Válassza az Oldal lehetőséget

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból – Aeno AGH0003S teszt

Minőségi és elegáns  fűtőtest Lengyelországból – Aeno AGH0003S teszt

Bár mostanában az időjárás alaposan meg tud minket tréfálni, az még mindig kijelenthető, hogy tél minden évben van. Ha tél van, akkor hideg is van, ha hideg van, akkor fűtenünk kell. Lehetőség szerint hatékonyan kell fűtenünk, és ha lehet, akkor olyan fűtőtesttel, ami jól is néz ki. Nos, az Aeno AGH0003S pont ilyen, vagy, ha lehet még ilyenebb!

Minőségi és elegáns  fűtőtest Lengyelországból – Aeno AGH0003S teszt

Megmondom őszintén, az Aeno-ról egész addig nem hallottam, amíg meg nem keresett a hazai forgalmazó, hogy nem lenne-e kedvem ezt a fűtőtestet kipróbálni. Ránéztem a gyártó weboldalára, és legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy egy  lengyel területen működő cégről van szó, amely okos háztartási berendezések tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Na, de ebben nem is ez az érdekes, hanem az, amilyen színvonalon teszi ezt. A portfóliót nézegetve ez a cég lehetne amerikai, kínai vagy bármilyen nagyobb és fejletteb országban, mert a színvonal semmiben sem marad el a nagy piacvezető gyártókétól.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy napjainkra az Aeno márkával már 26 országban futhatunk össze, és ezekben az országokban szervizhálózat is elérhető, szóval a garanciális javítások sem megoldhatatlan feladatok.

Szóval, ha az Aeno a gyártó, akkor a mai cikkben szerepelhetne robotporszívó, szuvidáló, turmix, grill, légtisztító vagy akár okos fogkefe is, de, ahogy ez a címből is kitűnik egy fűtőtestet fogok bemutatni, nem is akármilyet, hanem egy hatékonyat, okosat és szépet.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 1

A fűtőtest okossága a telefonos applikációban rejlik, a szépséget pedig nem mutatja semmi jobban, minthogy idén elnyerte a neves reddot awards díját, ami évtizedek óta a kiemelkedő formatervezési minőségét díjazza. Azt talán mondanom sem kell, hogy ezt a díjat tényleg csak azok kapják, akik valamit letesznek az asztalra.

Kanyarodjunk is rá akkor a cikk fő témájára, az Aeno AGH0003S fűtőtestre!

Meglehetősen nagy és viszonylag nehéz, 10 kiló körüli csomagra számíts. Hozzám komoly ütésvédelemmel érkezett a doboz, ami ismerve a benne lévő készüléket nem is csoda. A szépség némi

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 2 sérülékenységgel jár.

A dobozt felnyitva találunk két falikonzolt, két lábat, négy alumínium csavart, egy nagyon részletes leírást a beüzemeléshez és felszereléshez, valamint természetesen magát a fűtőtestet is megtaláljuk.

A konzolok és lábak homokfújással mattosított, remek minőségű és nagyon mutatós alumíniumból készült alkotások. Az alkotások kifejezés ebben az esetben cseppet sem túlzó, mert a formatervezés már itt elkezdődött. A lábakat, illetve, ha falra szerelnéd a fűtést, akkor a konzolokat két-két méretes alumínium csavar fogja rá a panelra.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 3

Visszakanyarodva a sérülékenységre, azért ez nem veszélyes, de mindenképpen sérülékenyebb a berendezés, mint egy egyszerű alumínium vagy öntöttvas fűtőtest, ugyanis az Aeno gépe edzett üvegből készült. Vagyis egészen pontosan két vastag edzettüveg lapból és a közöttük elhelyezett infrafűtésből.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 4

A kialakítás több ok miatt is előnyös. Az első a legkézenfekvőbb, hogy iszonyú jól néz ki. A második, hogy nagyon vékony, vagyis nem valami batár, ormótlan radiátor fog a fal mellett állni vagy a falon lógni. A harmadik, hogy nem csak a lábakra állíthatjuk, hanem felszerelhetjük a falra is. Felszerelhetjük fektetve, de akár állítva is, illetve akár a plafonra is csavarozhatjuk, igaz, ilyenkor az applikációban ezt az opciót engedélyezni kell. A negyedik ok a hatékonyság, ami az infra fűtésnek köszönhetünk.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 5

Na, de mi is az infra fűtés, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a használata?

