Válassza az Oldal lehetőséget

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

MGCOOL Explorer Pro teszt – egy olcsó 4 K-s sportkamera

Mielőtt rátérnék magára a kamerára szükséges egy kis bevezető, hogy oszlassuk a ködöt a sportkamerák körében.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden a GoProval kezdődött. Lehet, hogy volt előtte is hasonló méretű, hasonlóan ellenálló kamera a sportolók részére, de abban biztosak lehetünk, hogy az ő marketingjük volt a leghangosabb, és tegyük hozzá a legütősebb is. Aztán csend. Évekig nem volt olyan cég, ami képes lett volna lemásolni a GoPro kamerák sikerét. Etalon lett belőle, ami a mani napig kihat a sportkamrák formavilágára, talán nem túlzás azt mondani, őket másolja mindenki.

Néhány éve aztán bekövetkezett az áttörés, megjelentek SJ400 típusjelű kamerák. Sokan nem tudják, de az SJ400 nem az SJCAM nevű cég terméke. Az SJ4000 egy kamera dizájn, ami megvásárolható, aztán szabadon felhasználható volt. Emiatt rengeteg cég vette meg, rengeteg kezdett SJ4000 kamerákat gyártani. Volt egy társaság, akik viszont meglátták a fantáziát az SJ4000 sikerében és megalkották az SJCAM márkanevet. Ezután a „hozzáértők” okosan megkülönböztették az eredeti és a fake SJ4000 kamerákat aszerint, hogy az SJCAm agy más gyártotta. Hazudnánk, ha azt mondanánk nem volt egy kicsi igazuk ebben.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera 8

A problémát az okozta, és okozza a mai napig is, hogy rengeteg féle chipkészlet és képszenzor kapható a piacon, az optikáról és a többi összetevőről már nem is szólva. Így aztán voltak olyan cégek, akik képesek voltak 10-15 dollárért HD kamerát árulni, míg mások ugyan ezt hirdetve 50+ dollárért tudták ugyan ezt a minőséget előállítani. Mondanom sem kell, 10-15 dollárból nem lehetett HD kamerát összerakni. Próbaképp magam is rendeltem ilyen. A felbontás és a képminőség az első kamerás mobilok világát idézte. Az akkor FHD-nak hirdetett kamera valós felbontása a 320×240 pixel volt, ezt interpolálták fel 1080p-re. Talán mondanom sem kell gyorsan visszakértem az árát, szerencsére vissza is kaptam.

Az SJCAM viszont igyekezett a még megfizethető alkotóelemeket úgy összeválogatni, hogy kimondottan jó képminőség mellett az ár a GoPro kamerák közelébe se kerüljön. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az SJCAM a mai napig túl van árazva, ugyan azt a minőséget, ugyan azokat az összetevőket olcsóbban is megkaphatjuk egy kevésbé felkapott márkanév alatt.

Nagy probléma, hogy az előzőekben felvázolt helyzet napjainkra sem változott. Pontosabban változott annyiban, hogy a hardverek erősödése, az árak csökkenése oda vezetett, hogy nagyítóval kell az olyan kamerákat keresni, amik nem képes 1920×1080-as felvételt készíteni, így a 4K lett az a hívószó, amire mindenki ugrik, és amit a kamerák java része csak varázslat árán tud megvalósítani.

Szerencsénkre létezik internet, így az okos ember elsőként megpróbálja kideríteni a lapkakészlet típusát, utána pedig a képszenzor fajtáját. Ebből a két adatból többnyire eldönthető, hogy a kamera valóban képes-e a 4K felbontásra vagy sem. Más kérdés, hogy kell-e nekünk a 4K, de erre majd a cikk végén visszatérek.

MGCOOL Explorer Pro 4K 30fps Sports Camera 2

Most azt gondoljátok, hogy oké, ez így egyszerű, megnézem a fenti két adatot és máris tudom, hogy mit veszek meg. Sajnos nem tudod. Nem tudod, mert a gyártók egy része hajlamos teljesen más lapkakészlet vagy szenzor nevet megadni a specifikációban, mint ami valóságban a kamerában található.

Mi a megoldás? Ismét az internet, konkrétan a Youtube. Rengeteg tesztfelvételt találunk, sokszor olyanokat is, amikben több kamera képét hasonlítják össze. Jómagam például tavaly év végén szántam rá amgam az első sportkamerám megvásárlására és az első fontos információt a videókból szereztem azáltal, hogy megnéztem ezeket a videókat. Látható, ha a 4K nem 4K, látható a kép minősége, az élek élessége, a szaturáció, a színek mélysége. Miután kiválasztottam azt a kamerát a videók alapján, ami nekem tetszett elkezdtem utána olvasni a specifikációknak, és kiderült, hogy a kamerában valóban Sony szenzor van, ahogy az is, hogy a felhasznált lapkakészlet az olcsóbbak között a legjobbnak számít. A szemünk nem hazudik!

Azt hiszem bevezetőnek ennyi elég volt, ha valakinek kérdése lenne úgy általában a sportkamerákkal kapcsolatban, az tegye fel a cikk után. Most foglalkozzunk cikkünk tárgyával az MGCOOL Explorer Pro kamerával!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.