Válassza az Oldal lehetőséget

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása

Beszéljünk akár meglévő-, akár leendő robotporszívó-tulajdonosokról, a karbantartás témaköre minden esetben sok tévhitet szolgáltat. Rengetegen csak a vásárlást követően szembesülnek azzal, hogy ezek a takarító robotok folyamatos törődést igényelnek, ellenkező esetben élettartamuk és teljesítményük jelentős mértékben lecsökkenhet.

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása

Beszéljünk akár meglévő-, akár leendő robotporszívó-tulajdonosokról, a karbantartás témaköre minden esetben sok tévhitet szolgáltat. Rengetegen csak a vásárlást követően szembesülnek azzal, hogy ezek a takarító robotok folyamatos törődést igényelnek, ellenkező esetben élettartamuk és teljesítményük jelentős mértékben lecsökkenhet.

Ennek az oka a cserélhető kopóalkatrészekben keresendő, hiszen minden mechanikus mozgást végző eszköz – elég csak felhozni példaként a gépjárműveket – több olyan elemmel rendelkezik, amelyik a rendszeres használatból kifolyólag elkopik és tönkremegy.

Erre nagyon fontos odafigyelni, mert extrém esetben vagy hosszabb távon ez akár robotporszívónk élettartamát is lerövidítheti. Ehhez pedig nemcsak a kopóalkatrészek rendszeres cseréjére van szükség, hanem például a robot problémásabb területeinek állandó tisztítására is.

Míg korábban gyakran okozhatott gondot, manapság már szerencsére a megfelelő robotporszívó alkatrészek beszerzése nem jelent nehézséget, tehát nincs akadálya annak, hogy az eszközt rendszeresen takarítsuk, illetve elvégezzük a kötelező karbantartást, ellenkező esetben súlyos következményekkel számolhatunk.

Hogy mi történik egy robotporszívóval, ha a takarítás és a karbantartás elmarad? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Csökken a takarítás minősége

Az első és legfontosabb dolog, ami egy robotporszívónál a rendszeres karbantartás hiányából fakadhat, az a takarítás minőségének a romlása. Ezen a ponton rögtön meg kell jegyezni, hogy a háttérben a kopóalkatrészek állapota legalább annyira befolyásolhatja ezt a tulajdonságot, mint az általánosabb tisztítási teendők hiánya.

Lássuk ezért mindkét szempontot egy kicsit alaposabban!

A kopóalkatrészek állapota

A takarítás minőségének tekintetében a kopóalkatrészek állapotának rendszeres ellenőrzése, illetve szükség esetén a csere rendkívül lényeges. Hogy milyen kopóalkatrészek találhatók egy robotporszívóban, amelyek általános karbantartással otthoni körülmények között is kicserélhetők?

Ide sorolható

  • a főkefe;

  • az oldalkefe;

  • a mop

  • és a HEPA szűrő.

A főkefe a robotporszívók alsó felén elhelyezkedő hengerszerű alkatrész, mely forgómozgást végezve elősegíti, hogy a padlón vagy a szőnyeg mélyén lerakódott szennyeződések a szívónyílás irányába torlódjanak. Túlzás nélkül az egyik legfontosabb kopóalkatrész, ami meghatározza a hatékonyságot.

Létezik belőle sörtés és szilikonlamellás változat, és bár utóbbi modernebb, illetve a gyártók egyre szívesebben alkalmazzák, valójában mindkét típusnál ugyanazokra a problémákra és elváltozásokra kell odafigyelnünk ahhoz, hogy a robotporszívó mindig optimális teljesítményt nyújtson.

Amennyiben például a sörték és a lamellák már deformálódtak vagy konkrét darabkák hiányoznak a felületükről, nem számíthatunk olyan magas takarításminőségre, hiszen nem képesek kellő hatékonysággal gyűjteni a koszt és a port. A használat gyakoriságának függvényében a főkefe csereperiódusa 3-6 hónap.

Szintén ilyen problémák melegágya lehet az oldalkefe is. Ez a propellerszerű alkatrész a robotporszívó oldalán helyezkedik el, és azt a célt szolgálja, hogy a falak és bútorok mentén is össze tudjon takarítani, hiszen a főkefe a sarkokat gyakorlatilag nem éri el.

Egy sörtés forgóalkatrészről van szó, mely minden esetben csereéretté válik, ha a szálak deformációjával vagy hiányával találkozunk. Ilyenkor jellemző hibajelenség, hogy a porszívó elhagyja a koszt és a port a sarkok mellett, vagyis tisztítási teljesítménye lecsökken. Az oldalkefék esetében is átlagosan 3-6 hónapos csereperiódusról beszélhetünk.

