Válassza az Oldal lehetőséget

Internet Explorer 9: HTML5 & H.264 támogatás

Úgy néz, hogy a redmondi óriáscégnél komolyan gondolják a böngésző versenyt.

A Microsoft nemrég az egyik blogjában fontos információkat közölt az új, még fejlesztés alatt álló böngészőjével kapcsolatban. Ezek szerint most már biztos, hogy az IE9 natív videólejátszással lesz felvértezve a HTML5 szabványnak köszönhetően. Így nemcsak független lesz a Flash Player-t illetően, de annál gyorsabb és stabilabb is.  A videók formátumával kapcsolatban a böngésző csak és kizárólag a H.264 kódolást fogja támogatni. Ez nem meglepő, hiszen a YouTube összes videója alapból ilyen formátumban van.

Internet Explorer 9 HTML5 & H.264 támogatás

A Microsoft a Flash Player-t illetően problémákat emleget megbízhatóság, biztonság és sebesség terén. A kilencedik Explorer-nél a HTML5 és H.264 kombinációjára helyezik a hangsúlyt. Az egyik ok, hogy az IE9 a megjelenítést, beleértve a videókat is, a grafikus processzor segítségével fogja végrehajtani, így sokkal simább, folyékonyabb renderelés válik elérhetővé, mivel rengeteg számítástól megkíméli a CPU-t.

A konkurens böngészők közül a Google Chrome és az Apple Safari támogatják a fentebb említett videókombinációt. A Firefox csak abban az esetben támogatja a HTML5 alapú videólejátszást ha az adott multimédiás anyag nem H.264-es hanem Ogg-Theora formátumú. Nagyon érdekes lesz, hogy a Mozilla mit fog kezdeni a böngészőjével ezen a téren, ugyanis nem valószínű, hogy csak ő miattuk a YouTube átállna OGG formátumra.

A szerzőről