Válassza az Oldal lehetőséget

A H.264 kodek támogatását tervezi a Mozilla

Az MPEG LA még korábban bejelentette, hogy lemondanak a H.264 jogdíjairól, amennyiben a szóban forgó tartalomhoz ingyen juthat hozzá a felhasználó. Ezek után a Google kezében lévő VP8 jövője erősen megkérdőjeleződött.

firefox-for-tablets

 

A Mozilla úgy véli, hogy a nyílt VP8 kodek és az azt használó WebM formátum elbukott a H.264-el szemben. Utóbbi formátumnak roppant erős a hardvertámogatottsága és már teljes mértékben letisztázódtak a jogi hátterei. A szabvány ellen a fő érv a jogdíj anyagi vonzata volt, ami viszont már lassan két éve semmissé vált. Az  MPEG LA döntése megerősítette a H.264 dominanciáját, gyakorlatilag egyeduralkodóvá tette azt.

h264-dec-2011  A nyílt forrású VP8 kodek vesztésre áll.

A HTML5 szabványnak köszönhetően lehetővé vált a videós fájlok lejátszása olyan eszközökön, melyek nem rendelkeznek Flash támogatással. A hardveresen gyorsított lejátszással a nagyfelbontású tartalmak is megtekinthetőek, miközben az eszköz fogyasztása még elfogadható szinten marad. Ezek a tényezők az asztali felhasználók számára kevésbé tűnnek fontosnak, de a mobilok világában már teljesen más a helyzet. A WebM komolyabb rendszerkövetelményekkel rendelkezik, ami esetenként akadozó lejátszásban, vagy épp magasabb fogyasztásban mutatkozik meg.

 Az alapítvány a második szöget üti be a VP8 koporsójába. A Google nem teljesítette korábbi ígéretét, miszerint a Chrome böngészőből eltávolítja a H.264 támogatását. Jól látható, hogy a keresőóriás nem veti latba minden erejét, ugyanis a Youtube a jelenleginél sokkal jobban a WebM malmára hajthatná a vizet.

Egyelőre még pontosan nem tisztázódott, hogy a Mozilla mikor végzi el a szükséges fejlesztéseket a Firefox böngészőben. Az alapítvány lépése bizonyos szemszögből nézve meglepőnek tűnik – összességében logikus, a felhasználók érdekeit szolgálja. Saját bevallásuk szerint a céljuk az ingyenes, nyílt forráskódú szoftverek és technológiák fejlesztésén keresztül fokozni az internetezés élményét. A nyílt szabványok lehetővé teszik és elősegítik a választás lehetőségét, az innovációt. Ebből a megközelítésből szemlélve csakis a WebM lenne jó választás. 

Forrás: news.cnet.com 

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2