Válassza az Oldal lehetőséget

Mitől jó egy headset?

Mitől jó egy headset?

Egy jó otthoni filmezés, vagy akár egy lebilincselő játék akkor a legélvezhetőbb, ha minél több oldalról dübögnek a hangfalak.

Mitől jó egy headset?

Ilyenkor érzed, hogy szinte a nyomodban lohol a machetés gyilkos, vagy a füled mellett süvítenek el a lövedékek, esetleg épphogy, hogy el tudod húzni a fejed egy kardcsapás elől. Ez tökéletesen kivitelezhető egy családi ház tágasabb nappalijában. Akkor kezd „izgalmasabb” lenni az egész, ha egy panel, vagy egyéb társasházban akarjuk ezt megvalósítani. Az is előfordul, hogy ha nem egyedül élsz, hogy a környezetedet zavarod a zajos tevékenységeddel. Ha a párod meditatív olvasásba szeretne burkolózni, nem biztos, hogy surround puskaropogás közepette szeretné ezt megvalósítani, és az alvó gyermek sem igazán élvezi a tökéletes hanghatást. Bizony, sokszor hiába van meg a fullos házimozi rendszered, képtelen vagy azt rendesen kihasználni, vagy a környezeted, vagy a szomszédok miatt. Néha ugyan 20% fölé is ereszted a hangerőt, ha már beruháztál egy jó drága rendszerre, de pontosan tudod, hogy mennyi esélyed van kihasználni a hang cuccban lévő, számodra valójában ismeretlen erőt. Ilyenkor jönnek képbe a fülbe- vagy fejre helyezhető headsetek.

A piacon lévő headsetek tulajdonságai rendkívül különbözőek, és figyelembe kell venni a választás során néhány fontos paramétert, attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni őket. Az alábbiakban összeszedtünk egy csokorra valót az általános tulajdonságok és funkciók közül, amikre érdemes odafigyelni.

Hangminőség

Az egyik legfontosabb tulajdonság a hangminőség. A headsetnek jó minőségű mikrofonnal és hangszórókkal kell rendelkeznie. Fontos, hogy a hangkép tiszta és érthető legyen, ne legyen zajos, vagy torzított. Akár munkára használod, akár játékról van szó, esetleg a filmek és a zenék fontosak számodra, mindegyik szóljon úgy, ahogyan kell!

Mitől jó egy headset? 1

Kényelem, kialakítás

A headsetnek kényelmesnek kell lenni még a hosszabb ideig tartó használat során is. Ezért lényeges szempont, hogy a füles és a fejpánt egyaránt párnázott legyen, és ne okozzanak fájdalmat vagy kényelmetlenséget. Ide tartozik a vezeték is. Ha nem vezeték nélküli headsetről van szó, akkor az adott eszközhöz vagy kötve – szó szerint. Az egyedi dizájn és a személyre szabható beállítások is fontosak lehetnek (például a gyors, gombnyomásra elérhető funkciók).

Csatlakozási lehetőségek

A headsetek eltérő csatlakozási lehetőségekkel rendelkezhetnek (ilyenek lehetnek az USB, a Bluetooth, vagy a 3.5 mm-es jack). Ez mindenképpen a főbb választási paraméterek között kell, hogy szerepeljen, hiszen hiába szuper a headset, ha nem kompatibilis a hozzá használni kívánt eszközzel (konzol, iOS, Android, PC, Mac, tablet, stb.)! Ha nem zavar a vezeték, a klasszikus 3,5 jack csatlakozós headsetek kiemelkedő minőséget hoznak, már igen barátságos áron. A gamer vonalon mozognak, de azért ugyanúgy használhatók munkára is. Ma már a legtöbb RGB megvilágítással rendelkezik, azaz azonnal megtalálod, nem kell sötétben tapogatóznod.

Ha nem mondanál le a vezetékmentességgel járó kényelemről, további fontos paraméter lehet, hogy meddig bírja a füles egy töltéssel. Ha Apple kütyükkel vetted körül magad, akkor nem kell sokat gondolkozni a headseten. Apple környezetben egyértelműen az AirPods viszi a prímet, mind kompatibilitásban, mind pedig minőségben, de persze nyilván az árában is erős, azonban szerencsére vannak kedvezőbb árfekvésű, magas minőségű, vezetékmentesített alternatívák is mindazok számára, akik nem akarnak ekkora összeget rákölteni.

Mitől jó egy headset? 2

Tartósság

Egy headsetnek tartósnak kell lenni, és ellen kell állnia az esetleges ütéseknek és a használatból eredő kopásnak. Bárhogy csűrjük, csavarjuk, a jó minőségű anyagok és a precíz, pontos kialakítás biztosítja a tartós eszközt. Ha például kocogás közben akarjuk használni, az is fontos, hogy ellenálljon a szemerkélő esőnek. Ha te kibírod a mostoha időjárási körülményeket, bírja ki a headseted is!

Zajszűrés

Ha a minőség számodra elsődleges, akkor a zajszűrés mindenképpen a kiemelendő tulajdonságok közé sorolandó. A zajszűrő headseteknek jellemzően két fajtája van: az aktív és a passzív zajszűrő. A passzív zajszűrés a fejhallgató anyagának és tervezésének köszönhetően képes csökkenteni a zajt, míg az aktív zajszűrés eltávolítja a környezetünkben lévő beszűrődő zajokat (például autóforgalom, és egyéb, alacsonyabb frekvenciájú háttérzajok). Azt azért figyelembe kell vennünk ennél az opciónál, hogy ezek az eszközök már felsőbb árkategóriába tartoznak.

 

Támogatott tartalom

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.