Válassza az Oldal lehetőséget

LG MS450H – Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től

LG MS450H – Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től

Ahogy a bevezetőben említettük a nálunk járt lejátszó az egyetlen hazánkban fellelhető darab. A szerkesztőségbe is két bemutató közben jutott csak el, így sajnos nem álltak hetek rendelkezésre ahhoz, hogy kipróbáljuk. Persze ehhez nem is kell olyan sok idő, annak ellenére sem, hogy bőven van kipróbálnivaló rajta.

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 1

Mivel bemutató darabról van szó, a csomagolásról nem tudunk írni, hozzánk átlagos kartondobozban érkezett. A készüléket kiemelve egyből feltűnt a visszafogott külső. Sehol nem látunk színes LED-eket, óriási világító gombokat. Az előlapon a kijelző mellett a gyártó neve, egy nagy HDD felirat és a készülék lényegét leíró Network Home Media Recorder szavakat olvashatjuk. Az előlapot lenyitva sem tárul elénk gomb erdő. Jobbról balra haladva találunk egy USB kaput, három gombot, melyekkel a fogható csatornákat (erre később még visszatérünk) léptethetjük, illetve a felvételt indíthatjuk el. Utána következik a kijelző, majd tőle balra egy fiók. Ez a fiók talán a legérdekesebb része az frontnak, hiszen ebbe SATA 3,5”-os merevlemezt helyezhetünk, így a beépített háttértár mellett a újabb gigákkal toldhatjuk meg az amúgy sem jelentéktelen tárhelyet.

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 2

A készülék fedlapján a Media Station felirat mögött találunk érdekes jelzéseket. Vegyük ezeket sorra!

dts-HD

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 3

Ez, ahogy a neve is mutatja egy hangformátum, mely veszteségmentes, tömörített jelfolyam. Minőségben nem ér fel a dts HD Master Audioval vagy a Dolby True HD-vel, de esetünkben nem is lesz erre szükség, hiszen Blu-ray tartalmakat nem fogunk lejátszani. Azért nem nevezhetjük ezt sem kispályásnak, hiszen elméleti sávszélességének maximuma 6 Mbit/sec. Ahhoz, hogy ezt az áldást élvezni tudjuk mindenképpen a HDMI csatlakozót kell igénybe vennünk.

Dolby Digital Plus

Ez egy olyan formátum, amit kifejezetten Blu-ray, és HDTV anyagokhoz fejlesztettek ki. Magas sávszélesség jellemzi, mely segítségével akár 13.1 csatorna vezérlése is elérhetővé válhat. Alkalmas HD hanganyagok jó minőségben történő kódolt tárolására és továbbítására. Használatához a HDMI csatlakozót használhatjuk.

Full HD 1080p

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 4

Ezt a jelölést talán nem kell túlmagyarázni, a készülék támogatja a teljes HD felbontást.

HDMI

Ismét egy ismert jelölés. A HDMI csatlakozó és kábel segítségével egy dróton juthat a HD hang és kép a televíziónkba vagy erősítőnkbe.

DVB

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 5

Digitális jelsugárzás vételére alkalmas készülék. Esetünkben a DVB-T jelölés lenne a pontos, hiszen a beépített vevők ennek dekódolására alkalmasak.

HD TV

Ezt sem kell túl sokat magyarázni.

DivX HD

HD felbontású DivX kódolású anyagok lejátszása is lehetséges.

WiFi certified

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 6

Az LG lejátszója képes vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozni. Ami lényeges, hogy a legújabb, a vezetékes hálózatokkal vetekedő átviteli sebességet produkáló n szabvány is a támogatott wireless szabványok között található.

DLNA certified

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 7

A DLNA lehetővé teszi, hogy vezetékes és vezeték nélküli hálózatokon megosztott digitális tartalmakat lejátszhassuk, ezeket az eszközöket elérhessük és kapcsolatot teremthessünk számítógéppel NAS-szal, PDA-val vagy egyéb eszközökkel.

A fenti jelzések magyarázata miatt már sejthető, hogy az LG lejátszója nem mindennapi darab, de ne szaladjunk előre, lássuk a hátsó traktust!

LG MS450H - Full HD hálózati médialejátszó és MPEG-4 tuner az LG-től 8

Természetesen itt találunk egy rakat csatlakozót. Balról jobbra az első a hálózati vezeték aljzata. Utána egy USB csatlakozó, majd a vezetékes hálózatokhoz használható RJ45-ös aljzat következik. Ezután találunk egy HDMI csatlakozót, komponens videó kimenetet, analóg RCA csatlakozót a videó jel kiviteléhez, két újabb RCA csatlakozót pedig a sztereó hang kijuttatásához. A következő traktusban egy koaxiális és egy optikai digitális hangkimenet következik, majd egy antenna be- és egy kimenet után egy scart csatlakozó zárja a sort.

Ahogy látható, a tervezés közben gondoltak azokra, akik korszerű HD anyagokat fogadó kép és hangeszközökkel rendelkeznek, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik régi fajta televízióval vagy erősítővel bírnak.

A külsőhöz tartozik még a távirányító is. Az LG által adott eszköz szerencsére nem egy túlméretes darab. A fekete műanyag borítás fényes ugyan, de nem egy zongoralakk fényezésre kell gondolni. Ez egy távirányító esetében nem is baj, hiszen elég csúnyán nézne ki, ha folyton az ujjlenyomatokat kéne törölgetni. Erre nem is lesz szükségünk, a vezérlő teljesen immunis volt az ujjlenyomatra. A gombok közepesen kemény gumiból készültek, a lenyomásuk jól érzékelhető. A kiosztás lényegében szokásosnak nevezhető. Felül a numerikus billentyűk, alattuk kék színben pompáznak a médialejátszáshoz és a menüben való navigáláshoz szükséges gombok, legalul pedig a különféle opciókat vezérelhetjük, mint a feliratok, hang és kép beállítás.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.