Válassza az Oldal lehetőséget

Core i7 a Scythe ellen

Core i7 a Scythe ellen

Katana III

A Katana III is új fejlesztésű egység. Az eddig szemrevételezett darabok közül a legkisebb. A nevén kívül szinte semmi nem emlékeztet az elődjére, hiszen változott a borda alakja, mérete, és dőlése is. A tervezők lecserélték a talpat is, erre az előző verziónál nagyobb hőleadó felület került.

Core i7 a Scythe ellen 1 Core i7 a Scythe ellen 2

A Katana, bár nem túl nagy méretű hat darab hőt vezető csövet kapott, ami ekkora bordánál tekintélyes mennyiség, talán egy kicsit túlzás is. Persze a sok cső biztos nem árt a teljesítménynek, sőt. A borda amúgy az állított kivitelűekhez tartozik, vagyis ebben az esetben a ventilátor közel merőleges az alaplapra. Azért csak közel, mert nagyjából 35-40 fokban meg vannak hajtva a lamellákat és a ventilátort tartó csövek, így a hűsítő légáramból az alaplap is kap valamennyit.

Core i7 a Scythe ellen 3 Core i7 a Scythe ellen 4

A kis méret miatt az új Katana 9 centiméteres ventilátort kapott, mely PWM-es vezérlésű. A fordulatszám 300 és 2500/perc között változhat, eközben a légszállítás 6,7-55,55 köbláb, a zajtermelés pedig 7,2-31,07 dBA. Magas fordulaton tehát egy cseppet sem nevezhető csendesnek a jószág, ám e hiányosságát kárpótlandó mindössze 495 gramm a tömege. Méretei 94 × 108 × 143 milliméter. A támogatott processzorokat tekintve teljes az egyezés a Kabutóval.

Mugen 2

A Mugen a Scythe egyik legjobban csengő neve. Az új sorozat egyik első darabja, emlékezetünk szerint a japán cég termékei közül először kapott Core i7 támogatást.
A borda felépítése a hagyományos, első generációs Scythe bordákéhoz hasonlít, vagyis a ventilátor merőleges az alaplapra. Amiben viszont eltér azoktól, hogy a lamellák ennél a hűtőnél is az új elképzelések szerint készült, vagyis nem egy nagy tömbből, hanem öt, egymáshoz nem kötött darabból áll. A lamellakötegekhez egy cső szállítja darabonként a hőt. Ez a cső azonban két irányban hagyja el a talpat, így a kötegeket két-két csővég éri el. Rövid fejszámolás, összesen 5 csövet találunk, mely a kialakítás miatt 10 utat jelent a processzorban keletkező hő elvezetéséhez.

Core i7 a Scythe ellen 5 Core i7 a Scythe ellen 6

A Mugen 2 a Katana III-nál testesebb jószág, ezt mutatja az is, hogy 12 centiméteres ventilátor dolgozik rajta. A légkergető ezen esetben is PWM-es vezérlésű, fordulatszáma a processzor által termelt hőtől függően 200 és 1300 fordulat/perc között változhat. Itt is találunk nulla állást, a minimum viszont itt is 200, ahogy a Kabuto ventilátoránál. A venti légszállítása nulla és 74,25, míg a keltett zaj nulla és 25,5 dBA között alakulhat a fordulatszám függvényében.

Core i7 a Scythe ellen 7 Core i7 a Scythe ellen 8

A 130 × 60 × 156 milliméteres borda tömege majd kilencszáz gramm ventilátorral együtt. Amit még mindenképpen érdemes kiemelni a termék kapcsán, hogy a ventilátor a borda bármely oldalára felszerelhető, így akár az is elképzelhető, hogy egymással átellenes oldalra 1-1 ventit szerelünk, így javítva a hatásfokot. A támogatott processzorok köre, mivel új generációs termékről van szó, megegyezik a Katana III-mal.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.