb 30 nap 

Egyéb: OTA támogatás, Android és iOS rendszernél is használható

Kijelző 0,96 inch, IPS (érintőgombbal)
Szolgáltatások Alvásmonitorozás, lépésszámlálás, távoli kamera, hosszabb idejű ülés figyelmeztetés, ébresztés, üzenet és hívásértesítés (az appok listája a lenti képen!), pulzus-, vérnyomás-, és véroxigénszint mérés
Szíj  Puha bőr, elegáns, nem cserélhető, kényelmes, a csat fémből van, a két bújtató közül az egyik mozgatható
Üveglap Gorilla Glass (ismeretlen verzió)
Készülékház „fém” (feltehetően rozsdamentes acél)
Fizikai jellemzők 36 grammos tömeg, az óratok átmérője 39,6 milliméter, a magassága 11,7 milliméter, az óra teljes hossza 360 mm
Csomag tartalma 1×okosóra, 1×angol használati útmutató, 1×USB kábel, 1×töltő

 

Csomagolás és külső

doboz IMG 20180911 142047

Az átlátszó fedelű doboz belsejében találjuk az órát, a dokkolót, egy meglehetősen rövid USB-s kábelt, na meg az angol nyelvű használati útmutatót. Jól indul a dolog, vezeték nélküli töltőre nem számítottunk, továbbá az is megkapó volt, hogy a doboz kellő mérete okán könnyű volt benne pakolászni, a tartozékok kényelmesen elférnek benne. A fenti képeken láthatjátok, én egy meglehetősen – fogalmazzunk egyszerűen – retkes verziót kaptam, ez azonban nem általános jelenség, másoknál teljesen tiszta volt a fedlap.

csomag csomag 1

Az Alfawise S2 kétféle színben rendelhető: khaki és fekete. Ízlések és pofonok, szerintünk a szürke színű keretbe ölelt képernyő megjelenése abszolút vállalható, a (mű)bőr szíj sem teljesen reménytelen eset. A 0,96 hüvelykes kijelző a Gorilla Glass üveglap alatt helyezkedik el, a panel a termék árkategóriájának megfelelően téglalap alakú, tehát messze nem tölti ki a rendelkezésre álló helyet. A 160×80 képpontot alkalmazó megjelenítő láthatóságával nincs gond (augusztusi napsütésben persze nehézkesebben olvasható), az IPS technológiának köszönhetően a betekintés minden irányból tökéletes. Az előbbi paraméterekből egyébként könnyen kiszámolható, hogy a pixelsűrűség 186,34 PPI, mely érték a gyakorlatban elégségesnek mutatkozott ahhoz, hogy csak egészen közelről találkozzunk recés élekkel. A készülékház IP67 védettséggel bír, így a fröccsenő víz feltehetően nem fog gondot okozni az órának – a szíj viszont már más tészta, nem célszerű rendszeresen megúsztatni.

ora

Használat

A fenti táblázatból már pontosan kitűnt, hogy itt most kifejezetten jól el vagyunk látva tartalommal, haladjunk is szépen sorjában.

  • Lépésfigyelő

Meglehetősen hektikus, a 800 méteres próbamérésre a következő számokat kaptuk: 640, 730 és 790 méter. Mivel az S2 a pontosság javítása végett nem tudja használni az okostelefon helymeghatározó rendszerét, ezért ezzel a megbízhatósággal leszünk kénytelenek beérni.

  • Alvásfigyelő

A tesztelés itt kifejezetten érdekesen alakult; Kiderült, az óra szerint én igen erős alvajáró vagyok, de nekem azért megalapozott a gyanúm, hogy nem tettem meg a múlt éjjel több mint 400 métert. Egyértelmű, hogy a kütyü a kisebb mozdulatokat is lépésként regisztrálja, ami nyilvánvalóan kihatással volt az alvásmonitorozó szolgáltatásra is – ez némi alulmérésben mutatkozott meg az alvásidőt tekintve.

  • Pulzus- és vérnyomásmérő

Ez lesz a termék fő erőssége, hiszen többszöri ellenőrzés után is arra jutottunk, hogy a szenzorok megbízható adatokat szolgáltatnak. Annyi megjegyzésünk azért van, hogy a rendszer egyénfüggő, tehát a különböző testi adottságoknak köszönhetően a pontosság nem garantálható mindenkinél!

