Válassza az Oldal lehetőséget

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb

A strapatelefonok évek óta megszokott termékek, de a strapaórák valamiért mostohagyerekként lettek kezelve. A Kospet előző „Tankja” és „Rockja” elég ügyesek voltak, sokat kibírtak, de szépnek nehezen voltak mondhatók. Olyan embereknek készültek, akiknek a külső másodlagos, a strapaállóság viszont fontos. Ilyen emberből valószínűleg nem sok volt.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb


Kicsomagolás, beüzemelés:


Videós bemutató:


 

A Kospet hatodik strapaórája, a Tank S1 egy teljesen új világot képvisel. A strapabíróság még jobb lett, a forma sportos, végre igazi órának néz ki, és ráadásként olyan finomságokkal találkozunk benne, mint az AMOLED kijelző, aminek nem mellesleg nagyon szépek a színei és végre napfényben sem használhatatlan. Szóval, a Kospet S1 egy igazi óra már, amit üthetsz, vághatsz!

Ráadás jóság, hogy a gyártó ezt az órát kimondottan hölgyeknek ajánlja, azt már csak én teszem hozzá, hogy bőven jó lesz uraknak is!

Mitől lett szebb?

A Kospet Tank S1 már a csomagolás terén is mutatja, hogy egy egészen más szintet képvisel, mint az elődjei. A doboz a Tronsmartokhoz hasonló mágneses fedelű darab. A minősége jó, a grafika nekem egy kicsit túl kínai. Oké, hogy ez egy sportóra, de azért egy csöpp eleganciát bele vihettek volna a csomagolásba.

Szerencsére a doboz csak addig érdekes, amíg ki nem vesszük belőle az órát.

Maga az óra, ahogy azt a fenti beharangozóban írtam, végre óra formájú, elfelejthetjük a Transformers dizájnt. Nekem amúgy is a kerek számlap a mániám, szóval, ezt mintha nekem tervezték volna. A ház anyaga alumínium, acél és persze műanyag. A számlap egy 1,3 hüvelykes AMOLED panel, ami felett harmadik generációs Gorilla Glass található. Előbbi nagyon jól néz ki, utóbbiból lehetett volna kicsit újabb is, de ne legyünk telhetetlenek, csoda, hogy ez belefért az óra árába.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 1

A Kospet a hölgyekre gondolva nem csak a szokásos szürke-fekete színt adta, vehetünk rózsaszínt és zöldet is (hajtászöld, holdfényfehér, sakura rózsaszín és űrfekete), utóbbi olyan zöldalmaszín, szóval világos, nem a harsogó sötétzöld.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 2

A Tank S1 méretét tekintve bőven lehet férfi óra is. Igaz, nekem nincs vastag csuklóm, de szerintem nem néz ki bután a kezemen. A tesztre kimondottan a fehéret kértem, kíváncsi voltam milyen lesz. Nos, nem rossz, de azért felülnézetben erősen műanyagszagú a cucc. Lehet, hogy mégis inkább feketét kellett volna kérnem…

Mitől lett okosabb?

Nos, az okosság tekintetében nem sok mindenről tudok beszámolni. A Da Fit appot váltotta a telefonon a Kospet Fitt nevű program. Ez emlékeim szerint kb. annyit tud, mint a Da Fit. Ez nem jelent se jót, se rosszat. Ezek az applikációk rengeteg negatív értékelést szoktak kapni, szerintem javarészt ok nélkül, mert nagyobb hibák nélkül, használható kezelőfelületen keresztül képesek az órát kezelni.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 3

Ami fontos, hogy a Tank M1-hez képest már nem 24-, hanem nem kevesebb, mint 70 sportmódot támogat. Ezek felsorolásától a nagy számuk miatt el is tekintek most, de azt fontosnak tartom leírni, hogy az úszás természetesen szerepel a repertoárban.

Nagyjából ennyi a különbség, de azért van így is bőségesen kényelmi funkció. A hölgyek a menstruációs ciklusuk követésére is használhatják, de emellett találunk pulzusmérést, szívmonitort, véroxigénszint mérést és vérnyomásmérést is.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 4

Utóbbit természetesen leteszteltem, vagyis összehasonlítottam a felkaros vérnyomásmérőnkkel is. Igaz, annyi engedményt tettem, hogy a felkaros a jobb karomon, az óra a bal csuklómon mért, azt meg tudjuk, hogy karonként is különbözhetnek az értékek, de ebben az esetben a különbség jóval nagyobb volt, mint amit hibahatárként el tudok fogadni.

