Válassza az Oldal lehetőséget

Erő a bőröndben – Tallpower V2400 Power Station teszt

Erő a bőröndben – Tallpower V2400 Power Station teszt

A Tallpower V2400 igazi erőmű a maga 2160 Wh-s kapacitásával és akár 2400 watt folyamatos váltóáramú kimenetével. Ezzel a csomaggal már számolhatsz akkor is, ha minden más kevésnek bizonyult.

Erő a bőröndben – Tallpower V2400 Power Station teszt

Az átlagos, megfizethető áron kapható házi erőművek maximálisan leadott teljesítménye valahol 800- és 1200 watt között alakul. Az általában elég is kisebb kettőhúszas gépek üzemeltetéséhez, több mobileszköz egyidejű töltéséhez és hasonlókhoz. Azonban ez a teljesítmény már nem lesz elég egy komolyabb kéziszerszámhoz vagy, ha nagyon fázunk egy hősugárzóhoz.

A Tallpower V2400 sem olcsó, de azt kijelenthetjük, hogy a piacon elérhető, hasonló teljesítményű csomagok között az egyik legolcsóbb. Nem volt kérdés, le kellett tesztelnünk, ha már lehetőséget kaptunk rá, hiszen ezek a mobil töltőállomások tiszta és csendes alternatívát jelentenek a hagyományos, benzin üzemű generátorokkal szemben. Rendesen megnyúztuk szegényt, de a Tallpower V2400 állta sarat. Lenyűgözött minket a beépített inverterével, töltésvezérlőjével, BMS akkumulátorvédelmével és több töltő kimenetével.


A Tallpower V2400 két erős kartondobozba csomagolva érkezett. A szivacságyba rejtett, fedéllel lezárt energiakocka felső része különféle kiegészítőket tartalmaz. Ezek közé tartozik a beépített adapterrel ellátott AC töltőkábel, az MC4 és XT90 csatlakozókkal felszerelt napelemes töltőkábel, a szivargyújtós töltő, valamint a használati útmutató.

Fontos megjegyezni, hogy a V2400 nem egy kompakt erőmű, amely alkalmas távolsági szállításra. Ez nemcsak meglehetősen nagy, 390 × 285 × 320 mm-es méreteiből, hanem 20,5 kg-os tömegéből is kitűnik. Ennek eredményeként ez a modell a legmegfelelőbb szabadidős járművekhez, kempingezéshez, vagy álló áramforrásként vagy energiatároló megoldásként.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 2

A V2400 azonban tetemes súlya ellenére is könnyen szállítható rövid távolságokra praktikus kialakításának és az erőmű jobb és bal felső részén elhelyezett kényelmes hordozófogantyúknak köszönhetően. A V2400 kényelmes tárolási megoldást kínál a kábelek számára az erőmű felső részén elhelyezett, zárt rekeszben. Ezenkívül ez a modell időtlen dizájnnal rendelkezik, amely más gyártókra emlékeztet.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 3

A mobil energiatároló megfizethető ára ellenére a költséghatékony anyagok felhasználása ellenére kiváló kivitelezéssel büszkélkedhet. Az erőmű be- vagy kikapcsolásához egyszerűen használja az előlap jobb felső sarkában található főkapcsolót. Közvetlenül alatta található az ezüst színű töltési teljesítmény-vezérlő gomb, amely lehetővé teszi a töltési teljesítmény beállítását az akkumulátorcellák védelme érdekében. 1100 watt, 900, 700, 500 és 300 watt közül választhatunk. Az összesen 13 kimenetnek köszönhetően könnyedén csatlakoztathatunk különféle eszközöket.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 4

Vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket sorban. Egy külön gomb megnyomásával aktiválhatja az USB, DC és AC portokat. 4 darab USB-C port található (3 PD20W, 1 PD100W) és 2 USB-A port (QC3.0 18W). A bal oldalon találhatók az egyenáramú kimenetek, amelyek gumidugóval vannak lezárva. Ezek közé tartozik a 2 DC 5521-es aljzat (12V/3A), egy szivargyújtó-aljzat (12V/10A) és egy XT60-aljzat (12V/25A), amelyeket általában drónok töltésére használnak. Ezenkívül van egy LED lámpa, amely kellemes meleg fényt bocsát ki, valamint vészhelyzetben SOS fényjelzés leadására is használható.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 5

Sajnos a V2400-as erőműhöz nincs elérhető telefonos alkalmazás. Az LCD-kijelzővel díszített előlap azonban remek vizuális élményt nyújt azáltal, hogy minden részletet kötöl velünk az aktuális állapotról. A kijelző mutatja az éppen használt kimeneteket, a bemeneti és kimeneti teljesítményt, a becsült hátralévő működési időt vagy töltési időt, valamint az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét. Ezen túlmenően a kijelzőn lévő szimbólumok az esetleges problémák, például a túlmelegedés vagy a túlterhelés jelzéseiként szolgálnak.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 6

