Válassza az Oldal lehetőséget

Processzorhűtő teszt – Noctua az Intel Core i5 ellen

Ez az az oldal, amit a lusta olvasóink elolvasnak. Őket nem érdekli a sok rizsa, belecsapnak a közepébe, és tolják befelé a grafikonokat, pedig véleményünk szerint a számok sok esetben nem árulnak el eleget a tesztelt termékekről. Így van ez most is, hiszen a három hűtő közel egyformán teljesített. Az, hogy még sem lett teljesen egyforma az eredmény annak köszönhető, hogy az Intel Core i5 processzort kicsit megküldtük, hogy póriasan fogalmazzunk. Ez annyit jelent, hogy a gyári 2,66 GHz helyett 4 GHz-en működött a CPU, ráadásként kapott plusz 0,2 voltocskát is, hogy melegedjen végre egy kicsit.

Ahogy az látható lesz melegedett is, de tényleg csak kicsit.

Ahogy a hűtőteszteknél szoktuk, úgy most is a terheléses méréssel kezdünk. A melegedési periódus a bekapcsolást követő 10 perc adatait mutatja, az eredmények 6 másodpercenként kerülnek kiolvasásra, a monitorozásra és a magok terhelésére most is az Everestet használtuk.

Az eredmény nem meglepő. Győzőtt a legtermetesebb borda, második a 12 centiméteres, ám kevesebb csővel rendelkező darab lett, a harmadik pedig a legkisebb királyfi. Ez nem egy szokványos népmese.

A második mérés a bordák visszahűlését mutatja. A terhelés megszűnését követő 5 percen keresztül monitorozzuk az adatokat, ebből áll össze a grafikon. Az előző méréshez képest annyi a különbség, hogy itt azt figyelhetjük meg, hogy terhelés nélkül melyik borda képes a leggyorsabban a begyűjtött hőt a levegőnek átadni. Érdekes módon az álló kivitelű, ám csak 92 milliméteres ventilátorral szerelt borda itt legyőzte a harmadikként tárgyalt, az alaplappal vízszintesen futó lamellázattal rendelkező márkatársat.

Ahogy máskor, úgy most is felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a legfontosabb grafikon értékelése következik. A DeltaT értéke azt mutatja meg, hogy a szobahőmérséklethez képest mekkora hőmérséklet eltérést mértünk a bordákon. Ez az érték a valóban korrekt eredmény, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik borda erősebb.

Utolsó grafikonunk a mérések közben átlagolt hőmérsékletet mutatja. Ebben tehát benne van a terhelés kezdetekor mért hőmérséklet és a legmagasabb mért hőmérséklet is. Az eredményen nem lepődünk meg, győzőtt a 12 centis ventivel szerelt álló borda, utolsó pedig ennek kisebb verziója lett, melyen csak 92 milliméteres légkergető található.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2