Az infra fűtés egy modern fűtési megoldás, amely infravörös sugárzás segítségével melegíti fel a környezetét. A rendszer működési elve hasonló a Nap által kibocsátott hőenergiához: az infravörös hullámok közvetlenül a tárgyakat és felületeket melegítik fel, nem pedig a levegőt. Ezen a módon a hő gyorsan és egyenletesen oszlik el a térben. Az infra fűtési panelek általában könnyen telepíthetők, és nem igényelnek külön csövezést vagy komplex rendszert.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 6

A megoldás egyértelmű előnyei közé tartozik, hogy energetikailag hatékony, vagyis az infra fűtés általában kevesebb energiát használ, mint a hagyományos fűtési rendszerek, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást és a költségeket.

Előnyként említik még a gyors felfűtést, ugyanis az infravörös sugárzás gyorsan és egyenletesen melegíti fel a helyiséget. Az infra fűtés egészségesebb is, mint a legtöbb hagyományos fűtési megoldás, mert nem szárítja ki a levegőt és nem forgatja, keringeti a port, ami különösen az allergiában szenvedők számára előnyös.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 7

Utolsóként pedig ott van az esztétikum. Az infra fűtések kisebb helyet foglalnak, kisebb berendezések készíthetők használatával, mint ugyanolyan teljesítményű, ám hagyományos fűtőszálas, ventilátoros fűtéseknél. Az infra paneleknek könnyebb stílust adni, így lényegében bármilyen lakásdizájn vagy enteriőr esetén találhatunk megfelelő megoldást.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 8

Az AENO infrája kapcsán nem lehet elégszer leírni, hogy nagyon szép. Olyan igazi skandináv stílus, végtelenül leegyszerűsített forma, mégis borzasztó elegáns minden egyes részlete. Az edzett üvegek élének letörése, a sarkok íve, a hátlapi panel látható része a gombokkal, hőmérséklet kijelzéssel, és persze a már említett lábak, konzolok. Olyan érzésem van vele kapcsolatban, mintha minden egye apró részletet hetekig, hónapokig csiszoltak volna, hogy a tökéletesebbnél is tökéletesebb legyen.

Az Aeno AGH0003S azonban nem csak formailag tökéletes, hanem funkcionálisan is, ritkán adódik olyan tesztre érkező termék, amin nem találok fogást, na ez ilyen!

Hátrányként említhetjük, hogy az infra panelek valamivel drágábbak, mint a hagyományos berendezések, így az indulóköltség, a rendszer kiépítése drágább lehet. Nem egyértelmű hátrány, de az infrás fűtésnél a tervezésre több időt kell fordítani, mert a technológiából adódóan nagy tereket kevésbé egyenletesen fűt fel, mint egy hagyományos radiátor, így szükséges lehet ilyen nagyobb terekben több panel elhelyezése a megfelelő helyekre.

Azért írtam, hogy ez nem egyértelmű ez a hátrány, mert a hagyományos fűtést is tervezni kell, a különbség csak annyi, hogy az infrás fűtésnél a hibás tervezés sokkal jobban észrevehető lesz, mint a hagyományos radiátorok esetén.

Oké, néhány dolgot már tudunk. Az egyik, hogy az Aeno fűtőteste a tervezés és a felhasznált anyagok miatt nagyon jól néz ki, a másik, hogy a felhasznált technológia miatt nagyon hatékony és gyorsan fűt fel, egészséges és ráadásként az energiahatékonysága is kitűnő.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 9

Ez utóbbira amúgy a gyártó is felhívja a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a fűtőtesteinek hatékonysága gyakorlatilag 100 százalékos (99,99 százalékos), hiszen a fűtési mód miatt a betáplált energia teljes egészében hővé alakul, és a szobánkat fűti.

Már csak egy dolog maradt, az okosság!

Az Aeno fűtőteste kapott wifi csatolót, ezen keresztül pedig, az otthoni hálózaton keresztül telefonos applikációból is elérhetjük. Ehhez az Aeno appot kell letöltenünk. Maga az applikáció hibátlan, tud magyarul is, az kicsit frusztráló, hogy a telefonomon már vagy 10 okosotthon applikáció van egymás mellett, de most kellett egy 11. is.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 10

A gyártó szerint az Amazon Alexa- illetve a Google asszisztens is használható, vagyis az Aeno appba integrált készülékek átvihetők (csatolhatók) a két okosotthon alkalmazásba is. Amikor megkaptam a készüléket a Google Home még biztosan nem működött, de idő közben ezt a hiányosságot javították. Szóval az biztos, hogy a Google Home rendszerbe beilleszthető a fűtőtest, de sajnos azon kívül, hogy ki- vagy bekapcsoljuk más lehetőségünk nincs. Remélhetőleg később legalább a hőfok szabályzása elérhető lesz innen is.

