Válassza az Oldal lehetőséget

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra

Gonosz vagyok, hogy lecsúnyáztam a Mille-t, mert erősen vitatható az igazam. A csúnyaság megítélése ugyanis leginkább ízlés dolga. Én nem szeretem a szögletes órákat, a játékórához hasonlító dolgokat meg végképp nem. Na, de hányan vannak, akik büszkén hordják a régi Casio quartz órát, én meg attól is hányok (kis túlzással).

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra

Egyszerű fekete dobozban érkezik, tartozék nemigen van, leírás és mágneses töltőkábel jár mellé, más semmi. Nem is kell több, mert amikor megfogod az órát és kiemeled a dobozból úgyis csak vele fogsz foglalkozni.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 1

Meglehetősen méretes, nem is túl könnyű darab, a szíj is sokkal merevebb, mint amit a szilikon szíjaktól megszoktunk. A külsőt nem akarom túlzottan ecsetelni, az biztos, hogy a strapaórák nem azért készülnek, hogy szmoking mellé ezt vedd fel, ha meg a talicskát tolod vagy a téglát rakod tök mindegy.

A Rogbid Mille 5,0 x 4,4 x 1,3 cm, tömege pedig 60 gramm, tehát nagyjából olyan vastag, mint az Amazfit T-Rex 2 .

Az okosóra kialakítása szemből nagyon egyszerű, nincs logó, nincsenek kiálló részek, csak a keretbe kicsit besüllyesztett üveg van. Az üveg körüli keret, ami elég fényes és műanyag hatású még véletlenül sem műanyag, hanem fém, érzésre elég vastag. Mondjuk a fémbe nyomott csavarutánzatok valahogy nem sokat segítenek a megjelenésen (megint csak szerintem).

Az óra teste amúgy műanyag, de ezen is érződik, hogy nem spóroltak az anyaggal. Ez elmondható a szíjról is, ami szilikon, és ahogy írtam elég merev. A merevség azonban nem hiba ebben az esetben, egész egyszerűen, az óra felöli oldalon nagyon vastag az anyag, így nem is tud más lenni, mint merev.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 2

A szenzorok természetesen a hátlapon vannak, és ezzel kapcsolatban az a jó hírem van, hogy nem dudorodnak ki a síkból, így nem nyomódnak bele a kezünkbe. Ez a kényelem miatt lényeges.

A forma tehát elég fura, kicsit retro, kicsit ipari, ha kisebb lenne a Mille, akkor akár játékórának is nézhetnénk. A fedlap és a kijelző hatalmas, az alsó rész kicsit ívelt, és ez az ív folytatódik a szíjban is, így hiába méretes darab, a Rogbid Mille remekül ül a csuklónkon, nem akar elfordulni, még úgy sem, hogy ehhez nem kell túlzottan megszorítani. A Rogbid Mille egy nagyon kényelmes strapaóra, talán a legkényelmesebb azok közül, amiket eddig próbáltam.

Összességében, még ha nem is jön be túlzottan a külső, eddig objektíven értékelve egyetlen rossz dolgot sem tudok mondani, sőt, kényelem terén meglepően jó a cucc!

A tudással sincs probléma, legalábbis a papírforma alapján. Kapunk szenzorokat, érzékelőket, az óra működéséhez megfelelő erősségű hardvert, és persze remek strapaképességeket!

Van pulzusszám mérő, van véroxigénszint mérő, van vérnyomásmérő és van egy olyan mérés, amivel eddig nem találkoztam, ez a stressz szint mérése.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 3

Természetesen a szokásos dolgok, mint a lépésszámláló, az alvásmonitor, a sportmódok támogatása adott. Ha összekötjük a telefonunkkal, akkor az óra mellé letölthető applikációban beállíthatunk útvonalkövetést és távolságmérést is, nyilván ezek a telefon navigációs megoldását használják, ilyen olcsó órában, főleg strapaórában a GPS még nem megszokott dolog.