A V2400 töltőcsatlakozóinak eléréséhez fel kell emelni az erőmű bal oldalán, közvetlenül a túlterhelés elleni védelem gombja alatt található műanyag fedelet. Számos töltési lehetőség áll rendelkezésre. Természetesen a legelőnyösebb módszer az MPPT bemeneten keresztül történő töltés napelem segítségével. Az XT90 csatlakozó lehetővé teszi a 11,5-50V/20A, maximum 500 wattos napelem csatlakoztatását. Nálunk a déli fekvésű tetőre egy 415 wattos panelt szereltünk fel, 37 fokos szögben megdöntve. A szigetüzemű rendszer villám- és túlfeszültségvédelemmel, valamint 32A DC leválasztó kapcsolóval van felszerelve.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 7

Egy másik töltési lehetőség a mellékelt szivargyújtó töltő, így gyakorlatilag nulla a veszteség (DC-DC), de sokáig tart a feltöltés. A gépet tölthetjük a mellékelt a hálózati töltőkábel segítségével fali konnektorból, amely akár 1100 watt teljesítményt is biztosíthat, vagy a napelem és a hálózati töltés kombinálásával. Ezzel a kombinációval az egység 1600 watt-tal 1,5 óra alatt 100%-ra tölthető.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 8

A jobb oldalon (szintén a fedél alatt) találjuk a három hagyományos, tiszta szinusz hullámot biztosító, EU szabvány konnektort, amely 230 V-ot ad le 50 Hz-en, de az AC gomb 2 másodperces lenyomásával manuálisan 60 Hz-re kapcsolható, igaz, ezt Magyarországon nem szabad megtenni. A váltakozó áramú kimeneteken a power station 2400 W névleges (folyamatos) és 4800 W (pillanatnyi) csúcsteljesítmény leadására képes. A géptest két oldalán két-két ventilátor kapott helyet, biztosítva a csendes működést 30-40 dB mért hangerő mellett, terhelés alatt.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 9

Tesztalanyunk lítium-vas-foszfát (LiFePO4) akkumulátorcellákat használ, amelyek a lítium-ion technológiához képest tartósságukról ismertek. Ezt bizonyítja az akkumulátor élettartama is, hiszen 3500 töltési ciklus után is eléri névleges kapacitásának 80%-át.

Ha az akkumulátort folyamatosan a maximális kapacitásra tölti, és teljesen lemeríti, akkor ez az akkumulátor egy szilárd évtizedig működőképes marad. A gyártó még bőkezű, 5 év garanciát is vállal a vásárlók elégedettsége érdekében.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 10

Ennek a technológiának az egyik fő előnye a fizikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége, így rendkívül megbízható. Ezen túlmenően ezek az akkumulátorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is, így védelmet nyújtanak az esetleges tűz- és robbanásveszély ellen. A hordozható töltőállomás kifinomult akkumulátor-kezelő rendszerrel (BMS) van felszerelve, amely folyamatosan figyeli a feszültséget, az áramerősséget és a hőmérsékletet több szögből, hogy megóvja az akkumulátort. A BMS hatékonyan védi az akkumulátort a rövidzárlattól, túlzott áramerősségtől, magas vagy alacsony feszültségtől, túltöltéstől és túlmelegedéstől. Hőkamerával folyamatosan figyeltük a hőmérsékleteket mi is. 

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 11

Ez a mobil energiatároló egység szünetmentes tápegységként (UPS) is funkcionálhat, amely vészhelyzeti áramforrásként szolgál. Áramkimaradás esetén az erőmű zökkenőmentesen átvált vészáram-generátorrá, így mindössze 8 ms-on belül az energiatároló eszköz áramszolgáltatóként lép fel. Ez különösen fontos azoknál az elektronikus eszközöknél, amelyeknek folyamatosan működniük kell. Az egyik legjobb példa, ami eszünkbe jut, a hűtőszekrény vagy inkább a szerverek és a rajtuk futó alkalmazások, szolgáltatások, amelyek így leállás nélkül tudnak működni. 