Az amúgy normális közeli vérnyomásom jól bekávézva 142/90 volt a hagyományos mérővel és 126/73 az órával. Szóval van még hova fejleszteni a szenzort meg a technológiát.

A régebbi, már bevált mérési megoldások, mint a pulzus és a véroxigén megfelelő, bár utóbbinál ezt nehéz meghatározni, mert azt mondják, hogy 95+ -os érték a jó, így, ha az ujjbegyre csiptetős mérő 97-et mutat az óra meg 96-ot, akkor nehéz eldönteni, hogy ez egy százalékos eltérés (1-100) vagy húsz százalékos (95-100).

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 5

Természetesen van minden egyéb szokásos is, vagyis lépésszámlálás, kalóriaszámlálás, hívás- és üzenet kijelzés, figyelmeztetés, ha túl sokat ülsz, meg hasonlók. Elérhető a Bluetooth-on keresztüli hívás és hívásfogadás is, ami egyben azt is jelenti, hogy az órában mikrofon s hangszóró is található.

Mitől lett erősebb?

Nos, semmitől. Ez szomorú is lehetne, de nem az, hiszen a Tank sorozat esetén már nem az IP68-IP69, sőt nem is az IP69K minősítés, amit megszokhattunk, hanem a katonai U.S. MIL-STD-810H.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 6

Kezdjük ott, hogy természetesen vízálló, de nem akármennyire. Az IP69K minősítés már önmagában is azt jelenti, hogy lényegében mindenféle vizes és poros környezetnek ellenáll, ideértve a nagynyomású vízzel történő locsolást is. De ez még nem elég, hiszen az óra a sokkal többet kívánó MIL-STD810 katonai szabványnak is megfelel, amiben a közvetlen napsugárzás, a savas környezet és az extrém hőterhelés elviselése is követelmény.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 7

A gyári adatok szerint a KOSPET TANK S1 bírja a nagy, 5 ATM-es nyomást, de bírja az extrém alacsony nyomást is, így 12 182 méter magasságig működőképes marad, illetve használhatjuk úszáshoz is.

Fontos, hogy az 5ATM nyomás ugyan 50 méteres vízmélység esetén áll fenn, de ez nem jelenti azt, hogy az 5ATM jelölésű órák 50 méteres mélységben végzendő feladatokra lettek kifejlesztve. Vagyis ezekkel az órákkal nem ajánlott merülni, de nem órákon át tartó medencés vagy nyílt vízi úszásra megfelelőek.

Nem okoz gondot a durván párás környezet sem, akár 95 százalékos páratartalom mellett is használhatjuk (a gyártó figyelmeztet, hogy azért szaunázni ne menjünk benne, biztos, ami biztos). Mehetünk vele hidegbe, melegbe, a normál működés mínusz 40 és plusz 70 fok között biztosított. Kibírja az ütést, a rázkódást, 8 órán keresztül garantáltan nem ázik be.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 8

Egészen pontosan 15 olyan teszt van, amit a MIL-STD-810H keretében elvégeztek, ezek a nedves környezet nagy hőmérséklettel teszt, a +70 és a -40 fokos hőmérsékleti teszt, a sós permet teszt, a szennyezett folyadék teszt, az ütésteszt, a rázkódás teszt, az alacsony nyomás teszt, a napsugárzás teszt, az eső teszt, a homok és por teszt.

Szóval, legalábbis elvileg mindent ki kell bírnia, vagy legalábbis majdnem mindent!

Ide be kell szúrnom, hogy a Kospet Tank X1 még egyel tovább megy, a fenti strapaképességeket megfejeli még egy 10 ATM nyomásig történő működéssel.

Milyen használni?

Nos, a Kospet Tank S1 egy meglehetősen egyszerű szerkezet abban a tekintetben, hogy az operációs rendszer nem egy Android, hanem egy egyedi, kis erőforrás igénylő szoftver. Nem kell hozzá sok memória meg nagy háttértár. Nem lehet utólag programokat telepíteni. Azonban, véleményem szerint ez nem probléma, mert a Kospet órája lényegében mindent tud, amit egy ilyen órától elvárhatunk. Én biztos nem is akarnék mást telepíteni, mint ami eleve adott a gyári szoftverben.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 9

Használható simán okosóraként, használható sportóraként is. Nem jelent gondot neki, hogy egy hétig nincs konnektor a közelben, amiről feltölthetjük, és az sem, extrém sportot űzünk, vagy simán csak extrém terheléssel járó munkát végzünk.