Érdekesség még a Bluetooth hívás funkció, ami manapság egyre több órába belekerül. Ez szerintem egy strapaóra esetén különösen hasznos, mert, ha strapás környezetben vagyunk nagyon jó, hogy telefonáláshoz nem kell a telefonunkat elővenni, beszélgethetünk az órán keresztül is. Ami különösen jó, hogy a teszt alatt a Poco telefonom és a Rogbid Mille között a Bluetooth kapcsolat még 13-14 méter körül is stabil volt, így az sem kell, hogy a beszélgetéshez a telefon a zsebedben legyen.

Az óra vezérlése kicsit fura. Szokás szerint érintésérzékeny a kijelző, ám itt nem csak nyomógombokat, hanem egy tekerhető középső gombot is kapunk.

A felső gombot megnyomva tudjuk a kijelzőt bekapcsolni, illetve a menüt előcsalogatni. Az alsó gomb alapértelmezetten a sportmódokat hívja elő, amikből FIGYELEM, több, mint 114 féle áll rendelkezésre. Aki itt nem találja meg az általa űzött sportot az sehol nem fogja, vagy nem is létezik olyan sport.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 4

Ami érdekes a középső tekerős gomb. Egyrészről nagyon tetszik, hogy van ilyen, emlékeztet a hagyományos órákra, és ez nálam nyerő dolog. Más részről viszont úgy érzem, a Rogbid kihagyott egy hatalmas ziccert ezzel a gombbal!

Alaphelyzetben a görgetéssel a számlapok között választhatunk. Ha a menübe lépünk be, akkor a menüt görgethetjük. Ha a sportmódokhoz lépünk, akkor a sportmódokat görgethetjük. A görgő nagyon finoman működik, nagyon pontosan lehet használni, tényleg remek. Azonban, meg is lehet ezt a gombot nyomni, ilyenkor pedig nem az történik, hogy kiválasztjuk pl. a menüben azt a pontot, ahol éppen állunk, hanem visszalépünk a számlapra.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 5

Mi lehetett volna itt a legjobb megoldás?

Nos, az érintőkijelzőket vizes kézzel nem nagyon lehet vezérelni. Itt van egy görgő, ami be lehet nyomni, lehet görgetni, magyarán úgy lehetett volna vezérelni az órát rajta keresztül, hogy a számlaphoz hozzá sem kell érni. Ez úszás közben remek lett volna, de például arra is lehetőséget adott volna, hogy zuhanyzás közben hívást fogadjunk.

Mennyire bírja a strapát a Rogbid Mille? Nos nagyon!

A Rogbid Mille IP69K besorolású, ami azt jelenti, hogy az okosórának ellenállnia kell a nagynyomású vízsugaraknak, és teljesen tömítettnek kell lennie a por behatolása ellen. Igazából ez az IP69K jelenleg a legerősebb IP besorolás, efölött már nincs semmi. Ha egy óra ezt eléri, akkor nyilván vízálló is, általában az 5 ATM nyomást adták meg ilyenkor a gyártók. Ez elvben 5 méteres vízmélységet jelent, de ez nem jelenti azt, hogy 5 méter mélyre lemerülhetünk vele. Igaz, úszáshoz, zuhanyzáshoz ez az érték már megfelelő, és természetesen az izzadságnak is ellenáll.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 6

Ami még többet ad, az a MIL-STD-810 katonai minősítés, ami további rendkívül strapás körülményeket, vagyis azokkal szembeni ellenállást jelent. A Mille esetén az órát kitették például 240 órás páratartalom tesztnek, a 96 órás sópermet tesztnek, a jégfagyasztást és ütésállósági teszteknek. Ezenkívül az óra túlélte a 70 fokos meleg és -40 fokos hidegben történő tesztelést is. Összességében tehát úgy tűnik, hogy a Rogbid Mille egy igazi vadállat, ami túléli a legzordabb körülményeket is.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 7

Két dologgal kapcsolatban van hiányérzetem. Az egyik, hogy az óra üvegét kicsit jobban is besüllyeszthették volna, jobban védve az ütésektől. A másik, hogy sehol nem látom nyomát, hogy bármiféle Gorilla Glass vagy hasonló üveg került volna bele. Mondjuk lehet, hogy valami ilyesmi van, de ezt általában ki szokták emelni a gyártók, szóval gyanús a dolog.

