Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig

Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig

{japopup type=”image” content=”images/stories/cikkek/s3nki/archos/101_7.jpg” width=”500″ title=”Archos 101 Internet Tablet” }Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 1{/japopup}

 

Ahogy azt feljebb olvashattátok a készülékek nyúzására nagyjából másfél hét állt rendelkezésre, ezt az időt pedig maradéktalanul ki is használtuk.

Lássuk hát a kütyüket! Mivel a központi egység megegyezik a sebességben nincsenek különbségek. A sebesség mérésére a Quadrant programot vettük igénybe. Ez nem nevezhető valami profi megoldásnak, de sokan használják, így könnyebb a teljesítményt más készülékekhez hasonlítani. Szóval a lényeg, hogy az összes pontszám mind a három készüléknél 1100-1200 között szóródott.

Mondanom sem kell, hogy néhány játékot is kipróbáltam, nem maradtak ki a dühös madarak sem. Szerencsére a kipróbált programok akadás nélkül futottak. Ezzel együtt azonban találtam egy olyan problémát, aminek a megoldására nem sikerült rájönnöm. Ez nem más, mint a képernyő forgása a készülék forgatásával összhangban. Valamilyen furcsa oknál fogva a forgatás néha annyira belassult, hogy 10-15 másodpercet kellett várnom, hogy a kép a gép után forduljon.

Egy másik fekete pontot a kijelzők érdemelnek. Szemből mondhatni kifogástalanok, de a betekintési szögek nem túl nagyok. Már viszonylag kis dőlés mellett is torzulnak a színek, és beszürkül a kép. Nem ajánlott a napsütés sem a használat közben, mivel normál TFT LCD kijelzővel van dolgunk. A fényerőt hiába vesszük fel, ha sok a fény a környezetben, akkor nem sokat fogunk látni.

{japopup type=”image” content=”images/stories/cikkek/s3nki/archos/70_4.jpg” width=”500″ title=”Archos 70 Internet Tablet” }Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 2{/japopup}

Szomorúan tapasztaltuk, hogy egyik táblában sincs GPS. Igaz, ennek hiányát csak akkor kezdtük érezni, amikor feltelepítettük a Google térképeket. Megoldásként csatlakoztatható Bluetooth GPS egység.

Úgy tűnhet, hogy az Archos termékeinek csak rossz tulajdonságai vannak, ez azonban közel sincs így. Piros pontot érdemel például, hogy a vezeték nélküli hálózatok elérése n-es szabványú csatolón keresztül történhet. Nem lényegtelen pont a készülékek tömege és mérete sem, mind a háromnál nagyon kedvezőek ezek az adatok, de erről az előző oldal táblázataiból ti is megbizonyosodhattok.

{japopup type=”image” content=”images/stories/cikkek/s3nki/archos/70_2.jpg” width=”500″ title=”Archos 70 Internet Tablet” }Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 3{/japopup}

Nagyon tetszett az is, hogy mindegyiknél találunk HDMI kimenetet, sőt, olyan lejátszó programot is, aminél egy kattintással átválthatunk a külső kijelzőre. Ezzel a megoldással egy komplett média központot tudhatunk magunknál, bárhova is menjünk.

A készülékek szoftverét gyerekjáték naprakészen tartani, mert ha frissítés érkezik, akkor az a netre történő csatlakozáskor erről értesítést kapunk. Egy kattintás a letöltés, egy másik a szoftver frissítése, a legújabb firmware már fel is van telepítve.

{japopup type=”image” content=”images/stories/cikkek/s3nki/archos/101_9.jpg” width=”500″ title=”Archos 101 Internet Tablet” }Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 4{/japopup}

Utoljára maradt az egyik legfontosabb dolog, még pedig az, hogy a 7- és 10 colos verziók multitouch kijelzőt kaptak. Ez különösen jól jön, ha a csúzlit szeretnénk kezelni az Angry Birds-ben. 

A használat módját erősen meghatározza a készülékek mérete. A 4 colos megoldás lényegében egy méretesebb érintőkijelzős PDA-nak felel meg, éppen csak telefonálni nem lehet rajta. Használhatóságát a mérete nagyban csökkenti. Lehet rajta játszani, filmet nézni vagy zenét hallgatni, de például netezésre vagy elektronikus könyvek olvasására csak nehezen használható, legalábbis a nagyobb tesókhoz képest.

Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 5

Számunkra a középső, vagyis a 7 colos kijelző volt a kedvenc. Nem túl nagy, még befér egy nagyobb belső zsebbe, de már akkora, hogy szívesen nézünk rajta filmet, és kellemes az elektronikus tartalmak olvasása is. Ugyan így a netezés is kellemes élmény volt rajta, hiszen az internetes oldalak elfogadható méretben jelennek meg rajta. Talán mondanunk sem kell, hogy játszottunk is rajta, és nem okozott csalódást.

A legnagyobb, 10 colos kijelzővel rendelkező darab az, amit már inkább munkára, mint szórakozásra tudunk ajánlani, annak ellenére persze, hogy minden szórakozásra használható képességeggel rendelkezik, amivel a kistesói.

{japopup type=”image” content=”images/stories/cikkek/s3nki/archos/43_2.jpg” width=”500″ title=”Archos 43 Internet Tablet” }Kipróbáltuk: Archos tablet L-től XXL-ig 6{/japopup}

A nagy kijelző áldásos dolog, ám a hordozhatóságot rossz irányba befolyásolja. Egy ekkora tábla már nem fog a kabátzsebben elférni, ehhez bizony táska kell. Ha ezt megoldottuk, akkor viszont nagy élmény a használat. A virtuális billentyűzet gombjai a kijelző mérete miatt nagyok, a gépelés gyors és könnyű rajta. Emiatt jól használható jegyzetelésre, vihetjük az iskolába a jegyzeteinkkel, vagy használhatjuk egy értekezleten vagy fejtágítón is. Ha pedig elérkezik a szünet, mi lehetünk a társaság központja a gigantikus játékkonzolunkkal.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.