Válassza az Oldal lehetőséget

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

Ahogy a bevezetőben említettem ezek az olcsó akciókamerák mind ugyan úgy néznek ki. Oké, nem teljesen, de aki egy ilyet látott már érezheti úgy, hogy mindet látta. Ez alól a szabály alól MGCOOL kamerája sem lóg ki.

Az előlap matt, nagyon kellemes fogású, de ismerve ezt a gumis anyagot megelőlegezem neki, hogy öt év múlva maradék nélkül málik le a műanyagról. Mielőtt valaki azt mondja gonosz vagyok tudjon róla, hogy a nagyra becsült GoPro kamerák pont ilyenek a gumis borítás tekintetében. szerencsére nem nagy probléma ez, fogni kell egy vattapamacsot, egy kis alkoholt, lehetőleg gyógyszergyárit, hogy ne idd meg tisztítás közben, és le kell mosni a megöregedett gumis izét.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera 1

Az előlap jobb oldalán az optika, baloldalán a bekapcsoló és egyben mode gomb, amivel a menüben vándorolhatunk majd. Szemből nézve jobb oldalon vannak a csatlakozók, ami egy mini-HDMI és egy mini-USB valamint a microSD kártya befogadó nyílása, amiben maximum 64 GB-os kártyát helyezhetünk el. Szamből a baloldalon találjuk a beépített mikrofon lyukacskáit valamit két gombot, fel és le, amikkel a menüt használhatjuk. A fedlapon egy vissza jelző lámpa és egy gomb van csak, az OK a menüben. A hátlapon találjuk a 2 inches képátlóval rendelkező, 320×240 pixeles TFT kijelzőt.

A belsőt tekintve, utána olvasva az alkotóelemeknek a neten már kétség férkőzik a szívünkbe annak kapcsán, hogy fogja ez a kamera 4K-t teljesíteni. A kamera képszenzora a Sony IMX179-es megoldása. Ezzel az a nagy probléma, hogy mindössze 8 megapixeles, ami eleve nem elegendő a 4K-s felbontáshoz. a szükséges 16 megapixelt csak interpolálva kaphatjuk meg, ami már így, a tesztvideók elkészítése előtt sem ígér túl sok jót.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera 10

A lapkakészlet az Allwinner V3 SoC vagyis minden egy chipen belül van. A proci amúgy egy egymagos ARM alapú Cortex-A7, ami 1,2 GHz-en fut. Ami az ARM architektúráról eszünkbe jut azaz Android, és ne is kell csalatkozni, a kamerán az Android egy spéci verziója fut. Ez azoknak jó hír, akik nem bírják ki, hogy ne basztassák az eszközeik szoftverét. Na, ezt lehet, tessék utána nézni a neten! Az Allwinner V3 nem a legrosszabb, amit ebbe a kamerába tehettek, de nem is a legjobb, mondjuk olyan közepes. Tulajdonképpen képes a 4K-s bitfolyammal boldogulni. A rossz hír, hogy a specifikációban megadott 30 FPS helyett csak 15 FPS-t tud, ami mondjuk amúgy is tök mindegy, ha a képszenzor képtelen a 4K-s képet rögzíteni. Abban azért reménykedem, hogy a 2K-val elboldogul majd valahogy!

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera allwinner 1

A lapkakészlet, vagyis SoC kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy ha valaki veszi a fáradságot és az Allwinner oldalán megkeresi a gyári specifikációt ehhez a lapkához, akkor rögtön feltűnik, hogy sehol nem említik a 4K- de még a 2K felbontást sem. Ellenben megtaláljuk az 1080p 60- vagy 30 FPS-t. Erről ennyit.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera allwinner 2

Ezek után már csak tájékoztató adatnak merem tekinteni a leírt adatokat, miszerint a kamera képes 4K-t 30 FPS-el rögzíteni. Ezzel együtt a többi adatra ne legyintsünk egyből, hiszen ahogy csökken a felbontás úgy kell egyre kisebb számolási kapacitás a bitek továbbításához és persze előbb vagy utóbb a szenzor valós felbontását is elérjük, ha pedig így lesz, akkor a rögzített kép minősége is hatalmasat fog javulni. Írom ezeket úgy, hogy még bőven a tesztfelvételek elkészítése előtt vagyok, szóval maradjunk annyiban, hogy a remény hal meg utoljára.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera IMX179 1

Abban is maradhatunk, hogy ha 1080-ban menni fog a 30 FPS, 720-ban pedig a 60, ne adj Isten a 120, akkor már elégedettek lehetünk. A 120 FPS és 720p együtt állás esetén még a slow-motion is megvalósulhat! Az ígért Time-Lapse meglétéhez nem kell különösebben erős hardver, hiszen ez lényegében néhány másodpercenként vagy percenként készített állóképek sorozata, így könnyen lehet, hogy jó minőségű 2K-s Time-Lapse felvételeket készíthetünk!

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera IMX179 2

Még egyszer fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy amikor ezeket a sorokat írom még direkt a tesztfelvételek előtt vagyok, így csak a netes információk alapján következtetek a hardver erejére. Csodálkoznék, ha a tesztek után más lenne a véleményem, mint most, de bármi megtörténhet. Most minden esetre lássuk a menüt!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.