A hardver nem egy bika, de az órához bőven sok, minden zökkenőmentesen szalad rajta.

Érdekes módon a Rogbid nem titkolózott a hardverrel kapcsolatban. Emiatt tudhatjuk, hogy agy ARM magos központi egység hajtja a Mille-t, konkrétan a RealtTek RTL8763EW, ami rendkívül alacsony fogyasztású DSP maggal rendelkezik. A CPU mellett a Rogbid a 356 KB RAM-ot és a 128 MB háttértárat kapunk. Ezek a telefonok adatlapjához szokott szemnek mulatságosan gyenge értékek, de mivel ez egy óra, egy célhardver az a vas, elvisz rajta mindent. Gyorsan, hibátlanul!

Az okosórák egyik neuralgikus pontja a kijelző. Neuralgikus, mert napfényben nem mindegyiken látszik a tartalom.

A Rogbid Mille ilyen szempontból érdekes jószág. Az a helyzet ugyanis, hogy egy 320 × 385 pixeles IPS panellel van dolgunk, és mint ilyen nem fog olyan jól kinézni, mint egy AMOLED panel. Ezzel együtt a gyártó elég erős megvilágítást rakott mögé, így, ha nem pont belesüt a nap, akkor az utcán, tűző napsütés mellett is olvasható marad.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 8

Egyéb képességekben meg az IPS szerintem egy órába elég lehet, hiszen a betekintési szögek jók, a kontraszt is jó, a színek is. Mondjuk a fehér egy picit kékes, de ez leginkább teljes fényerőn, teljes sötétségben látszik, ott is alig. Persze nem egy AMOLED, de mint IPS hibátlan.

Lássunk némi tapasztalatot, amit használat közben gyűjtöttem!

A Rogbid Mille az olcsó órák között is olcsónak számít a jelenlegi 10 ezer forint alatti árával (részletek a cikk végén). Ennek ellenére a strapaállóság, meg a nagy kijelző, és az egyedi külső egészen rendben van. Persze azért nem voltam mindennel elégedett.

A szenzorok alapvetően jól működnek, a pulzusmérés és a véroxigénszint mérése is jónak tűnik. Viszont a pulzusmérés lassú. Értsd úgy, hogy folyamatos mérés esetén, ha elkezdtem a bringán a pedált erősebben hajtani, akkor kellett kicsi idő, mire a terhelés megjelent a mérésben, és ha abbahagytam a tekerést a szokásosnál több idő volt, amíg az érték elkezdett csökkeni. Ez annyira nem jó, hiszen sportolás közben például jól jöhet a pulzus túlzott megemelkedésére figyelmeztető üzenet, de itt mire megjelenik lehet, hogy már meghaltam. Szóval lehetne gyorsabb.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 9

Érdekes módon a vérnyomásmérő egész pontos volt. Mondjuk a legpontosabb, amit eddig olcsó óránál láttam. Oké, ehhez kellett, hogy ne nagyon mocorogjak, mert ha elkezdtem lengetni a karomat oda lett minden, de nyugodtan kérdezzétek meg: MI a töknek lengetem én a karom vérnyomásmérés közben? Szóval egész jó a dolog, de azért senki ne gondolja, hogy helyettesít egy orvosi műszert.

Ami nem tetszik még, hogy a kézmozgásra bekapcsoló kijelző kicsit nehezebben kapcsol be, mint azt más óráknál megszoktam. Szóval meg kell szokni mi lesz az a karmozdulat, amivel a szemünk elé kell emelni és bekapcsol a kijelző.

