Válassza az Oldal lehetőséget

939 lábú Sempronok a HP-tól

Bár az AMD Sempron processzorcsaládja csak 462 és 754 lábú tokozásban érhető el végfelhasználók számára, a számítógépgyártók 939 lábbal is kaphatnak belőlük.

A HP új AMD-alapú, üzleti célra tervezett asztali gépei, nevezetesen a dx5150 sorozat egy Radeon Xpress 200 lapkakészlettel szerelt Socket 939-es alaplapot tartalmaz, ennek ellenére az általatok is megtekinthető lista szerint AMD Sempron 3000+ és 3200+ modellel is kérhető.

Az AMD hivatalos termékkatalógusa szerint viszont a 3000+ jelzésű Sempron csak Socket A és Socket 754 platformra érhető el, 3200+ pedig egyáltalán nem is létezik. Mint ismeretes, a Socket 754 és a Socket 939 platform közötti legfőbb eltérés abban mutatkozik meg, hogy míg előbbihez csak egycsatornás memóriavezérlővel szerelt központi egységek szerezhetők be, utóbbihoz pedig — legalábbis ezidáig — csak kétcsatornásak.

Érdekes kérdés, hogy az új Sempronoktól mit várhatunk. Elképzelhető, hogy az egyszerűbb platformváltás érdekében mostantól egycsatornás memóriavezérlővel szerelt 939 lábú processzorokat is kaphatunk, de az is lehet, hogy a Sempronok egy része is megkapja a kétszeres sávszélességet. Mostanában elég sok érdekes dolog történik az AMD alsókategóriás processzorai körében, például a legújabb, 3300+ jelölésű Sempron ugyan 3100+ néven futó elődjénél 200 MHz-cel magasabb, 2 GHz-es órajelen fut, másodszintű gyorsítótára viszont megfeleződött, mindössze 128 KB.

Akik erről korábban még nem olvastak, most rémülten vehetik elő a jó öreg Willamette- és Northwood-alapú, csigalassú Celeronok példáját, de szerencsére az AMD architektúrája kellőképpen eltérő ahhoz, hogy még ekkora érvágás mellett is legtöbb esetben gyorsabb tud lenni, mint 3100+ jelölésű társa. Teljesítményét ismerve máris pozitívabban állhatunk a “visszalépéshez”: a 128 KB másodszintű gyorsítótár és 90 nanométeres csíkszélesség együtt eddig soha nem látott olcsóságot eredményezhet.

939 lábú Sempronok a HP-tól

939 lábú Sempronok a HP-tól 1

A szerzőről

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2