Válassza az Oldal lehetőséget

Processzorhűtő teszt – Noctua az Intel Core i5 ellen

 

 

A Noctua nevét néhány éve még senki sem ismerte. Az ismeretlenségből robbant be az osztrák cég a hűtőpiacra, és talán nem szerénytelenül mondhatjuk, hogy ez jó részben nekünk is köszönhető. A HOC Hardverbolt – amikor még működött – sokáig a legtöbb Noctua ventilátort értékesítette.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 1

A siker amúgy nem volt meglepő. Akkoriban a piacon csak a japán kaszás cégnek volt igazán halk ventilátora, ám a minőségért mélyen a zsebünkbe kellett nyúlni. A Noctua ventilátorainak ára ugyanakkor inkább a kommersz kategóriához voltak közel annak ellenére, hogy minőségben inkább a kaszások versenytársa volt.

Nem kellett sok időnek eltelni ahhoz, hogy a ronda ám finom barna ventilátorokat kövessék szép és finom processzorhűtők. A bordák dizájnja ugyan erősen emlékeztetett egy másik konkurens gyártó termékeire, de ezen nem volt időnk fanyalogni, és azóta sincs. Akkor azért nem volt, mert a hűtők teljesítménye meglepően jó volt – sok esetben az említett konkurensnél is jobb –, most pedig azért nincs, mert az utóbbi időben egyre több cég teszi félre a szégyenlősségét, és épít erre a dizájnra bordát.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 2

A Noctua tehát berobbant a piacra, és azóta sem lehet kirobbantani. Jól elvackolták magukat, és bár túl nagy fejlesztéseket nem hajtottak végre az utóbbi hónapokban, azért mindig naprakészek maradnak, a bordák teljesítménye pedig a fejlesztések elmaradása ellenére még mindig bőven az élmezőnyben van.

Processzorhűtő teszt - Noctua az Intel Core i5 ellen 3

A CPU hűtők kapcsán jómagunk rettegve vártuk az új Intel processzorok bemutatkozását. Az utóbbi 1-2 évben már szokásossá vált, hogy a processzor már itt van, viszont nincs hozzá megfelelő hűtés. Úgy tűnik a gyártók, köztük a sógorok is tanultak a hibákból, így a mostani premierre már több hűtési megoldás közül is választhattunk volna. Annak, hogy miért nem Noctua hűtötte a tesztgépet egyszerű az oka, két nappal lemaradtak. Két nap nem a világ, ráadásul a debütálásra már meg is érkezett az új leszorító a Noctua processzoraihoz. Ezt a tényt kihasználva döntöttünk úgy, hogy egy villámtesztben bemutatunk néhány CPU-hűtést, és azt, hogy miképp boldogulnak a Core i5-el, mert hogy boldogulnak ahhoz nem fér kétség. Lássuk hát miket teszteltünk! 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.