Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt!

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt!

Beváltak vagy szemétre valók, egy éve nyúzom őket, itt az idő az értékelésre.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt!


 

Bevezető

Férfi létemre szeretek főzni. Remekül kikapcsolja az agyamat, jó néhány órára letenni a munkát, a stresszt, elkészíteni egy finom pörköltet, egy jó húslevest, vagy valamelyik kedvenc kínai kajámat. Akik ismernek, nem lepődtek meg azon, hogy tavaly, egészen pontosan egy évvel, és két hónappal ezelőtt, megleptem magam két Xiaomi okoskütyüvel, egy kuktával és egy mikróval.

XIAOMI Mijia YLG01CM 5

Most, hogy eltelt az első év, úgy gondoltam ideje kicsit alaposabban a cuccok körmére nézni. Keletkeztek-e sérülések, változott-e valahol a műanyag színe, karcolódott-e a letapadást gátló bevonat. Szóval, ez egy igazi tartósteszt most, egy év tapasztalatát összegyűjtve, és belegyúrva az írásba.

Xiaomi Mijia Smart Microwave 6

Azt talán mondanom sem kell, hogy tavaly, karácsony előtt mind a két eszközről írtam cikket, így, mielőtt tovább lépnétek, erősen javaslom, hogy ezeket is olvassátok el. Próbáltam akkor is alapos tesztet végezni, ha Ti is szerettek főzőcskézni, akkor azt gondolom, értékelni fogjátok ezeket az írásokat:

 

JÓL KIFŐZTÜK, XIAOMI OKOSKUKTÁT TESZTELÜNK, ÉS NEM TUDJUK ABBAHAGYNI

EZT JÓL KIFŐZTÜK 2. – XIAOMI OKOSMIKRÓT A KONYHÁBA!

 


 

Xiaomi Mikrohullámú sütő

Kezdjük a kevésbé érdekes cuccal, a mikróval. Már a tavaly is ez volt az termék, amiről nem tudtam túl sokat mesélni, hiszen ez csak egy mikró, igaz, meg van bolondítva kicsit, mint a Xiaomi minden terméke.

Viszont, ez az, amit minden nap használunk, naponta többször is, és bár tényleg nem túl figyelem felkeltő, mégis ez az, amit igazán megszerettem az eltelt egy év alatt.

Ezt jól kifőztük 2. – Xiaomi okosmikrót a konyhába!

A rajongásomnak (nem túlzás ezt a szót használni), több oka is van, olyanok, amik a mindennapi használat során jönnek jól. A cikkben már leírtam, és továbbra is tartom, az, hogy nincs benne forgótányér egy igazi áldás.

Áldás azért, mert bár az űrtartalma nem túl nagy, mégis, jóval nagyobb edényeket be tudok tenni, mint egy forgótányérosba, mert ez nem forog, nem akad el. A tányér hiánya még egy dolog miatt óriási találmány, ez pedig a takarítás!

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 1

Ez az a pont, amire egy rövid teszt során nem igazán derül fény, ám, ha minden nap használod, akkor óriási áldásnak fogod érezni. Igen, velem is előfordul, hogy elfelejtem feltenni a „fedőt” a melegítendő ételre, és ilyenkor bizony, képes a belső teret összespriccelni mindenféle olajos, zsíros cseppekkel. Normál esetben ilyenkor jön az, hogy forgótányér, a tányér alatti csillag megy a mosogatóba, az alatta lévő öblös részből, meg persze mindenhonnan meg lehet vakargatni a koszt.

Xiaomi Mijia Smart Microwave 10

A Xiaomi mikrójában viszont csak egy üveglap van alul, amit az ember egy mozdulattal letöröl. Belül, máshol sincsenek kiálló, élesebb peremű felületek, bármennyire is koszos legyen a szerkezet belső része, pár perc és csillog minden.

A forgótányér hiánya más miatt is jó, és ez azaz előny, amit már a tesztben is leírtam. A Xiaomi mikró elképesztően egyenletesen melegít. Nincs olyan probléma, hogy beteszem a tányér levest, és a tányér, meg a tányér fala mellett tűzforró a lé, középen meg jégdarabok úszkálnak.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ez az elképesztően egyenletes, csak a forgótányérosokhoz mérten az, mert itt is van hőmérséklet különbség, de egyrészről a tányér nem melegszik fel annyira, hogy csak kesztyűvel vagy konyharuhával tudom kivenni, más részről belül sem marad hideg a kaja, így egy kavarás a kanállal, és mindenhol ehető hőmérsékletű a levesem.

