Válassza az Oldal lehetőséget

Mire jó a mobilnet?

Mivel Edimax termékekről van szó szinte felesleges leírni, hogy a működéssel kapcsolatban semmilyen panaszunk sincs. Az eszközök beállítása, ahogy azt már leírtuk gyerekjáték, az is boldogul vele, aki még sosem csinált ilyet. Igaz, minimális előképzettségre szükség lehet, hiszen aki nem tudja mi az a WAN, annak nehezen fog menni a beállítás.

Mivel cikkünk részben magáról a mobil netről szól erről is írunk néhány sort. Alapjában véve nyugodtan állíthatjuk, hogy a jelenleg elérhető mobil internetes szolgáltatás egy átlagos internetezőnek elégnek kell lenni. Még akkor is, ha a fenti mérések alapján szinte biztosra vehető, hogy az elvi maximum a sávszélesség terén nehezen fog összejönni. Fogalmazzunk pontosabban. Az elvi maximum megközelítése nagyban függ attól, hogy éppen hol vagyunk, és melyik szolgáltató adja a netet. Nekünk sajnos most nem volt lehetőségünk több szolgáltató összehasonlítására, de nem is ez volt a cél.

Mire jó a mobilnet? 1

Az ablakba kitett modem (az ablakon belül volt) segítségével már olyan sávszélességet értünk el, ami a hagyományos szörföléshez elegendő. Lehetünk ezzel elégedetlenek, de ne legyünk, addig legalábbis semmiképp, amíg nem lesz egy olyan mobil netes szolgáltatás, ahol nem vagyunk korlátok közé szorítva a forgalom szempontjából. Ez a korlát az, ami miatt véleményünk szerint a mobil net nem lehet egyetlen más szolgáltatás alternatívája sem. A probléma az, hogy már a nálunk rendelkezésre álló sávszélesség esetén is órák alatt elérhetjük egy közepes szolgáltató csomag által adott adatforgalmi korlátot, ez pedig erősen levon abból az élményből, amit a vezeték nélküli netezés nyújtani tud.

Mi tehát a konklúzió? Az, hogy az Edimax részéről már meg van a szükséges támogatás ahhoz, hogy mobil netet használjunk, az pedig nem az ő hibájuk, hogy ez hazánkban még korlátok közé van szorítva. Visszatérve a cikk elején említett Edimaxos főnökkel folytatott beszélgetéshez, nehezen értette meg, hogy nálunk bizony a netezés ilyen formája a magas költségek miatt még nem túl elterjedt, ráadásul azt sem tudjuk megmondani mikor lesz az.

Mire jó a mobilnet? 2

Ezzel együtt azok számára, akiknek fontos (vagy nincs is más lehetőségük), hogy otthonukban mobil netet használjanak, vagy azok számára, akik utazás közben is szeretnének csoportmunkát végezni a lehetőség adott. Az Edimax eszközeivel a mobil net megosztása könnyű feladat, így ezeket a hardvereket tiszta szívvel tudjuk olvasóinknak ajánlani! 

Mire jó a mobilnet? 3

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2