  • Pulzoximéter

A véroxigénszint mérésére nem tudtunk orvosilag hitelesített eszközt alkalmazni, az óra nálam 96 és 99% közötti értékekeket mutatott – azt viszont megfigyeltem, hogy intenzív, kardió jellegű testmozgás után általában magasabb értékekeket kaptam, ami arra utal, hogy nem egy véletlenszám generátor működteti a szenzort.

Az óraház alsó része domború kialakítású, ami ugyan elsőre kissé furcsának hat, ám élesben hamar bebizonyosodott róla, hogy igen jó ötlet volt! Az S2 véleményünk szerint elsősorban nem sportolási célokra termett, ennek ellenére pozitívum, hogy az előbbi trükk okán a készülékház kisebb felületen érintkezik a bőrünkkel, így nehezebben izzadunk be alatta. A szíjról érdemes megjegyezni, hogy egészen sűrűn van lyukasztva, így nagyon könnyű méretre állítani. Összességében elmondható, hogy az okosóra viselése kényelmes, a nevetségesen alacsony tömege és a puha szíj okán (36 gramm) láthatatlanul öleli körbe csuklónkat.

Egy futó pillantás erejéig utánajártunk annak, hogy pontosan mi munkálkodik a kütyüben. Az Alfawise S2 a Dialog DA14580 névre keresztelt SoC-ját alkalmazza. A lapka Bluetooth 4.2 támogatással bír, alvó módban 600 nanoamper alatt van az étvágya (terhelés alatt is beéri 15 mW-tal), a mikrokontroller (a mikroprocesszor és a periféria áramkörök együttese) szerepét pedig a 32 bites ARM Cortex M0 tölti be. A gyártó szerint a lapka a következő pozitívumokkal bír: kedvező energiaigény (elemről is működtethető), kis fizikai kiterjedés (2,5×2,5×0,5 mm-es méret) és kedvező előállítási költség. Való igaz, piacra lépése idején (2014 eleje) a rendszerchip az első két paramétert illetően az élmezőnyben tanyázott, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy a kedvező előállítási költségek miatt még egy ilyen árfekvésű termékbe is bekerülhetett a Dialog eme szerzeménye. A DA14580 egyébként orvosi eszközökben is használható, de fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az S2-t ettől függetlenül ne tekintsétek ennek!

da14580 1

A fenti kitekintés után térjünk rá a gyakorlati tapasztalatokra. Az S2 érintőgombja megbízhatóan regisztrálta a műveleteket – a kapkodó, hirtelen mozdulatokat leszámítva! –, ez használatos a menüben történő lépegetésnél, illetve az adott funkció/szolgáltatás indítására is. Utóbbinál egyszerűen csak hosszabban kell ott tartani az ujjunkat, és már indulnak is a különböző mérések. Minimális szinten az óra kezdőképernyőjét is átszabhatjuk ily módon, persze ez kimerül annyiban, hogy néhány előre definiált sablon közül választhatunk. Sajnos a tesztelés ezúttal sem volt mentes negatívum élményektől; Az óra kifejezetten rövid időre villantja fel a kijelzőt a csuklóemelésnél, illetve akkor is, amikor megkapjuk a különböző mérések (pl. vérnyomás) eredményeit, emiatt előfordult, hogy egyszerűen lemaradtunk arról – ugyanez igaz az értesítésekre is. Mivel a készülék nem mutatja az előző mérés számait, ezért ezt csak az okostelefonunkról tudjuk leolvasni. A különböző eseményekről (pl. üzenetek) kapott riasztást az „MSG” menüpont alatt találjuk, illetve szintén nagyon rövid ideig a megjelenítőn is láthatjuk. Tapasztalataink szerint meglehetősen kiszámíthatatlan (készülékenként és platformonként változó) az, hogy az üzenet szövege megjelenik-e az aprócska panelen, avagy csak az „MSG” számlálója utal majd erre.

Galéria

IMG 20181107 131146 IMG 20181107 131433
IMG 20181107 131537

Az Alfawise S2 várható üzemidejét nyilván erősen befolyásolja a felhasználói aktivitás, az mindenesetre valószínű, hogy a gyártó által megadott 30 nap legfeljebb laboratóriumi körülmények között érhető el. Nagyjából 1-2 héttel érdemes kalkulálni, kb. ilyen időközönként fogtok találkozni a töltővel, ha nem csak dísznek szeretnétek az órát. A dokkoló egyébként mágneses, stabilan tartja az órát, a mellékelt USB kábel viszont botrányosan rövid, ezt érdemes lehet lecserélni egy hosszabbra.