A Tallpower V2400 egy 48V/15Ah-s akkupakk, amely 3,2 voltos, 33140 cellát tartalmaz, összesen 2160 wattórát biztosít. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kapacitás csak magukra az akkumulátorcellákra vonatkozik. Az üzemi veszteségek és a feszültségátalakítás miatt a végberendezéseket elérő tényleges energia csökken. A valós kapacitás pontos mérése érdekében a V2400-as aljzatba háztartási gépeket csatlakoztattunk.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 12

Az akkumulátor teljes lemerítését egy félprofi kávéfőzővel kezdtük, amelynek csúcsáramfelvétele 1258 watt volt.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 13

Ezt követően két 30 perces mosási ciklust futottunk le egy mosógéppel, 2067 watt maximális áramfelvétellel.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 14

Ekkora már nagyon megéheztünk, ezért elkészítettük a power station ingyen áramát használva Jenő mester bundás kenyerét a Joyami dupla kosaras forrólevegős sütőbe, ami 2428 watt energiát igényelt a csúcson.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 15

Szükség volt egy kis mosogatásra is, ezért egy intelligens asztali mosogatógépet alkalmaztunk a készülék további tesztelésére, 63%-os kapacitásra merítve.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 16

Utána egy kompresszorral terheltük, itt 800 watt volt a folyamatos terhelés. Majd jött még egy kör a forrólevegős sütővel, majd még egy 30 perc a mosógéppel, amelyet egy kis hajszárítózás követett.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 17

A maradék 5% kiszippantását a poratkák Terminátorára – amely egyébként az allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott termék – bíztuk.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 18

A merítési művelet, amely az akkumulátor 100%-ról 0%-ra történő lemerítését jelentette, összesen 3 óra 31 percig tartott. A folyamat során 17033 Wh hasznosítható kapacitást tudtunk mérni. Noha ez a 2160 wattórás névleges kapacitáshoz képest csekélynek tűnik, valójában elég kielégítő. A gyártók jellemzően minimum 200 wattórát hagynak a LiFePO4 akkumulátorokban, hogy megakadályozzák a mélykisülést, vagyis a maradék 1960 wattórát használhatjuk. A mért 17033 Wh teljesítmény a gyári kapacitás 81%-ának felel meg, ami átlagos értéknek számít.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 19

A tiszta szinuszos inverter hatásfoka is dicséretes, annak ellenére, hogy a váltóáram egyenárammá alakítása során veszteségek jelentkeznek. Az erőmű 0%-ról 100%-ra való teljes feltöltéséhez 2243 Wh-t húztunk a fali aljzatból a mellékelt tápkábellel. Ez a töltési folyamat 2 óra 31 percig tartott. Így a töltési veszteség a 2160 Wh-s gyári kapacitáshoz képest 83 Wh-t tett ki.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 20

Mondanunk sem kell, sok minden más is üzemeltethető a Tallpower V2400-ról, nem csak az általunk bemutatott eszközök.

Erő a bőröndben - Tallpower V2400 Power Station teszt 21

Sajnos még nem érkezett meg USB-s multiméterünk, valamint a DC ágon kivehető kapacitást sem tudjuk mérni, így ezeknek a kimeneteknek a tényleges teljesítményét nem tudjuk csekkolni. Azonban a 12 V-os és az USB-portokon levehető hasznos kapacitása mindig nagyobb, mint 230 V-on, mert az átalakítási veszteségek sokkal kisebbek. A töltőállomás lassabban merül, ha a laptop C típusú PD kimeneten (nem AC kimeneten) keresztül fut. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb veszteség kis teljesítményű, 230 V-os felhasználók használatakor következik be.

  • Tipp: Ne használjuk az USB-eszközöket a hozzájuk tartozó hálózati adapterrel, hanem működtessük/töltsük őket közvetlenül az USB-porton adapter nélkül – így nem kell a töltőállomásban lévő inverternek működnie, ezzel energiát takarítunk meg, az energiakockának hosszabb lesz az üzemideje.
  • Ha a váltóáramú kapcsoló be van kapcsolva és nincs fogyasztás akkor 8 óra elteltével automatikusan kikapcsol a töltőállomás!

A Tallpower V2400-as lítium-vas-foszfát akkumulátorával, valamint kivételes ár-teljesítmény arányával emelkedett ki versenytársai közül. Jelenleg egy gyártó sem kínál olyan hordozható töltőállomást, power station-t, amely 2160 Wh-s akkumulátorkapacitást és 2400 watt folyamatos teljesítményt kínál tiszta szinuszos inverteren keresztül 900 dollár alatt. Ezenkívül a V2400 olyan területeken is kiváló, mint az alacsony zajszint, a védett portok, a gyors töltés, az UPS-nek köszönhetően vészhelyzeti tápegység funkció és a töltési teljesítményvezérlő gomb.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kapacitás nem bővíthető további akkumulátorral, és egy vezeték nélküli töltőpad vagy egy telefonos alkalmazás a távoli vezérléshez értékes kiegészítést jelentene. Továbbá praktikusabb lenne, ha a három 230 V-os aljzat az egység elején lenne elhelyezve.

Tallpower V 2400 hordozható töltőállomás megvásárlásához most  a NNNTALPV240 kupon használatával csak 830,53 dollárra lesz szükségünk, ami 287 ezer forint.

Vásárláshoz kattints az alábbi hivatkozásra:

Tallpower V 2400 hordozható töltőállomás

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (18,89 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

 

A szerzőről