Xiaomi Mijia Smart Microwave 13

A tesztben egy éve írtam az olvasztásról is, ez is olyan pont, amit ki kell emelnem, mint jó tulajdonságot.

A Xiaomi mikróban olvasztani nem olyan, mint egy hagyományosban. Ki ne találkozott volna már azzal, hogy a betett, fagyos csirkehús, főleg mondjuk szárny, a végeken, meg a külső felén megfő, belül pedig még mindig jeges.

A Xiaomi technológiája ezt is megoldja. Nem szászázalékosan, de jó 90-95 százalékosan biztos. Mire felolvad a hús, csak a nagyon csücskök, mint például a szárny legvége lesz kicsit főttebb állagú, amúgy főzésre kész, nyers húst kapunk.

Okosság

Na, ez az a funkció, amit ritkán használok. Már a kezemben van, hogy melyik gombbal mit tudok állítani, így a telefont nem nagyon kell elővennem a kezeléshez. Persze az jó dolog, hogy leülhetek dolgozni, amíg mondjuk megy az olvasztás, aztán, ha kész, akkor mikró küld egy push üzenetet, hogy befejezte a műveletet, de ezen kívül nem sok haszna van a dolognak.

Xiaomi Mijia Smart Microwave 3

Azt továbbra is tartom, hogy a mikró főzésre alkalmatlan. Nem a Xiaomi mikrója, hanem úgy általában minden mikró, kivétel talán az a fajta, amiben van grillezési lehetőség is, de én azokat sem szeretem igazán. Szóval, a főzési funkciót inkább felejtsük el, még akkor is, ha a Xiaomi mellékel az applikációba néhány receptet is.

Ami még hasznos a sterilizálás. Ugyan a kölkeink már leszoktak a cumisüvegről, de amíg cumiztattunk, addig jól jött ez a funkció.

Strapabírás

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 2

Idén túl vagyunk egy nagy költözésen is, szóval azt is nyugodtan strapának lehet nevezni, az igazi kérdés az, hogy például mennyire karcolódik. Nos, semennyire.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 3

Természetesen mi is tisztán tartjuk kívül is, belül is, de a burkolaton, a festésen karcnak nyoma sincs, a festés nem színeződött el, a belső edzett üveglap meg durva lenne, ha karcolódna.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 4

Szóval, a gép most is pont olyan, mint amikor a dobozból kivettem. A fényes műanyag részek, a festett fémrészek, és úgy általában minden.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 5

Persze az is igaz, hogy nem fémdörzsivel takarítom, hanem mosószeres szivaccsal, aztán puha ruhával törlöm szárazra, szóval maximum a tányérok meg egyéb edények hagyhatnának nyomot, de mint mondtam, fura lenne, ha edzett üveget össze tudnám karcolni. Eddig még nem sikerült.

Összegzés

Ahogy írtam, nem egy veszettül érdekes szerkezet, ez csak egy mikró, ám, a fent említett tulajdonságai miatt nagyon megszerettük. Párom is, aki eleinte aggodalmaskodott a kínai feliratok miatt, ma már egy szava sincs.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 6

A kezelése egyszerű, és nagyon könnyen megszokható, a melegítési olvasztási funkciói a tökéletest közelítik, a tisztítása is könnyű, szóval nagyon megszerettük.

 


 

Xiaomi okoskukta

Na, ez volt az a cucc, amiről egy hosszú, főzési tanácsokkal és különböző ételképekkel megspékelt cikket írtam. Ha nem olvastad el, akkor most jött el az ideje, görgess szépen a cikk elejére, és kattints a linkre, ha szeretsz főzni, szerintem élvezni fogod az olvasását.

XIAOMI Mijia YLG01CM 17

A kukta nyilván nem egy olyan eszköz, amit minden nap használok, bár lehet, hogy van itt olyan olvasó, aki naponta főzne benne valamit. Ezen sem csodálkoznék!

