Válassza az Oldal lehetőséget

Sony PS3: túl jó lesz?

Egy japán oldal értesülései szerint a Sony PlayStation 3 egyik legnagyobb előnye válhat legnagyobb hátrányává, ami akár végzetes is lehet az Xbox 360 elleni küzdelemben.

Mint tudjuk, már a Microsoft Xbox 360-a sem tekinthető egy egyszerű cél PC-nek, mint amilyen a hagyományos Xbox volt, hiszen például központi egysége egy teljesen más architektúrára épülő IBM megoldás lesz. A Sony leendő terméke azonban ennél is jóval nagyobb újdonságokkal szolgál, ilyen például a Rambus memóriarendszere, vagy a Blu-ray alapú adattárolás.

A PlayStation 3 eddigi információink szerint hardveresen lényegesen erősebb lesz a Microsoft megoldásáénál, azaz pont fordított sorrend alakul ki, mint ami a korábbi generáció esetén igaz volt. Így hát annak ellenére, hogy e szempontból a PlayStation 3 jóval ígéretesebb platformnak tűnik, a piac legmeghatározóbb szereplői, a szoftverfejlesztők komolyan aggódnak. Tőlük származó adatok szerint ugyanis a Sony igen magas elvárásai miatt egy játék kifejlesztéséhez közel 18 millió dolláros kezdeti befektetés szükséges, mindez úgy, hogy minden egyéb fejlesztési költség csak ezután következik. Persze a várhatóan igen magas eladási darabszám miatt a nagyobb cégeknek megéri kifizetni ezt a többletköltséget, ámde a kisebb kiadók és fejlesztők erre egyértelműen képtelenek.

Így hát várhatóan már emiatt is sok társaság átpártol a jóval kisebb költségekkel kecsegtető konkurenciához, ami bizony jelentős károkat okozhat a Sonynak. Mindemellett a fent említettek ellenére egy Xbox 360 még mindig jóval közelebb áll egy PC-hez, mint egy PS3, így az egyes játékok átiratait már meglehetősen olcsón megúszhatják.

Így hát igen érdekes csatára számíthatunk a két óriás között, hiszen a konzolpiac mostani helyzete is jól mutatja, hogy a fejlettebb hardver sokkal kevésbé számít, mint az egyes szoftvercégek meggyőzése. Viszont egyelőre jóval több neves fejlesztő áll a Sony mellett, kérdés, hogy kitartanak-e, valamint az is meghatározó, hogy vajon a Microsoft képes-e kezdeti előnyeit kihasználni annyira, hogy hosszú távon is győztes maradjon.

Sony PS3: túl jó lesz? 1

A szerzőről