Válassza az Oldal lehetőséget

Még egy nyár a Scythe-tal

Scythe Kaze Q

Még egy nyár a Scythe-tal 1

Ő egy igen egyszerű darab, így túl sokat nem is tudunk magyarázni rajta. Egy szimpla négycsatornás, ezáltal 3,5″-os helyre beépíthető ventilátorszabályozóról van szó, melynek kiképzése nagyon hasonlít az általunk is tesztelt Kama Bay Amphoz, vagyis igényes, szálcsiszolt alumínium előlappal rendelkezik. Hozzánk a KQ01-BK-3.5 kódnevű versenyző érkezett, melynek “orcája” feketére volt pingálva, de létezik ezüst színben is (KQ01-SL-3.5). Kiegészítésként annyit még hozzátennénk, hogy nem csak a Kama Bay Amppal, hanem a Revoltec hasonló négy potis termékével is rokonságot mutat. Utóbbiról azt az információt kaptuk a forgalmazótól, hogy előfordultak vele hibák (egy bizonyos sípoló hang), míg a Kaze Q-val kapcsolatban nincsenek ilyen visszajelzések, ráadásul olcsóbb is, ezáltal kedvezőbb vételnek ígérkezik.

Még egy nyár a Scythe-tal 2

Specifikációk:

 • Kimeneti feszültségtartomány: 5~12 V
 • Maximális ágankénti terhelhetőség: 1 A
 • Csatornaszám: 4
 • Anyag: fém (alumínium előlap)
 • Méret: 102 × 25 × 93 (mm)
 • Tömeg: 116 g
 • Színválaszték: ezüst, fekete

Még egy nyár a Scythe-tal 3

Scythe Kaze Server

Még egy nyár a Scythe-tal 4

Következő — és egyben utolsó — bemutatandó résztvevőnk már egy sokkal komolyabb kategóriát képvisel a Kaze Q-nál – ezt neve is jól mutatja. Az 5,25″-ra hízott Server már digitális vezérléssel rendelkezik, kimeneti feszültségtartománya is tágabb (3,7 V-ról indul). Alapvetően három üzemmód közül választhatunk: automata (auto), félautomata (semi-auto) és kézi (manual). Az utóbbi teljesen magától értetődő, míg auto üzemben meghatározhatunk egy elérendő hőmérsékleti értéket, és a Server e cél teljesítése érdekében intelligensen vezérli a ráaggatott légforgatókat (akár külön-külön is, egymástól függetlenül). Auto módban ha a meghatározott hőmérséklet alá ér a mért hőmérséklet, a vezérlő az összes ventilátor leállítja. Mi mégis azonban inkább a félautomata üzemmód mellett tesszük le voksunkat, hiszen itt beállíthatunk egy minimális fordulatszámot az összes ventilátor számára, mely alá még -50 °C esetén sem engedi a légkeverőket a szabályozó (és persze ebből következően soha nem is kapcsolja le őket). Ha igény van a ventilátorok teljes kikapcsolására, az manuális módban is megoldható úgy, ha egészen “off” módig tekerjük le a potit.

Még egy nyár a Scythe-tal 5
A hozzávalók

A fentiekből egyenesen következik, hogy a négy légkavaró-csatlakozás mellé kapunk még négy hőérzékelő diódát, melyek adatai alapján dönt a vezérlés mikéntjéről a Server mikroprocesszora. A NYÁK-on jumpereléssel választhatunk a °C és a °F között, valamint ki- és bekapcsolhatjuk a (csipogó) riasztást túl magas hőmérséklet vagy ventilátormeghibásodás esetén. Plusz funkcióként ki is kapcsolhatjuk egységünket, ekkor persze a légforgatók nem állnak le, csupán szabályozás nélkül üzemelnek.

Még egy nyár a Scythe-tal 6

A hozzánk érkezett példány a KS01-BK kódnevet viseli, vagyis egy fekete “arcú” versenyzőről van szó; rutinosabb felhasználók már talán ki is találták, hogy az ezüstös árnyalattal rendelkező modell a KS01-SL nevet viseli. Külön kis figyelmesség a gyártó részéről, hogy egy átalakító segítségével molex tápcsatlakozóról is etethetjük Serverünket.

Még egy nyár a Scythe-tal 7

Nem is maradt más hátra, tekintsük meg a specifikációkat:

 • Kimeneti feszültségtartomány: 3,7~12 V
 • Maximális ágankénti terhelhetőség: 1 A
 • Csatornaszám: 4 (plusz négy hőérzékelő dióda)
 • Anyag: alumínium
 • Méret: 148.5 × 42.5 × 63 (mm)
 • Tömeg: 162 g
 • Színválaszték: ezüst, fekete

Újdonság tehát akad bőven, bátran csemegézzünk a gyártó produktumai között!

A szerzőről