A lépésszámlálás jó volt és az alvásmonitor is jónak tűnik.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 10

A kényelemről már beszéltem. annak ellenére, hogy az óra viszonylag nagy és nehéz a kényelemmel semmi gond nincs. Talán aludni nem volt túl komfortos benne, de lehet, hogy csak nem szoktam meg. Nem szoktam éjszaka órát hordani.

A Bluetooth hívás kifogástalannak mondható, a hangszóró elég erős, igaz nem utcán próbáltam. A másik fél szerint az én hangom is tisztán szólt és érthető volt.

Ezzel kapcsolatban azonban van egy észrevételem, ami sajnos nagyon sok Bluetooth hívást tudó órára igaz. Mégpedig az, hogy ha az óra és a telefon össze van kapcsolva Bluetooth-on, akkor az óra hangszórója kvázi kihangosítóként működik. Vagyis, például, ha a telefonon hallgatni akarod a Spotify listádat, akkor az nem a telefon, hanem az óra hangszóróján szólal majd meg.

Az üzemidő Pazar. Van a Mille-ben egy 520 mAh kapacitású akkumulátor, ami azért órához képest, főleg ennyire takarékos hardverrel elég komoly kapacitásnak számít. A gyártó szerint 15 napos folyamatos használatot tesz lehetővé az óra egy töltéssel. Nos, ma van a 16. napja, hogy hordom, és még nem merült le.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 11

Mondjuk az első napok sok nyomkodása után átálltam a megszokott használatra, vagyis nézem az üzeneteket, az időt, bringázás közben kipróbáltam a sportfunkciót, 3-4 alkalommal a szenzorokat teszteltem, szóval azt hiszem, hogy átlag felhasználásnak mondhatjuk, amit produkáltam.

Ehhez képest a 16 nap nagyon kellemes, sőt, mondhatni csodás. Szerintem még egy napot lazán el fog menni, mielőtt töltenem kéne.

A töltő amúgy a szokásos mágneses, kétérinkezős vacak. Nem értem miért nem tudnak ehelyett valami szabványos megoldást kitalálni, mert ha elveszik a kábel lehet törni a fejet, hogy szerezz másikat. Mondjuk ez a legtöbb olcsó okosórára igaz.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 12

A konklúzió előtt még egy érdekesség. Az óra szoftverében játékokat is találunk. Mondjuk én nem annyira élvetem a kicsi kijelzőn a játékot, végső soron, ha nagyon szétuntam a fejem várakozás közben, akkor utolsó mentsvárként nem volt baj, hogy voltak.

Mi legyen akkor a végső tanulság a Rogbid Mille okosórával kapcsolatban?

Kezdjük az árral, ami szerintem hibátlan. Az a helyzet ugyanis, hogy a mostani Banggood akcióban a BG7ef2dc kuponkóddal 11 200 forintért megkapjuk, ami egy hasonló képességű strapaóra esetén finoman szólva is jó ár. Erre le kell csapni, ha szükséged van egy normális működéssel, de strapaképességekkel ellátott órára.!

A külső biztos megosztó lesz. Tudom, hogy lesz, aki azonnal beleszeret, én azt mondhatom el, hogy így két hét használat után megszoktam, és már nem bántja a szememet. De, mint írtam, én eleve a szögletes órákat sem szeretem, a kerek számlap az én világom.

Rogbid Mille – kicsit csúnya, de egész finom okosóra 13

A tudással alapvetően nincs probléma, a strapaállóságot csak módjával próbálgattam, de látva az óra anyagait, a felépítését merem állítani, hogy sporthoz is keményebb fizikai munkához is megfelelő választás lesz.

Főleg azért lesz az, mert a Bluetooth hívás funkció hibátlan, a Bluetooth hatótávja is átlag feletti, így munka közben még csak a zsebedben sem kell tartanod a telefonodat, ha hívást akarsz fogadni.

Ha megtetszett az óra, akkor az alábbi linken tudod megvásárolni 109 forintos szállítási költség mellett.

 

Rogbid Mille strapaóra

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.