Mondanám, hogy meglepett, hogy női óra létére az én kezemen is normálisan áll, de hazudnék. A specifikáció alapján tudtam mire számíthatok. Egy megszokott sportóra kinézetet anélkül, hogy az óra túl nagy vagy túl nehéz lenne. Itt jegyzem meg, hogy mindössze 45 grammot nyom, szóval lényegében elfelejted, hogy a csuklódon van.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 10

A viselés kényelmes. Nem mondom, hogy nem volt még nálam ennél kényelmesebb szilikonszíj, de nem rossz a cucc. Mindenképpen erős, ez tagadhatatlan, ezt a szíjat nem fogja akármi leszakítani a csuklódról.

Az S1-ben egész nagy akku van, a kapacitása 300 mAh. Ez akár 50 napos készenléti időt is képes biztosítani, illetve normál használat mellett 8-15 napot ad. Állandóan bekapcsolt kijelzővel két-három naponta kell töltőre tenni.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 11

Az állandóan bekapcsolt kijelzőt itt az AOD, vagyis az Always-On Display módot jelenti. Igen, már ez is rendelkezésre áll, hiszen AMOLED a kijelző panelje. Saját tapasztalatom szerint ez a 2-3 nap közelebb van a kettőhöz, mint a háromhoz, de ez sem rossz érték véleményem szerint.

Végezetül még annyit, hogy a Bluetooth hívás meglepően jó funkció ebben az órában. A hangszóró egész erős, a partner hangja jól hallható akkor is, ha az óra a csuklónkon van. A mikrofon is jó, a hívott felek szerint abszolút érthető és tiszta volt a hangom telefonálás közben.

Szóval, ezzel az órával akkor is fogsz tudni telefonálni, ha a telefonod eközben a hátizsákodban vagy a zsebedben van.

Mi lehet akkor a konklúzió?

Röviden elmondható, hogy a Kospet Tank S1 egy megbízható óra lett. A strapabíróság minden igényt kielégít, az AMOLED kijelző tényleg frankó, a fényből van elég, a színek is rendben vannak. Tetszenek a jelenleg elérhető (most még nem túl bőséges) számlapok, a külső is jó, igazi sportóra.

Rengeteg üzenetküldő alkalmazást támogat, az üzeneteket rendesen, ékezetes karakterekkel jeleníti meg. Indíthatunk és fogadhatunk hívást az órával, a beépített hangszóróval és mikrofonnal a beszélgetés is rendben van. Szóval most már nem csak az üzeneteidről, hanem a bejövő hívásokról sem maradsz le, miközben egy sziklafalon lógsz, mint Ethan Hunt.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 12

A tudással sem lehet gondunk, a 70 féle támogatott sportmód bőven átlag feletti (gyanítom az S a nevében pont a sportot jelöli). Bár a gyártó nőknek ajánlja az órát, szerintem a fekete szín (vagy akár a fehér is) megfelelő méret férfiaknak is.

Az egészség funkciók is rendben vannak, mondjuk a vérnyomásmérőre nem bíznám az életemet, de arra az is jó, hogy a hirtelen változást észre vegyük az értékekben. A pulzus mérése okés, főleg, hogy riasztás is állítható hozzá, így sportolás közben az óra szól, ha túl magas értéket érzékel.

Kospet Tank S1 strapaóra teszt – szebb, okosabb, erősebb 13

Összességében tehát az árát megéri, főleg, ha a strapaképességeit is ki tudod használni. Tényleg nagyon sokat tud, tényleg nagyon sokat bír, ráadásul elég jól is néz ki.

Ha szeretnéd megvásárolni, akkor a Kospet hivatalos Aliexpress boltjában ezt megteheted. A vásárláshoz használd a KOSPET10E kuponkódot, ezzel az ár ~37 000 forint lesz itt:

Kospet Tank S1 strapaóra – Aliexpress

Vagy megveheted közvetlenül a gyártótól is, itt kupon nélkül ~ 31 000 forintot kell érte fizetnünk itt:

Kospet Tank S1 strapaóra – Kospet Store

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.