Válassza az Oldal lehetőséget

GELID ventilátorok – a csend jegyében

Minden ventilátort bekapcsoltam, meghallgattam és persze figyeltem a rezgésre is. Az olcsóbb darabokkal kezdtem. Zaj tekintetében, amennyire ez füllel megítélhető, a gyári értékeket hozzák. A kisebb, 8 és 9 centimétereseknél erősebb, a 12-es változatnál gyengébb imbolygást éreztem. Ez nagyjából azt jelenti, hogy zizeg, akkor az inkább a csapágyra, ha az egész ventilátor imbolyog, akkor inkább a lapátra vezethető vissza. Magyarán a balanszírozás hiányosságait lehet az imbolygásban felfedezni. A magasabb fordulat miatt a kisebb ventiknél ez erőteljesebb volt, de összességében még így is a jobb légkergetők közé sorolnám ezeket a darabokat. Ami mindenképpen fontos és előnyös, hogy hiába forgattam a ventilátorokat, se a zaj, se az imbolygás nem változott, ami azt jelenti, hogy a csapágy stabil. A csapágy morgását hallgatva én siklócsapágyra tippelnék. A zaj összeségében nem volt zavaró, egyenletes, halk búgást lehet csak közvetlen közelről hallani. Itt az egyenletes a kulcsszó, hiszen ha a hangba ciripelés, kattogás vegyül, akkor lehet akármilyen halk, akkor is kihallatszik.

Összességében tehát az olcsóbb ventilátorok kifejezetten tetszettek. Az, hogy a házhoz nem csavarral, hanem gumitüskékkel rögzíthetjük, további előnyt jelent, bár nem tapasztaltam olyan rezgést, ami egy fix beszerelés esetén a házra átterjedt volna.

Lássuk mit tud a Gamer Edition! Érdekes módon itt a kisebb ventilátorok voltak meggyőzőbbek. A 12 centiméteres darabnál éreztem a legerősebb rezgést, a kicsiknél pedig semmit. A csapágy valóban halkabb, mint az olcsóbb daraboknál. A hang itt is egyenletes, ciripelés, percegés nem hallható. A ventilátorok a forgatást is jól tűrték.

Különösen fontos kiemelni, hogy a fordulatszám-vezérlő használatával bebizonyosodott, hogy alacsony fordulaton is halk marad az összes ventilátor. A 12 centiméteres darab nem a piac legjobbja, de a kicsik esetében azt kell mondanom, hogy a sokkal drágább típusok is reszkethetnek tőle. A csapágy hangja mellesleg itt is inkább a sikló, mint a folyadékcsapágyas megoldásokra emlékeztet. Ez persze nem probléma, hiszen ha valaki olvasta az előző ventilátor cikket, akkor tudhatja, hogy egy jól elkészített siklócsapágy lazán felveszi a versenyt egy folyadékcsapágyas megoldással. A folyadékos megoldások egyetlen előnye, hogy extrém alacsony fordulat mellett teljesen hangtalanok, míg ez a siklókról nem mindig mondható el.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.