Válassza az Oldal lehetőséget

Mit kapott az NVIDIA az Inteltől?

A napokban beszámoltunk egy együttműködés lehetőségéről a két cég között, de a részleteket nem ismertük még.

Biztosan most sem ismerjük az ügylet hátterét, de ha a the INQUIRER információi helyesek, akkor legalább azt megtudjuk, hogy mit kért az NVIDIA az Inteltől cserébe azért, hogy GPU technológiát adjon át.

Az egyeszségnek három fő pontja volt. Az első, hogy az NVIDIA megkapja az 1600 FSB liszenszét, vagyis a nem túl távoli jövőben jogosult lesz az ilyen órajelű buszon működő Intel processzorok alá lapkakészletet gyártani. Ez volt a leginkább hihető, és a legkevésbé érdekes pontja az alkunak.

A második pont már kissé hihetetlenebb, de egy kicsi esélyt mégis látunk rá. Eszerint az Intel egyes speciális alaplapjaira az NVIDIA lapkáit használja majd fel. Itt leginkább olyan területek jöhetnek szóba, mint a játékosoknak készülő alaplapok, ahol valljuk be az Intel eddig nem domborított valami jól. A megállapodás azért csak az ehhez hasonló platformokról szól, mert az NVIDIA meglehetősen bogaras (bugos) lapkakészleteket gyárt, ez pedig nagyban rontaná az Intel hírnevét az eddig sikeres területeken.

Bár már az előző pont is hihetetlen volt az utolsó igazi, erős kétségeket ébreszt. A harmadik pont szerint az NVIDIA megkapja a lehetőséget arra, hogy Xeon processzorok alá fejlesszen lapkakészletet. Huhhh… Na itt van rögtön két érdekes dolog amin gondolkozni lehet. Az első, hogy az Intel miért engedné ki kezéből a jövedelmező lapkakészletgyártást azon a piacon, ahol a kiszolgálók ára miatt a legjelentősebb haszon realizálható, a másik hogy ha az NVIDIA lapkakészleteiben hemzsegnek a hibák (már pedig mindig akad néhány), akkor vajon képes lesz-e a cég olyan minőséget előállítani ami egy szerver esetén megfelelő.

Itt hagyok mindenkit töprengeni a fentieken!

A szerzőről