Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded

 

Előre vesszük a 2,5 colos háttértárat fogadó dobozokat, mivel ezeknél nem mérünk. Ezeknél termékeknél a legfontosabb tulajdonság a hordozhatóság, így az is lényeges, hogy minél kevésbé legyen kényes a sérülésekre.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 1

A ViPowER Cupid elnevezésű terméke ennek részben megfelel, hiszen merev alumínium burkolat óvja a vinyót. A védelem azért nem teljes, mert belső rázkódásvédelemmel nincs ellátva, így működés közben nem jó ütögetni. A terméken egy zöld LED jelzi a működést. A gyártó egy műbőr tokot is ad terméke mellé, ami eredményesen védheti meg a karcoktól.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 2

A második apró eszköz (Chieftec CEB-25S-U3) a Chieftectől jött. Ahogy az várható volt a legnagyobb különbség a két eszköz között a külső. Érdekes módon, bár a Chieftec nagyobb név, most a ViPowER terméke az, amit szívesebben vásárolnánk meg.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 3

A Chieftec tárolójának fala vékonyabb, ráadásul fényes, ami az ujjlenyomatok és a karcok szempontjából sem előnyös. Ráadásul, ez a termék inkább ázsiai dizájn, ha értitek, mire gondolunk.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 4

A legfurcsább a ház hátsó felét tartó két csavar, mely tény, hogy a bicskától a kiskanálig mindennel nyitható, ám minket a régi orosz termékekre emlékeztet, azokban voltak a NYÁK-ok hasonló csavarokkal rögzítve. Persze a külső megítélése szubjektív, így nézzétek meg a képeket és döntsetek józan belátásotok szerint.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 5

Jöhetnek is a 3,5 colos merevlemezeket fogadó egységek. Kezdjük is rögtön a már említett dokkolóval, már csak azért is, mert ez némi átmenetet képez a két csoport között.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 6

A kütyü egyértelműen asztali használatra lett tervezve, formája okán nehezen tudjuk elképzelni, hogy valaki hordozgatni akarná, bár biztos akad ilyen elvetemült egyén is. Az eszköz elején találjuk a működést jelző fényt, hátul egy ki- bekapcsolót, az USB csatlakozót és a táp csatlakozóját.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 7

Azt, hogy mitől átmenet a két csoport között gondolom már kitaláltátok. Azért, mert ebben 2,5 és 3,5 colos meghajtókat is használhatunk. Ehhez egy adaptert kell a felső nyílásba csúsztatni, hogy a kisebb háttértárak se lötyögjenek.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 8

Így hátulról szemlélve az eszközt borzasztó nagy hiányérzetünk támad, ami erősen csökkenti a dokkoló értékét. Nem hallunk belőle egy reszelős hangot ami azt mondja: meghalsz Obi-Wan!

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 9

ViPowER-el kezdtük, folytassuk is azzal! A második 3,5 colos eszköz már egy vérbeli külső adattárnak néz ki, persze, ahogy említettük ez csak doboz, merevlemezt nekünk kell venni. Sok csilli-villivel most sem találkozunk. A működést jelző fény a hátsó front szélén van, ami nem túl szerencsés, ahogy az sem, hogy nincs kapcsoló. Igaz, mivel USB-s eszköz elegendő kihúzni a gépből, mivel azonban külső tápegység biztosítja az áramot mégis jó lett volna, ha áramtalanítani tudnánk.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 10

A kistesóhoz képest vékony oldalfalakat, műanyag első és hátsó frontot kapunk. Ez ugyan nem annyira "menő", de mivel nem hordozzuk, hanem csak az asztalon álldogál, nem is annyira lényeges a falvastagság. Viszont lényeges, hogy a felület nem fényes, ami miatt az ujjlenyomatok leolvasásához nem a rendőrséghez kell fordulnunk, már ha szeretnénk ilyen tevékenységet végezni.

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 11Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 12

Utolsónak maradt a Chieftec eszköze (Chieftec CEB-35S-U3). Ez külsőleg teljesen megegyezik az apróbb darabbal, olyannyira, hogy a mulatságos kinézetű csavarok is ott figyelnek a popóján. Hátrány a ViPowERhez képest az ujjlenyomatokra kényes felület, de ez ebben az esetben – ismét csak nem fogjuk hordozni – nem annyira lényeges. Aki szereti a dizájnosabb megoldásokat, biztos ezt fogja választani, akinek a praktikum fontosabb az pedig az előzőt. Ami tetszik, hogy erről nem felejtették le a főkapcsolót, így könnyedén áramtalanítható.

 

 

Az oldal végére maradtak a mérések. Lemértünk egy "hagyományos" USB 2.0-és külső meghajtót, amiben SATA2-es merevlemez dolgozik, mellette pedig az új USB 3.0-ás, 3,5 colos meghajtót befogadó házakat, melyekbe egy SATA3 meghajtót csavaroztunk. Bár hasonló méréssel már találkozhattatok oldalunkon, az ismétlés sosem árt!

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 13

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 14

Referencia mérések — USB 2.0 és SATA 2

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 15

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 16

ViPowER Mars mérések

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 17

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 18

ViPowER SamrtDock mérések

 Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 19

Bemutatjuk: USB 3.0 reloaded 20

Chieftec mérések

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.