Válassza az Oldal lehetőséget

ASUS monitorok – Szépek és sokat tudnak, nem sok ez a jóból?

Monitorok. Számítógépünk egyik legfontosabb részegységei, mégis, a hardvert kedvelők körében sokkal előrébb áll a sorban az érdeklődést tekintve egy videokártya, egy alaplap vagy egy processzor. Nem kéne hogy így legyen, hiszen a jó monitor több oknál fogva is fontos egy konfiguráció összeállításakor. Egyrészről a monitor az elsődleges output, ezeken keresztül kapjuk az elsődleges információkat gépünk működése közben. Másrészről ott van a szemünk világa, ami nagy kincs, és számunkra, akik nap mint nap a gépeink előtt görnyedünk kétszeresen is az. Egy rossz kijelző néhány hónap, vagy jobb esetben néhány év alatt képes taccsra tenni szemünket. Arról már nem is szólunk, hogy milyen fejfájást képes okozni munka közben, ha szemünket folyton folyvást erőltetnünk kell.

ASUS monitorok – Szépek és sokat tudnak, nem sok ez a jóból? 1

A monitorok tehát fontos részegységek, így illene írni róluk. Hogy miért nem tesszük sűrűbben? Az ok egyszerű, ritkán jelenik meg olyan újdonság, amiről a gyártók úgy gondolják, hogy érdemes lenne promotálni, vagyis érdemes lenne róluk információ özönt zúdítani az olvasók nyakába.

A cikk írása előtt elgondolkoztam azon, hogy mikor volt utoljára igazán jelentős váltás a kijelzők terén, és rá kellett jönnöm, hogy lassan egy évtized eltelt azóta, hogy ilyen történt. Ez pedig nem volt más, mint a lapos megjelenítők, a TFT-k elindulása. Amikor előző munkahelyemről eljöttem vettem egy igen drága TFT-t, ami bizony azóta is jól szuperál, pedig ennek immár hat éve. E kijelző kapcsán számba vettem, hogy mi változott az idők során.

ASUS monitorok – Szépek és sokat tudnak, nem sok ez a jóból? 2

Nos, a monitor 1280-as felbontással bír, 60 hertzes képfrissítés mellett. A képátlója 17 col. A megvilágítás természetes hagyományos fénycsöves megoldás. Mi változott az elmúlt hat évben? Azt kell mondanom, hogy a legutóbbi évig lényegében semmi, maximum a képátló növekedett. Aztán jöttek a LED háttérvilágítással rendelkező kijelzők, melyek ha jók, valóban szebb képet produkálnak, legalábbis a kontraszt tekintetében. Ami viszont nem változott az a TN panelek uralma. Ez a kijelző típus tartja magát a mai napig, és ahogy az idők múlnak, egyre több szó esik a hátrányaikról, és egyre kevesebb az előnyeikről. Igazán ideje lenne előre lépni ezen a területen is, hiszen a legdrágább kategóriájú megjelenítők kivételével olyan csapnivaló betekintési szögeket találunk, ami miatt már nekünk ég a p.. arcunk.

ASUS monitorok – Szépek és sokat tudnak, nem sok ez a jóból? 3

A bevezetőt olvasva valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy ha nincs fontos újítás a piacon, akkor mégis mi az oka annak, hogy az ASUS-nál úgy gondolták érdemes cikket kérni az új monitorokról. Ez az ok pedig a külső megjelenés. Látható, hogy a divat hullámára felülve az ASUS is elkészítette saját talp nélküli kijelzőit. Azt, hogy ez a divat jó vagy rossz később tárgyaljuk, valahol az utolsó oldalon az összefoglalóban. Addig is tekintsük meg inkább a cikk alanyait!

ASUS monitorok – Szépek és sokat tudnak, nem sok ez a jóból? 4

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2