Válassza az Oldal lehetőséget

2016 előtti a számítógéped? Nem sok jóval számolhatsz!

2016 előtti a számítógéped? Nem sok jóval számolhatsz!

Rosszmájúan megjegyezzük, hogy az eset még kapóra is jöhet Microsoftnak a Windows 7 elleni „küzdelemben”.

2016 előtti a számítógéped? Nem sok jóval számolhatsz!

A Microsoft egyre több visszajelzést kap az internetet napok óta lázba tartó biztonsági incidensről, természetesen így mi is lényegesen többet tudunk már, mint az első napokban. A redmondi óriás szakemberei megállapították, hogy a Meltdown és a Spectre első variánsa (CVE 2017-5753 és CVE 2017-5754) szerényebb, még ez utóbbi rés második verziója (CVE 2017-5715) már sokkalta határozottabb lassulást okozhat a felhasználók számítógépein. Az Intel mind a háromban érintett, az AMD-t jelen tudásunk szerint csak az első Spectre kísérti. A Microsoft az előbbieken kívül összefoglalta, hogy mit is várhatunk a javításoktól:

  • A Windows 10 egy újabb központi egységgel (Skylake, Kaby Lake vagy frissebb) általában egy számjegyű lassulást produkál, a legtöbb felhasználó valószínűleg nem látja a különbséget, mert az milliszekundumokban mérhető.
  • Ugyanez az operációs rendszer egy korábbi évjáratú CPU-val (a 2015-ös Haswell, vagy ettől régebbi) egyes pontokon nagyobb sebességcsökkenést produkál, többen fogják érzékelni, hogy a számítógép komótosabb tempóval üzemel.
  • Még rosszabb a helyzet a Windows 8 és a népszerű Windows 7(!) kapcsán. Itt a 2016 előtti processzoroknál a legtöbb felhasználó észrevehető, feltehetően súlyos milliszekundumokban mérthető teljesítményvesztéssel fog találkozni.
  • A Windows Server különösen IO-intenzív alkalmazásokban minden Intel gyártmányú processzorral szignifikáns lassulást mutathat. Itt érdemes lehet mérlegelni az esetleges biztonsági kockázat és a sebességvesztés viszonyát.

A fentieket azzal magyarázta a Microsoft, hogy a Windows 10 előtti rendszerek gyakrabban használnak rendszerhívásokat, így értelemszerűen jobban megérzik, ha hátrányos változások történnek ezzel kapcsolatban. A másik ok az Intel háza táján van, a Skylake fejlettebb felépítése miatt – a spekulatív végrehajtás sokkal jobban szabályozható – szerényebb teljesítménybüntetéssel vészeli át a javítás-cunamit.

További fontos tudnivaló, hogy a KB4056892 jelzésű kumulatív frissítés (ez oldaná meg a Spectre/Meltdown gondot) a régebbi AMD-s gépeken súlyos mellékhatásokat mutatott, így átmeneti jelleggel visszahívásra került. A hírek szerint a fő érintett a K8-as architektúra, vagyis az Athlon 64 és az Athlon 64 FX.