Válassza az Oldal lehetőséget

GELID ventilátorok – a csend jegyében

Azon olvasóim számára, akik még nem járatosak a ventilátor csapágyazások témakörében, ajánlom előző cikkemet, ahol kicsit részletesebben veséztem ki a témát. ITT olvasható. Tessék elolvasni, mert most nem fogok magyarázkodni, leírok mindent, ahogy van, aztán ha valaki nem érti, az magára vessen!

Kezdjük az olcsóbb verziókkal! A gyártó oldalára (www.gelidsolutions.com) látogatva egy PDF fájlt találunk, melyben minden fontos információ megtalálható. Eszerint háromféle ventivel találkozhatunk, melyek a szabályozásuk módjában térnek el egymástól. A legegyszerűbb a Silent 8, mely semmilyen szabályozással sem rendelkezik. A TC jelölésű a Temperature Controlt jelzi, vagyis a hőmérséklet függvényében változik a fordulatszám. A harmadik a már jól ismert PWM-es megoldás. Ez utóbbiról is írtam már cikket, aki nem tudná, miról van szó, kattintson gyorsan IDE!

GELID ventilátorok - a csend jegyében 1 GELID ventilátorok - a csend jegyében 2

GELID Silent 12

A leírások alapján úgy tűnik, hogy a motorok és a csapágyazás tekintetében nem különbözik a három megoldás. A fordulatszám tekintetében találunk eltéréseket, de ezeket a vezérlés meglétére vagy hiányára vezethetjük vissza.

Amit érdemes kiemelni, hogy a Silent 8-ra mindössze 18 dBA zajt írnak, de a magasabb fordulatot elérő másik két darab sem kelt 21,5 dBA-nél nagyobb zajt. Majd jól meghallgatjuk!
Van azonban egy ennél is érdekesebb adat, ez pedig a csapágy fajtája. A dobozon a Hydro Dynamic elnevezés szerepel, amiből rögtön a folyadékcsapágyas kivitelre gondolhatunk. És valóban. A lapátot és a tengelyt kipattintva a sikló rész fölött láthatunk valami szimmering féle dolgot, a csapágyrész alul zárt, és egyáltalán, minden arra utal, hogy folyadékcsapágyas a ventilátor. Az egyetlen részlet, ami nem illik a képbe, hogy olajat nem, de zsírt találunk a csapágyban. Fura, meglátjuk miként muzsikál majd működés közben.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 3 GELID ventilátorok - a csend jegyében 4

GELID Silent 12 PWM

Mielőtt továbblépünk, az elérhető méretekről kell szólnunk. A Silent verziók a három szokásos méretben, vagyis 8, 9 és 12 centiméteres változatban is kaphatók.
Lépjünk tovább a Gamer ventilátorokhoz! Azt, hogy ezek mitől játékosak, nem tudtam megállapítani, talán attól, hogy játékosabb lelkű vásárlók szeretik az áttetsző kék lapátokat. Ez persze felettébb lényegtelen kérdés, hiszen van itt egy csomó érdekesség, amit meg kell olvasóimmal osztanom.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 5 GELID ventilátorok - a csend jegyében 6

GELID Silent 12 TC

A ventilátorok három méretben érkeztek, ezek mindegyike kapott fordulatszám-szabályozó egységet. Ahogy feljebb már írtam, a lapát kék és áttetsző, ami fényes keretben nagyon jól mutat. Következzen néhány érdekes adat a dobozról! A 12 centiméteres változat percenként 1500-at forog, eközben 64,3 köbláb levegőt mozgat meg, és 25 dBA zajt bocsát ki.

A csomagolás szerint a csapágyazás fajtája Nanoflux. Hát igen, engem is meg lehet lepni. Mi a fene az a Nanoflux? A fluxból — teljesen helyesen — a mágnesességre asszociáltam. A gyártó oldalán található egy rövid leírás a technológiáról, és van egy kép is, ami azt próbálja mutatni, hogyan épül fel a csapágy. Az biztosnak tűnik, hogy a gyártó a már ismert mágneses lebegtetést használja, de emellett nem a konkurencia folyadékcsapágyas megoldását találjuk.

A Gelid oldalán található leírás szerint egy továbbfejlesztett siklócsapágyat kapott a ventilátor. Ami bizonyos, hogy a fejlesztés valószínűleg a perselyt érintette, hiszen nyomát sem találjuk a megszokott bronzos csillogásnak. Ehelyett fekete anyagot találunk, amelyről a színén kívül semmit sem lehet megállapítani. Az biztos, hogy a kenést némi zsír is elősegíti.

 

További érdekesség még, hogy a lapát a tengellyel együtt kipattintható. A megoldás igen hasznos, hiszen az áttetsző lapátok nem mutatnak jól porosan, de így, kipattintva a helyéről már könnyedén megtisztítható.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 7 GELID ventilátorok - a csend jegyében 8

GELID Wing 12

Csapágyazás tekintetében tehát nem a megszokott megoldásokkal találkoztunk. Az olcsóbb verzió folyadékos megoldása, ahogy a Gamer változatok csúszacsapágya is valamiféle hibrid megoldás lehet. Ez a tény az értékükből nem von le semmit, ha csendben végzik a dolgukat. Az biztos, hogy a gyártó kiemeli, hogy alacsony fordulatra optimalizálta a működést, ami ha igaz, azt jelenti, hogy kis fordulat mellett sem kell zavaró berezonálástól, búgástól tartanunk.

Következzenek a tapasztalatok!

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.