Válassza az Oldal lehetőséget

Gyorsat olcsón: AMD Sempron 2600+ S754

Bár nem újdonság, azért érdemes pár szót ejteni az AMD által gyártott Socket 754-es foglalatba illeszkedő „új”, Palermo magos Sempron processzorairól amelyeket rendre 2600+, 2800+ és 3000+ modellszámmal láttak el.

Érdekes, hogy a 2600+ és a 2800+ modell órajele egyaránt 1,6 GHz, viszont a másodlagos gyorsítótár a lassabb modellnél 128 KB, az erősebbé pedig 256 KB. A processzormag kódneve Palermo, amely egyenesen származtatható az AMD Athlon 64 processzorok 90 nanométeres Newcastle magjából.

A különbség „mindössze” annyi, hogy a 64 bites regisztereket letiltották, a másodszintű gyorsítótár mérete felére, illetve negyedére redukálódott, a Cool\\”n\\”Quiet funkciót pedig kikapcsolták, révén hogy a szorzó állításának lehetőségét eltávolították a Sempronokból. Ennek ellenére sejthető, hogy a Newcastle Athlon 64 processzorok átlagos 2,30-2,40 GHz-es húzhatóságát megörökölték, hiszen a mag ugyanaz, és a másodszintű gyorsítótár is jóval kisebb mint a nagytestvéré, ezáltal több túlhúzási “kapacitást” sejtet.

Az X-bit labs munkatársai konkrétan egy AMD Sempron 2600+ modellt vettek górcső alá. Az eredmény több mint meglepő, hiszen a bruttó 20 000 forint alatt megkapható processzor sokszor a majd\\” 70 000 forintos AMD Athlon 64 3500+ processzort is állva hagyta. Igaz, mindezt 2500 MHz-es valós órajelen, 313 MHz-es FSB-vel.

Természetesen ahhoz, hogy ezt a sebességet elérjük, kell egy megfelelő alaplap is a processzor alá. Mivel azonban már szintén bruttó 20 000 Ft-os áron kaphatunk több gyártótól is NVIDIA nForce3 250 lapkakészletű alaplapokat, így beláthatjuk, hogy az összesen 40 000 forintnyi ráfordítás nem túl nagy ár ilyen teljesítményért. A VIA és SiS lapkakészletes Socket 754-es alaplapokat azért nem említjük, mert 280 MHz-es FSB felett sajnos egytől egyig instabillá válnak.

Néhány teszteredmény:

Gyorsat olcsón AMD Sempron 2600+ S754

 Gyorsat olcsón AMD Sempron 2600+ S754

A mérési eredmények magukért beszélnek. A további tesztek itt találhatók.

A szerzőről