Válassza az Oldal lehetőséget

Core i7 a Scythe ellen

Core i7 a Scythe ellen

Zipang

Kezdjük is a hűtők bemutatását! Elsőként a Zipang került sorra. Ez egy alaplappal párhuzamosan futó borda, mely hat hővezető csővel bír. A csövek szokás szerint két irányban hagyják el a talpat, ami azt jelenti, hogy a meleg 12 úton jut el a hőleadóig. A borda a formáját tekintve egy HTPC hűtés is lehetne, ha nem lenne annál sokkal nagyobb. A mérete és a lamellák állása miatt erre a célra nem is alkalmas, hiszen csak a tetejére szerelhető ventilátor, így pedig garantáltan nem fér be egy HTPC házba. Persze a Scythe nem is erre a célra szánta, sokkal inkább a nagy teljesítményű processzorok hűtésére.

Core i7 a Scythe ellen 1 Core i7 a Scythe ellen 2

A 145 × 148 × 112 milliméteres borda 815 gramm, ami a méreteket tekintve nem meglepő adat. A szellőztetésről egy 14 centiméteres ventilátor gondoskodik, mely percenként ezret fordul, eközben 51,82 köbláb levegőt mozgat meg és 21 dBA zajt termel. Az alacsony zajszint és a magas légszállítás egyértelműen a nagyméretű ventilátor előnye.

Core i7 a Scythe ellen 3 Core i7 a Scythe ellen 4

Alapkivitelben s478, LGA775-ös Intel, illetve Socket 754/939/940 és AM2-es AMD processzorokat hűthetünk vele. Jelen esetben a bevezetőben említett plusz felfogatás segítségével alkalmassá tettük Core i7 processzorra is.

Orochi

Tesztünk legnagyobb bordája az Orochi. Igazi monstrum ez, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 120 × 194 × 155 milliméteres mérethez 1280 grammos tömeg társul. Egy szóval jellemezve brutális.

Core i7 a Scythe ellen 5 Core i7 a Scythe ellen 6

A kialakítás a Zipanghoz hasonló, ha azt nézzük, hogy a ventilátor itt is párhuzamos az alaplappal. Amiben viszont különbözik, az a csövek száma. Az Orochi 10 darabot kapott ezekből a réz csövekból, ezek pedig egy irányban hagyják el a talpat. A ventilátor mérete ez esetben is 14 centiméter, viszont a fordulatszám csak 500/perc, és a zaj is csak a fele – vagyis a 10,8 dBA miatt egy kifejezetten halk darabhoz van szerencsénk.

Core i7 a Scythe ellen 7 Core i7 a Scythe ellen 8

A támogatott processzorok tekintetében nincs eltérés az Orochi és a Zipang között, az új Intel processzorokra csak a plusz átalakító segítségével szerelhető fel.

Kabuto

A Kabuto a Scythe egyik új fejlesztése. Formájában hasonlít az Orochira, ám annál sokkal kisebb. Lényeges különbség, hogy a borda lamellázata nem egy darabból áll, hanem három különválasztott egységből. Ez a forma már megjelent más gyártóknál is, állítólag hatásosabb, mintha egy nagy hőleadót használnának. A különálló lamella-egységekbe két-két cső szállítja a hőt, ebből gyorsan ki is számolható, hogy az új hűtő hat darab csővel dolgozik.

Core i7 a Scythe ellen 9 Core i7 a Scythe ellen 10

A méretekből adódóan a borda „csak” 12 centiméteres ventilátort kapott. A PWM-es vezérlésű légkergető 200 és 1300 fordulat/perc tartományban működik. Eközben a légszállítás a fordulatszám függvényében nulla és 74,25 köbláb között változhat. A nulla természetesen az álló állapotot jelenti, ez akkor áll elő, ha a ventilátor furdlatszáma 200 fordulat alá esik. A gyári adatok szerint a minimális üzemi fordulatszám a 200, tehát ez alatt gyaníthatóan leáll a ventilátor működése. Fontos adat még a zajszint, mely nulla és 26,5 dBA között alakul. Maximális fordulaton tehát viszonylagosan hangos az egység. Tapasztalataink szerint 20 dBA alatt még nem nagyon hallható egy ventilátor működése, ha zárt házban az asztal alatt használjuk.

Core i7 a Scythe ellen 11 Core i7 a Scythe ellen 12

A Kabuto, mivel az új generációhoz tartozik, alapból felszerelhető az 1366-os foglalatokra is, ezen kívül pedig a támogatott foglalatok megegyeznek az előző két delikvenssel.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.