Válassza az Oldal lehetőséget

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

Kezdjük az egyszerűbb dologgal, a kamera kezelésével. Bekapcsolni az előlapon található gombbal tudjuk. Bekapcsolás után ugyancsak az előlapon található gombbal választhatunk az üzemmódok közül. Az első a sorban a videó, a második a fényképezés, a harmadik a Slow-Motion felvétel (720p – 120 FPS), a negyedik a felvett anyagok megtekintése, míg az ötödik, egyben utolsó a menü. Ezt nézzük most végig!

Az első fülön találjuk a videó beállításait. Felbontás, hang ki és bekapcsolás, Time-Lapse, folyamatos felvétel bekapcsolása, Slow Motion a végére. Ezek közül két dolog szorul kis bővítésre. A folyamatos felvételt úgy kell érteni, hogy betelik a memóriakártya, akkor elölről kezdi a felvételt, nem áll le a rögzítés. A Slow-Motion felvételnél választhatunk a a 720p 120 FPS és az 1080p 60 FPS üzemmódok közül. Utóbbinak nem tudom menyi értelme van, sok lassítást nem érhetünk el vele, vagy ha igen, a képminőséggel probléma. Majd kipróbáljuk ezt is!

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 5MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 4MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 3

A második fül a fényképezésé. Itt is beállíthatjuk a felbontást, készíthetünk időzített képeket, illetve amolyan extraként van Drama Shot funkció, amivel mozgás közbeni fázisfotókat készíthetünk.

A harmadik fülön találjuk az exposure funkciót, amivel a sötét képeinket világosíthatjuk, állíthatjuk a fehéregyensúlyt, elforgathatjuk a képet, bekapcsolhatjuk a driving módot, a wifit (erről később még szólok), mesterséges megvilágításnál beállíthatjuk a hálózati áram frekvenciáját, van autó kikapcsolás, képernyővédő, és az idő kijelzése az elkészült felvételen.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 2MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 1MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 9

A negyedik fülön általános dolgokat állíthatunk, mint a menü nyelve – magyar nincs -, dátum és idő beállítása, kártyaformázás, gyári beállítás visszaállítása és a kamera szoftver verziójának kijelzése.

A menüt megtekintve egy dolgot már most hiányolok, ez pedig a rázkódáscsökkentés. Mivel tudom, hogy mennyire hatékony lehet egy ilyen sportkamerában ez a funkció, illetve azt is, hogy menyire hiányzik, ha nincs bekapcsolva előre sírok.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 8MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 7MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera menu 6

 

Mielőtt a tesztekre rátérnék egy dologról szólnom kell még, ez pedig a wifi képessége a kamerának. Ha valaki sportkamerát vásárol, akkor a leírásokból nagyon jópofa dolognak tűnik, hogy a telefonon nézhető a kamera képe, sőt elindíthatjuk, leállíthatjuk a felvételt is. A helyzet az, hogy ez valóban jópofa, de csak ennyi, jópofa. Lényegében nem sok értelme van, maximum, ha magunkat akarjuk távolról filmezni vagy fényképezni. A dologgal két probléma van. Az egyik, hogy jó nagy késés van a kamera képe és a telefonon megjelenő kép között, a másik, hogy a bekapcsolt wifi töredékére csökkenti a kamera üzemidejét. Szóval a lényeg, jó, hogy van ilyen funkció, de gyanús, hogy a kipróbálás után más is úgy elfelejti, ahogy én elfelejtettem.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.