A kukta ugyanis, mint főző alkalmatosság egy jó dolog, és a Xiaomi kuktája az okosfunkcióival erre csak rátesz egy lapáttal. Az eredeti cikkben ezeket a dolgokat kiveséztem, így nem fogok újabb litániákat írni róla.

Azt azért fontosnak tartom újfent megerősíteni, hogy a kínai feliratos gombok miatt, a mai napig inkább az applikációt részesítem előnyben, mint a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb megoldást. Innen állítom be a főzés idejét, a főzendő hús fajtáját, vagyis mindent.

XIAOMI Mijia YLG01CM 20

Egy évvel ezelőtt, amikor megvettem, egy csöpp tévedés áldozata lettem, mert eredetileg egy nagyobb űrtartalmú rizsfőzőt szerettem volna. Azt gondoltam, ha valaki tud rizst főzni, akkor a kínaiak biztos tudnak. Nos, ebben nem is kellett csalatkoznom.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 7

Viszont kiderült, hogy nem rizsfőzőt, hanem kuktát vásároltam. Ezen nagyjából 5 percig bosszankodtam, aztán megláttam a dolog előnyét, amit azóta is élvezek, vagyis azt, hogy szinte bármit főzhetek benne.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 8

Rengeteg kuktás recept áll rendelkezésre, és iszonyú finom pörköltöket és leveseket tudok benne sec perc alatt összehozni, de azért a lényeg számomra még mindig a minőségi kínai kaja, amit ez a szerkezet nagyon tud.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 9

Régebben wokban, autentikus öntöttvas wokban készítettem az ilyen ételeket. Fontos volt, hogy a rizstészta jól piruljon, hogy jól átvegye a szójaszósz ízét. Fontos volt, hogy a zöldségek főjenek meg, de maradjanak roppanósak. Fontos volt, hogy a rizs ne főjön szét, de még legyen egy kicsit ragadós, és véletlenül sem száraz, pergős. Ezek olyan dolgok, ami a jó távol-keleti kajához kellenek.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 10

A Xiaomi kuktájában ezek mind megvannak, és ami óriási előny egy wokhoz képest, hogy nem fröcskölöm tele a konyhát. 😊 Utálok magam után takarítani, és a kuktát használva erre nincs is szükség, hiszen elég a kondért kimosnom, szivaccsal áttörölnöm, és az edény tetejének belső felét áttörölni egy mosószeres szivaccsal. A takarítás csak ennyi.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 11

Amikor elkezdtem használni a gépet, akkor azt gondoltam, hogy mindig kint lesz a pulton, áram alatt lesz, így folyton ott lesz az MI Home applikációban a telefonomon, mint aktív okoseszköz. Idő közben kiderült, hogy ennek marhára semmi értelme, így beköltöztettük a szekrénybe, és csak akkor kapcsolom be, ha főzni szeretnék. Így az áramot sem eszi, addig sem, amíg várnia kell a következő feladatra.

Strapaállóság

Nos, a képeken talán látszik, hogy ezt tényleg használom. Ez persze nem jó, mert ehetne olyan makulátlan, mint a mikró, de a kevergetések, még ha a mellé adott műanyag eszközöket is használom, nyomot hagynak a tapadásgátló bevonaton.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 12

Van egy-két mélyebbnek tűnő karcolás is a hajszálkarcok mellett, de valószínűleg ezek sem túl mélyek, csak a fekete felületen a szemem csal meg. Abból gondolom ezt, hogy a sok használat ellenére a bödön fémes része sehol nem bukkant ki, a tapadásállóság is olyan tökéletes, mint az első használatnál.

A festék kopása csak a külső részen tapasztalható, és ott is csak azon a részen, ahol a belső rész fenekén lévő fém hőérzékelőhöz hozzáér.