Screenshot 20181104 210020 Screenshot 20181104 210041 Screenshot 20181104 210100
Screenshot 20181104 212615 Screenshot 20181104 212654 Screenshot 20181104 212745
Screenshot 20181104 215433 Screenshot 20181104 215438 Screenshot 20181104 215457

JYou app

A segédprogram legjobban a korrekt iparosmunka jelzővel írható le, szóval „yó” lett. Nem mondanánk kifejezetten mutatósnak, sem részletgazdagnak, azonkívül a motivációra sem sokat ad, viszont pillanatok alatt kapcsolatot létesített az órával, majd stabilan tartotta azt. Regisztrációra nincs szükség, reklámokkal sem bombáz minket, amit tud, azt legalább fixen hozza!

A főképernyőn („Status”) ömlesztve megkapunk minden információt, itt pár kattintással intézhetjük az egészségügyi méréseket is. A részletes kimutatásokat sem kell sokáig keresgélnünk, a „Sleep” fülön az alvásmonitorozó által begyűjtött statisztikákat vizslathatjuk meg, a „Sport” pedig a lépésszámlálót takarja – heti és havi bontás is akad. Utóbbinál nem igazán tudtuk mire vélni a napi célt, a 10 000 lépés mellett ugyanis egy kitűzött távolság is van, mely egész konkrétan 30,50 km – igen, jól olvastátok! A „Beállítások” menüpont alatt végezhetjük a szinkronizálást, a manuális adatletöltést, konfigurálhatjuk a lépésszámláló napi célját és az ébresztőt, aktiválhatjuk az ülés megszakítására történő figyelmeztetőt és a távoli kamera funkciót is. Itt kapott helyet az automatikus pulzusmérő is, mely kétóránként ereszt meg egy gyors vizsgálatot – ez csak ki- és bekapcsolható, az időzítő nem módosítható.

Screenshot 20181107 122149 Screenshot 20181107 122135 Screenshot 20181107 020452
Screenshot 20181107 021119 Screenshot 20181107 020640 Screenshot 20181104 223928

A hosszabb készenlét érdekében kikapcsolhatjuk a rezgéseket és a képernyő automatikus bekapcsolását is, ám praktikusabb, ha csak megadunk egy időintervallumot erre. Lehetőségünk van OTA frissítésre is, ha netalán készül még egy csomag az órához – a miénk a legfrissebb firmware-t kapta meg, így ezt nem tudtuk kipróbálni. A JYou automatikusan szinkronizálja a karórán látható időt, ha esetleg ez mégsem működne, akkor érdemes egy kézi összehangolást indítani.

Összességében elmondható, a JYou nem szép, de egy igásló megbízhatóságával vetekszik, az alapvető szolgáltatásokkal, lehetőségekkel felvértezték, a hiányosságokat meg majd remélhetőleg idővel pótolják. Vagy nem, ez esetben nyilván a fenti kínálattal kell beérnünk, ami azért így is vállalható – szerintünk.

20180119114920 46912 1800x1800 20180119114927 17471 1800x1800
20180119114931 82898 1800x1800 20180615155058 35135 1800x1800

Összegzés

Határozott kép alakult ki bennünk az Alfawise S2 okosóráról. A több hetes tesztelés során egyértelműen kiderült, hogy az egészségügyi információk terén pontos adatokat szolgáltat a készülék, tehát ezen a ponton tudja kidomborítani tudását. Ezek után bizonyára nem fog senkit sem meglepetésként érni, hogy a kütyüt azon Olvasóinknak tudjuk jó szívvel ajánlani, akik ki tudják használni a termék ilyen jellegű képességeit, illetve nem zavarja őket, hogy a YJou app nem a piac legszebb megoldása, a lépésszámláló és az alvásmonitorozás pedig inkább csak tájékoztató jellegű adatokat szolgáltat. Az előbbiek mellett a legfeljebb átlagosnak mondható üzemidőt érdemes még számításba venni a vásárlás előtt, a gyártó által jósolt 30 nap megközelíthetetlen, már ennek a felét elérni sem lesz könnyű mutatvány. Úgy gondoljuk, hogy a magunk részéről kellően részletes bemutatót prezentáltunk nektek, ezért a fenti sorok áttanulmányozása után megalapozott döntést tudtok hozni, ha okosóra vásárlás előtt álltok!

Alfawise S2 okosóra – a háziorvos 1

Az Alfawise S2 a Gearbesten csak időszakonként vásárolható meg (katt a képre!), az ára általában 29,06 dollár (ha nem akciós). Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!

A szerzőről