Na, de ennyi a rossz része a dolognak, mert, ahogy írtam maga az applikáció kiváló. Rengeteg mindent be lehet állítani, a legfontosabbak talán a gyerekzár, a riasztások, a hőmérséklet távolról történő beállítása és a jelenetek. Ez utóbbi az a pont, ahol előre időzíthető, programozható a működés.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 11

A gyerekzár fontosságáról szerintem felesleges írni. Az értesítésekről már nem, mert a fűtőtest push üzenetet küld hibás működés, borulás meg egy csomó egyéb esemény esetén is. Szóval ez szerintem egy fűtőtest esetén igencsak fontos funkció, legalább olyan fontos, minthogy a hőmérsékletet távolról be tudjuk állítani.

Utolsó bekezdésben a működés közbeni tapasztalatokról kéne beszámolnom, de ebből nem sok van. Az biztos, hogy nálam a fűtőtest jó szolgálatot fog tenni, mert bár eredetileg hagyományos, radiátoros fűtést terveztem az emeleti irodámba, a vége az lett, hogy maradtunk az elektromos megoldásnál. Ennek oka a napelem, ami fél éve termeli nekünk az áramot.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 12

Szóval esetemben semmi értelme sem volt annak, hogy a cirkóból az emeletre melegvizet pumpáljak, sokkal jobban járok egy elektromos, okos, programozható fűtéssel.

A dolog már csak az energiatakarékosság miatt sem rossz, hiszen az infrafűtés ebben az esetben kimondottan takarékosnak mondható. Nem nagy a helyiség, és igazából csak temperálni kell. Ráadásul előre programozhatom, hogy mikor kapcsoljon le, illetve mikor kezdjen reggel újra fűteni. Mivel infra, a felfűtés nem vesz igénybe 10-15 pernél több időt, így nincsenek felesleges üresjáratok. Mire felérek az irodába kellemesen meleg lesz.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 13

Persze kipróbáltam beüzemeléskor, illetve az applikáció tesztelésekor a fűtőtestet, amit tapasztaltam, hogy rendben működik. Pont úgy működik, mint egy infra panel. Elé állsz, és olyan érzésed van, mint amikor kint állsz a napon. Nem a levegő meleg körülötted, hanem téged melegít a nap. Igazán kellemes ez a megoldás.

Amire figyelni kell, hogy a fűtőtest üvege rendesen fel tud melegedni, szóval ezt, ha nem muszáj, akkor ne tapogasd. A gyártó fel is hívja rá a figyelmet, ha arrébb akarod tenni, akkor vagy hátul a lábat fogd meg, vagy várd meg, amíg a berendezés visszahűl.

Amit a rövid teszt alatt tapasztaltam, hogy hátra, a fal felé nem fűt, de egyáltalán nem, ami igazából jó, mert egyrészről nem a falat fűtjük, másrészről meg a tápkábelen van elhelyezve a hőmérsékletérzékelő, a kábel meg a gép mögött van, így az érzékelő valós szobahőmérsékletet mér.

Ok, összegezzünk!

Az Aeno AGH0003S egy rendkívül szép, nagyon hatékony és okos fűtőkészülék. Mind az anyagok, mind a külső terén abszolút prémium minőség. Felszerelhető a falra is, plafonra is. Van belőle fehér is fekete, gyanítom, hogy a fekete is remekül mutat. Az edzettüveg felület, és a remek konzolok miatt falra szerelve is igazi prémium érzetet adhat egy lakásnak.

Minőségi és elegáns fűtőtest Lengyelországból - Aeno AGH0003S teszt 14

Amire esetleg figyelni kell, hogy a gyártó nem javasolja a közvetlen bekötést, inkább a konnektorost, szóval megfelelő tápellátásról gondoskodni kell, hiszen 700 wattos fűtésről beszélünk.

Az Aeno fűtőtestjét több helyen megvásárolhatod, például az OBI-ban ( fehér és fekete színben) és megtaláljátok az Euronics üzleteiben. Ára 100-105 ezer forint között alakul forgalmazótól függően.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.