Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD — rendszergyorsítás egyszerűen

 

Néhány évvel ezelőtt hogyha nagy kapacitású és sebességű háttértárra irányult a beszélgetés, akkor egyértelműen a merevlemezekre gondolt mindenki, de mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és a flash memória alapú meghajtók, azaz az SSD-k a piac komoly szereplőjévé váltak. Sokat fejlődött a sebesség, nőtt a kapacitás és fokozták az élettartamot, így napjainkban az SDD-vel már komolyan számolni kell. Attól viszont egyáltalán nem kell tartani, hogy az elkövetkezendő években az SSD-k képesek lesznek kiszorítani a HDD-ket, ez egyszerűen elképzelhetetlen. Miért? Bár az SDD-k ára folyamatosan csökken, egy HDD-hez képest még mindig nagyon drága. Nem csak maga az eszköz, hanem a gigabájt/Ft arány is. Sőt, ahogy megyünk az egyre nagyobb kapacitású egységek felé, úgy lesz egyre drágább egy gigabájt (egy határ után), ha SSD-t nézünk, HDD-t tekintve pedig általában egyre olcsóbb. Amíg ma egy 2 TB-os winchester 20 000 Ft alatt hazavihető, addig igazából SSD-t nem is találunk ebben a méretben, maximum RaidDrive SSD-t, aminek az árát inkább le sem írjuk.

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 1

Adattárolásra magyarán még nagyon sokáig marad a HDD, ha viszont nem kell nagy tárterület, hanem a sebesség a fontos, akkor egy SSD tempójából nagyon sokat tudunk profitálni. Az SSD-nek jelenleg "rendszerlemezes" szerepet tudunk elképzelni. Feltelepítjük rá az operációs rendszert, a programokat, a játékokat, és élvezzük a gyorsaságot, a gördülékenységet. Az SSD erre jelen pillanatban is tökéletes, ráadásul már az ára is elérhető. Ezúttal egy Silicon Power SSD-t kínálunk fel főfogásként, mely jó sebességgel és kedvező árcédulájával kívánja felhívni magára a figyelmet. Ez nem más, mint a Silicon Power E20 SSD család!

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 2

Remélhetőleg a Silicon Power neve nem cseng ismeretlenül, hiszen oldalunkon is sok termék feltűnt már a gyár repertoárjából, eszközeiket általában kellemes dizájn, jó műszaki paraméterek és barátságos ár jellemzi. A gyártó az SSD-k mezején két termékcsaláddal képviselteti magát, az egyik a magas teljesítményre és az extra szolgáltatásokra gyúró Velox V20 sorozat, a másik a mainstream szegmensbe szánt E20. Mindkét család 2,5"-os méretben készül, és SATA2 felületen csatlakoztathatóak az alaplaphoz.

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 3

Az E20 sorozat négy féle méretben készül: 32, 64, 128 és 256 GB-os egységek érhetőek el, ez alapján is egyértelmű, hogy rendszermeghajtónak érdemes használni őket.

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 4

A papírdobozban — "kukucskálóval" — érkező termék már az első kézbevételkor megnyerő, pedig igazából nincs rajta semmi különös, fekete doboz, maga az SSD is fekete, igényes matricával, a lényegi információk ismertetésével. A doboz tartalmától nem kell sokat várni, hiszen egy SSD-hez nem is kell túl sok minden ahhoz, hogy működjön. Kapunk négy darab csavart és egy felhasználói kézikönyvet, SATA kábelt viszont nem.

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 5

Aggodalomra nincs ok, vegyük elő alaplapunk dobozát, bizonyára porosodik benne még 3-4 kibontatlan SATA kábel! Egy SSD-ről a külsőt tekintve nem igazán lehet ódákat zengeni, ahogy már említettük, fekete borítás, 2,5"-os méret és SATA2 csatolófelület, az egyik sarokban "Warranty Void if Broken" matrica extraként! 🙂

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 6

Nézzük inkább a specifikációt, hiszen egy SSD-nél az árulja el a lényeget:

  • Méretek: 100 mm × 69,85 mm × 9,5 mm
  • Tömeg: 70 g
  • Ellenállóság: lehúzás / csatlakoztatás teszt ~ legalább 10,000 alkalom
  • MLC (Multi Level Cell) NAND flash lapkák alkalmazása
  • Működési feszültség: 4,5 V ~ 5,5V
  • Vibráció ellenállási képesség: 15G csúcstól csúcsig maximum
  • Ütésállóság: 1500G maximum
  • Átviteli sebesség: maximum olvasás ~ 250 MB/s; maximum írás ~ 230 MB/s*
  • Az öndiagnosztikai monitor és jelentés szolgáltatás (S.M.A.R.T.) is használható az E20 család tagjai állapotának figyelésére
    *Megjegyzés: A teljesítmény platformfüggő, és különböző hardverkörnyezetben eltérő eredményt mutathat

További jellemzők:

  • DDR2 DRAM Cache memória implementálása az E20 átviteli sebességének növeléséhez és az élettartam kitolásához
  • TRIM parancs támogatása az írási sebesség növeléséhez
  • Szabvány 2,5” SATA interfész és merevlemez méretek (SATA SSD)
  • Beépített ECC az adatok védelme érdekében
  • “Wear-Leveling” technológia élettartam-fokozó hatással
  • European RoHS normák teljesítése
  • Alacsony fogyasztás
  • Ütés- és vibrációálló
  • Zajmentes működés, alacsony reakcióidő és nincs seek hiba
  • 3 év garancia

Mint látható, a képességek és tulajdonságok listája szerencsére elég hosszú. Az E20 sorozat kapacitásban és sebességben egy jó átlagot hozó termékcsalád, olyan kiegészítő szolgáltatásokkal, mint a vibrációnak és az ütéseknek is keményen ellenálló burkolat; és olyan technológiák támogatásával, mint a TRIM és a S.M.A.R.T. Ez volt a papír, lássuk mit tud az E20 éles bevetésen!

Bemutatjuk: Silicon Power E20 SSD -- rendszergyorsítás egyszerűen 7