Válassza az Oldal lehetőséget

Ööö, itt azért lefagytunk egy pillanatra…

Ööö, itt azért lefagytunk egy pillanatra…

Ízlelgessük egy kicsit a következő szavakat: Xiaomi Mijia intelligens fiókzár.

Ööö, itt azért lefagytunk egy pillanatra…

 

Mijia Intelligent APP Remote Control Lock – 29,81 dollár

Intelligens? Mint a mosópor? Nem teljesen, de tény, hogy valóban sokkal többre képes, mint egy hagyományos biztonsági zár. A cucc fő előnye abban rejlik, hogy egy alkalmazáson keresztül vezérelhető, így értelemszerűen sokkalta több lehetőséget rejt magában, mint az gondolnánk.

Külsőségek

A Mijia intelligens szekrényzár lényegében bármilyen belső térben megfér, a fehér színű, téglalap alakú zár kompakt mérete (9,00×5,40×2,00 cm) okán könnyen felszerelhető. Mint az a képeken is látható, egyrészt a fiók belső részébe célszerű felszerelni, másrészt két elemből épül fel a rendszer. Maga a zár finoman lekerekített, ami a design és a biztonság szempontjából egy igencsak jó ötletnek tűnik.

20181115134113 2221720181115134113 99251

Mit is tud?

Nézzük, hogy pontosan mitől is okos ez a zár. A legfontosabb, hogy egy dedikált telefonos alkalmazás jár hozzá, mely révén egyetlen gombnyomással nyithatjuk és zárhatjuk azt a szekrényt, ahová felszereltük. Ez felfogható egy elektronikus kulcsnak is, amit a telefonon tudunk tárolni.

Az elektronikus kulcs lehetőséget ad távoli alkalmazásra is, mondunk egy példát, hogy érthetőbb legyen a dolog. Tegyük fel, hogy fontos iratokat tárolunk céges szekrényünkben, amihez egyébként csak mi férünk hozzá, ám most valamilyen okból az egyik kollégánk szeretne belepillantani. A megoldás egyszerű, az app segítségével ideiglenes hozzáférést biztosíthatunk, így a munkatársunk egy adott időpontban kinyithatja a fiókot – persze kinyithatja máskor is, csak az már a zárfeltörés esete lesz. A móka nagyjából úgy fog menni, hogy a WeChaten távolról engedélyeztetünk, majd eme hozzáférés birtokában már nyitható lesz a zár.

Ööö, itt azért lefagytunk egy pillanatra… 120181115134113 72495

Néhány szó a technikai részletek szerelmeseinek. A kütyü Bluetooth 4.0-s szabványt használ, a feloldás/lezárás nagyjából 2 másodpercet vesz igénybe, a zár pedig két darab AAA-s elemmel táplálkozik. Itt rögtön adódik is a kérdés, mi történik akkor, ha lemerülnek az elemek? Jöhet a pajszer? Nem, a zár automatikusan kinyílik, amint az elemek tápfeszültsége kritikusan alacsony szintre esik. Utóbbiról egyébként az okostelefonos alkalmazáson keresztül értesülhetünk, attól viszont ne féljünk, hogy ez gyakori jelenség lesz, hiszen a gyártó állítása szerint az alacsony energiaigény miatt akár 2 éves élettartam is elérhető!

A felszereléssel kapcsolatban meglehetősen nagyvonalú volt a Gearbest, szerintünk nincsenek konkrét kompatibilitási követelmények. Valószínűleg ez azt jelenti, hogy a zár jobb esetben felcsavarozható, rosszabb esetben ragasztással rögzíthető.

Szükségem van nekem erre?

Nos, ez nem egy egyszerű kérdés. Maga az ötlet nyilván roppant izgalmas, hogy elárasszuk az otthonunkat mindenféle intelligens kütyükkel, zárakkal, amit aztán James Bond mintájára okostelefonnal vezéreljünk. Talán időt tudunk spórolni vele? Nem igazán, valószínűleg a telefonnal történő nyitás lassabb lesz, mint egy egyszerű kulcs használata. A dolog ettől függetlenül szórakoztató, azonkívül az intelligens zár számos kényelmi funkcióval bír (távoli nyitás, ideiglenes feloldás stb.), végeredményben nem is olyan eget rengetően drága cuccról van szó.

Forrás: Gearbest