Válassza az Oldal lehetőséget

Pompás hírekkel szolgálhatunk a memóriákkal kapcsolatosan! (frissítve)

Pompás hírekkel szolgálhatunk a memóriákkal kapcsolatosan! (frissítve)

Elemezzük a kialakult helyzetet, majd előretekintünk egy kicsit.samsung ddr4 dram 10nm 18nm 678 678x452

Olvasóink egy része talán még emlékszik azokra az időkre, amikor a PC összeállításánál a memóriák elhanyagolható tényezőkként jelentkeztek, mondhatni a legolcsóbb komponensek voltak hőn szeretett masinánkban. Nem volt ez olyan rég, nagyjából 2016-ig kell visszatekintenünk, akkortájt „boldog békeidőket” élhettünk, legalábbis a mostani árakhoz képest mindenképpen. Mi történt 2016 után? Erre sokan keresik a választ, többek közt a kínai hatóságok is, akik állítják, a Samsung Electronics Co. Ltd., az SK Hynix Inc. és a Micron Technology közös háttéralkut kötött, így előidézve az árak robbanásszerű növekedését – a három óriás gyakorlatilag a teljes piacot lefedi. A nyomozás egyébként azóta sem zárult le, a trösztellenes hivatal állítólag komoly bizonyítékokat talált a kartellezésre, de pontos részleteket sajnos nem árultak el. Az egyszeri vásárlók szemszögéből ez tulajdonképpen már csak részletkérdés, a lényeg számukra annyi, hogy mennyi pénzt is kell a kasszánál hagyni. Nos, itt jön képbe a TrendForce legfrissebb tanulmánya.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy milyen jóslatokról is lesz itt szó. A TrendForce piackutató- és elemző cég negyedévenként közzéteszi előrejelzéseit, a témában igencsak járatos forrásnak tekinthetőek. Most értelemszerűen a memóriákkal foglalkozó részleg (DRAMeXchange) jóslatait sasoltuk meg, az alábbiakban erről lesz szó.

A DRAM piaci árak tavaly decemberben nem mutattak érdemi változást az előző hónaphoz képest, a forgalom nem érte el azt a szintet, ami markáns fordulatot okozott volna. A mainstream termékek szerződéses árairól azt lehetett elmondani, hogy a 8,0 GB-os modulok átlagára 60 dollár körül volt, még a 4,0 GB-os kapacitású példányok kb. 30 dollár körül futottak – a csökkenő trend viszont már kialakulni látszott.

dram ar

A jelentés szerint a DRAM-piac legnagyobb problémája most az, hogy az első negyedév hagyományosan gyenge keresletet szokott produkálni. Ezzel önmagában még nem lenne hatalmas baj, csakhogy az iparág kibocsátása nem erre van berendezkedve, vagyis a készletszintek a vártnál magasabb mértéket ölthetnek – bizonyos mértékben elkezdődne a raktárakra termelés. A különbség kiegyenlítésére nincs igazán sok mód, a gyártók a legegyszerűbb eszközt vetik be, vagyis az árak letörésével megpróbálják felpörgetni a keresletet. Az előbbiek értelmében januárban egy 8 GB-os modul ára 55 dollárra eshet (akár még ez alatti szint is elképzelhető!), és igen erős annak az esélye, hogy februárban és márciusban újabb, összesen 10%-os csökkenés történik. A korábbi jóslatok nagyjából 15%-os eséssel számoltak, most úgy fest, hogy a 20 százalék is meglehet! További jó hír vásárlói szemszögből, hogy az előrejelzések szerint ez a trend hosszú ideig kitart, a kínálat ugyanis tartósan lelépheti a keresletet, szóval ez az árcsökkenés akár négy negyedévig is eltarthat (2018 negyedik negyedévétől számítva). 

A DRAM-beszállítók és az OEM-ek a gyenge kereslet láttán egyébként azt is felmérték, hogy közép- és hosszútávon szerényebb eredményeket produkálnak majd a vártnál – nyilván az alacsonyabb jövedelmezőség ennek az oka. A helyzet komolyságát jól jellemzi, hogy az idei bevételek akár a tizedére is eshetnek (egyes előrejelzések veszteséget várnak), a 2017-ben tapasztalt „aranykor” idén tehát már csak álom lesz. 

Mi következik a fentiekből? Véleményünk szerint az, hogy aki 4,0-8,0 GB rendszermemóriával kalkulál, annak talán már február környékén tanácsos lehet figyelni az árakat, aki pedig 16,0 GB-tal számol, az majd márciusban tud komolyabban spórolni. Nyilván most az a fő kérdés, hogy az első negyedéves árzuhanás miként tudja felpörgetni a vásárlási hajlandóságot, hiszen ez határozza meg a további korrekció mértékét. Tény, az erre a negyedévre prognosztizált 10-20%-os árvágás után már (némiképp) barátságosabb számok tekintenek vissza ránk akkor, ha nagyobb kiszerelésben gondolkozunk. Egy szerényebb példánynál (pl. 4,0 GB-os kapacitás) vis­zont drámai spórolásról biztosan nem beszélhetünk: kb. 1 000-1 500 forint lehet a megtakarítás.

Forrás: computerbase.de, DRAMeXchange

Pompás hírekkel szolgálhatunk a memóriákkal kapcsolatosan! (frissítve) 1

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2