Válassza az Oldal lehetőséget

Megjelent az AMD “Bulldozer” FX

Megjelent az AMD “Bulldozer” FX

amd_fx_thumbjpegAz AMD végre kiadta a legújabb Bulldozer architektúrára épülő lapkáját, ami ezúttal radikálisan változik az elnyűtt Phenomok után.

A Zambezi chip lesz az AMD FX szériába tartozó processzor, ami újabb lépés a Fusion jegyében, ugyanis ezt a lapkát a gyártó úgy tervezte, hogy heterogén számítások mellett brillírozzon igazán, mivel a következő generációs termékek a jövő év során már a fúziós portfólió tagjai lesznek, így itt ennek figyelembevételével kellett mindent kidolgozniuk.

Az FX központi egységek viszonylag nagyméretűek, az AMD hivatalosan 315 mm2-t adott meg, ami 32 nm-en hatalmasnak számít. Persze nem levegővel töltötték meg, ugyanis nem kevesebb mint két milliárd tranzisztort tartalmaz a tokozás alatt. Végső soron ez javulásnak számít, mivel a jelenleg piacon lévő Thuban lapkák 346 mm2 méretűek. Ezen a területen 4 modul található, ezek a modulok úgy lettek kialakítva, hogy erősen párhuzamosított számítások alatt szerepeljenek jól, mivel nem teljes értékű magok, a hagyományos értelemben, hanem két integer mellett egyetlen lebegőpontos egység van. Ebből kifolyólag nem teljesen pontos a cég által hangoztatott 8 mag, hiszen ha olyan programot futtatunk, ami igényli a processzormag mellé a teljes lebegőpontos feldolgozót, akkor bizony mindössze négy feldolgozási szálat képes aktiválni a feladat végrehajtására. A többszálú feldolgozásért a CMT (Cluster-based Multi-threading) elgondolású megoldás felel, ez képes kezelni a fizikailag jelen levő feldolgozási szálakat. A feldolgozókhoz közvetlenül csatlakozik az elsődleges gyorsítótár adatokért felelős része, ami fejenként 16 kB, viszont az instrukciók tárolására kialakított gyorsítótár már osztott az integerek között, mérete pedig 64 kB. Innentől egyértelmű, hogy az L2 is osztott lesz a modulon belül, 2 MB-os mérete pedig viszonylag tekintélyes. A legmagasabb szintű integrált gyorsítótár, az L3, teljesen osztott, vagyis minden modul innen dolgozik, ennek mérete 8 MB, az összes termék esetében, ennek a késleltetési értéke közel kétszerese az L2-höz viszonyítva. 

amd_fx_die

A Bulldozer jelenleg a legszélesebb körű utasításkészlet támogatással rendelkezik, ennek megfelelően egy sor régi utasításcsokor mellett jó néhány újat is találunk, így a teljes lista igen hosszúra sikeredett, támogatott az MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4A, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, AES, FMA4, XOP, PCLMULQDQ és természetesen a 64 bites kiterjesztés, viszont a 3DNow! támogatását megcsonkították.

Az AMD bérgyártója a GlobalFounfries készíti a lapkákat, amik az SHP node-ot használják a 32 nm-es csíkszélességen. Az architektúra tervezésekor a magas órajelek eléréséhez megfelelően alakították ki, ennek köszönhetően a modellpaletta egyelőre teljesen nélkülözi a 3 GHz alatti termékeket, de a jövőben sem sok ilyen érkezik, de ez a tendencia már a második generációs Phenom családnál is hasonló mintára alakult, szóval ne számítsunk radikális átalakulásra, ott folytatják ahol a jelenlegi választék tart. Ezt az alábbi táblázatból jól láthatjuk. Az összes központi egység a régi nyelven szólva Black Edition lesz, persze semmilyen formában nem lesznek megjelölve, hiszen minden megjelenő AMD FX ilyen. A Turbo Core továbbfejlesztett variánsa már több órajelkapuval dolgozik, a különböző kihasználtság függvényében. Az árak egyelőre a hazai piacra vetítve nem ismertek, az átszámítással pedig valószínűleg valótlan adatot kapnánk.

amd_fx_listanew2

Az eddigi külföldi tesztekből kiderül, hogy az egy magon futó alkalmazások általában lassabbak a Bulldozer esetében, mint az előző Phenomok, de összességében átlagosan 10%-kal gyorsabbak, és erős tuningpotenciállal rendelkeznek. Természetesen amint lehetőségünk van, részletesebben is górcső alá vesszük az AMD újdonságát. A jövőben még több optimalizáláson fog átesni, ezt is fontos figyelembe venni, így ennél akár nagyobb gyorsulás is elérhető az új lapkákkal.