A két kefe minden robotporszívó alapvető eleme, ha takarításról van szó, de amennyiben felmosás funkcióval is rendelkeznek, illetve gyakran használjuk őket erre a célra, akkor a mop állapotát sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása 2

Amennyiben a felmosó mop már bolyhos, elvékonyodott, szakadozott, esetleg ki is lyukadt, akkor a takarítási teljesítmény ezen a téren is csökken, a felmosás hiányos lesz vagy túl sok víz ömlik a padlóra, egyszóval szükségessé válik a kérdéses elem cseréje. A mosható mopok esetén ez a használat gyakoriságából fakadóan 2-3 hónapos intervallum.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni a HEPA filtert. A legtöbb robotporszívó ezt használja a beszívott levegő megtisztítására, hogy friss és tiszta közeg jusson vissza a lakásba. Amennyiben eltömődik, a robot teljesítménye jellemzően lecsökken, így a takarítás hatékonysága is mérséklődik.

Ezért lényeges megfelelő időközönként kitisztítani a HEPA szűrőt, illetve 6-9 havonta teljesen újra cserélni. A filtereken általában ritkán találhatunk látható elváltozásokat, azonban az aprócska pólusok hajlamosak eltömődni, és azokat egy idő után már a rendszeres takarítás sem orvosolja.

Az általános tisztítás elmaradása

A kopóalkatrészek állapotán, illetve karbantartásán felül az általánosabb tisztítás kihagyása is komoly gondokat okozhat egy robotporszívó takarítási tulajdonságaiban.

Sokan használják ezeket a robotokat úgy, hogy hetekig rájuk sem néznek, nem ellenőrzik őket alaposabban. Különösen a saját önürítő rendszerrel rendelkező modelleknél nagyon jellemző ez, hiszen esetükben még a portartály ürítéséről sem kell gondoskodniuk a tulajdonosoknak.

Márpedig bizonyos elemek tekintetében elengedhetetlen, hogy robotporszívónk egyes részeit gyakrabban ellenőrizzük, illetve tisztítsuk a kelleténél. Különösen nagy figyelmet érdemel a főkefe, hiszen a hosszabb hajszálak feltekeredhetnek rá és akadályozhatják a hatékony működésben.

Szintén gondot jelenthet, ha az állatszőr vagy a nagyobb mennyiségű kosz és por felhalmozódik, esetleg lerakódik a szívónyílás körül, hiszen az lecsökkentheti a teljesítményt.

Ezek a karbantartási teendők ritkán tartanak tovább néhány percnél, de segítségükkel robotporszívónk sokkal hatékonyabban takarít majd, mindemellett pedig rögtön kiderül, hogy élettartamára is pozitív hatást gyakorolhatunk.

A robotporszívó élettartama is lerövidülhet

A rendszeres karbantartás ugyanis közel sem csak azért fontos, hogy porszívónk még több hónap után is ugyanolyan hatékonyan takarítson, mint újkorában. Bár ez is lényeges szempont, a teljesítmény mellett azonban az eszköz élettartamára is jó hatást gyakorolhatunk vele. Vegyünk néhány konkrét példát!

Amennyiben például a keferendszer elkopott a robotporszívónak sokkal többször vissza kell térnie ugyanarra a területre, gyakorlatilag többet és nagyobb teljesítményen kell dolgoznia, mint normál esetben, amitől felesleges terhelést kap a motorja.

Különösen fontos betartani a HEPA filterrel is a megfelelő csereperiódust, hiszen amennyiben a szűrő eltömődik, a robotporszívó működéséhez szükséges levegőáramlás elégtelenné válik. Ez több tekintetben is képes túlterhelni a motort, hiszen miközben nagyobb teljesítmény leadására lesz szükség, közben az elégtelen légáramlás miatt még túlhevülés is felléphet.

Ezért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása 3

Az ilyen esetek akár hosszú hónapokkal is lerövidíthetik a robotporszívó élettartamát, akárcsak az általános takarítás hiányából fakadó kellemetlenségek.

Példának okáért a szívónyílás extrém esetekben akár annyira eltömődhet, hogy a porszívónak folyamatosan magasabb teljesítményen kell működnie, amivel nemcsak a hangereje növekszik, hanem ezzel egyenes arányosságban az élettartama is lecsökken.

Amennyiben nem szeretnénk magunk gondoskodni robotporszívónk karbantartásáról, illetve általános takarításáról, ma már találhatunk olyan szervizt, ahol a kopóalkatrészek cseréje mellett a teljes tisztítást is elvégzik helyettünk.

 

támogatott tartalom

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.