A másik rész, ahol a használat némi, bár minimális nyomot hagyott, a nyomásszabályzó. Tudjátok, ez a nehéz kupak, ami a rendes kukták tetején is van. Mivel itt távozik főzés közben a zsíros gőz, ez nyomot nagy. Meleg is, „koszos” is, szóval ez nem is meglepő. Ahogy a képeken remélhetőleg látszani fog, tényleg nem kardinális a probléma, de gondoltam, azért megemlítem. Végül is ez egy tartósteszt.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 13

A szerkezet más részein, a műanyagokon se egy karc, se elszíneződés. A kukta könnyen takarítható, nem kell dörzsölgetni, langyosvíz meg egy kis mosószer a szivacsra, mindenhonnan könnyedén letörölhető a szennyeződés.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 14

Itt persze vannak kicsit nehezebben takarítható, kiálló részek, nem úgy, mint a mikrón, de ez minimális problémát jelent csak.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 15

 

Összegzés

Nem túlzás állítanom, a kuktát pont annyira, ha nem jobban szeretem, mint az első főzés alkalmával. Jó, a kezdeti őrült lelkesedés már a múlté, hiszen tudom mire képes, mit és hogy tudok benne elkészíteni, így inkább rutinná vált a dolog.

Xiaomi okoskukta és okos mikró – az igazi tartósteszt! 16

Ami viszont megmaradt, az elkészült ételek imádata. Zamatos, omlós húsok, őrült jó kínai kaják, és mesteri módon elkészített rizs, ezek megmaradtak, így a mai napig örömmel veszem ki a szekrényből, és ilyenkor persze nem csak én örülök, hanem a család is. 😊

Nem túlzás, ezzel a kuktával rossz kaját még nem csináltam. Gyorsan kész van minden, finom is, a takarítás is egyszerű, mi kellhet még egy főzni szerető férfiembernek? Ugye semmi!

 


 

Zárszó

Nagyon sok Xiaomi terméket használok, az olcsó vezetékes fülestől a konyhai eszközökig, és bizony, idén karácsonykor is bővül a létszám, lesz egy-két nagyobb darab is, de ezekről úgyis írok cikket, majd elolvashatjátok.

A lényeg, hogy egyetlen Xiaomi cuccban sem kellett csalódnom eddig. Három éve Xiaomi notebookom van, azóta is mindenki megcsodálja, én pedig nagyon szeretek rajta dolgozni. Legalább három éve Xiaomi lámpa van az írósasztalomon, Xiaomi cipőt hordok, az egyikben végig csináltam egy építkezést. A végén bedobtam a mosógépbe, kimostam, és senki meg nem mondanám, hogy ebben betonoztam meg kapartam a falat.

Jól kifőztük, Xiaomi okoskuktát tesztelünk, és nem tudjuk abbahagyni 1

Szóval a Xiaomi cuccok jók, és nem csak addig jók, amig új korukban megírok egy tesztet róluk, hanem évekig azok, legyen bármilyen mostoha a sorsuk.

A cikkben említett kukta és mikró is ilyen. Bár ezek még „csak” egy éve vannak szolgálatban nálam, biztos vagyok benne, hogy még hosszú évekig fognak szolgálni minket. Nem voltak olcsók, de ahogy mondani szokták, olcsó húsnak híg a leve. Nem voltak drágák sem, legalábbis, ha azt nézem mit tudnak, és milyen minőséget képviselnek.

A Xiaomi általában a maximumot adja, és olyan minőség mellett, amit a konkurens gyártók jóval drágábban mérnek, szóval érdemes azt a néhány plusz dollárt, vagy forintot rájuk áldozni egy noname gyártóhoz képest.

Ha valakinek megtetszettek ezek az eszközök, akkor itt alább megtaláljátok a linkeket, ahol meg tudjátok venni, adok hozzájuk természetesen kuponkódot is.

Ezek alatt pedig egy rövid listát prezentálok, amiben megtalálhatók lesznek egyéb rizsfőzők és más Xiaomi konyhai gépek, nálatok hátha másra lenne majd igény. Jön a karácsony, lepjétek meg magatokat, megérdemlitek!

XIAOMI OKOSMIKRÓ – KUPONKÓD: BGHOMEAPP13 – 51 380 Ft

Ha nem sürgős, hogy megkapd, akkor válaszd az ingyenes és vámmentes European Railway Direct Mail, ha gyorsabban akarod megkapni, akkor az ugyancsak vámmentes , ám 6000 forintba kerülő EU Priority Line szállítást!

 

XIAOMI MIJIA YLG01CM OKOS KUKTA – KUPONKÓD: BGHOMEAPP13 – 59 000 Ft

Szállítási mód a vámmentes EU Priority Line

 

Egyéb okos Xiaomi konyhai termékek:

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.