Válassza az Oldal lehetőséget

GELID ventilátorok – a csend jegyében

A meglepetés egy processzorhűtő, és azért meglepetés, mert eddig nem szóltam róla. Szóval és tehát, nemcsak ventilátorokat kaptunk, hanem egy hűtőt is, mely Intel fronton a 775-ös lapokhoz, míg AMD-s oldalon az AM2 foglalatokig használható.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 1GELID ventilátorok - a csend jegyében 2

Mivel a komolyabb méréseknek vetélytársak hiányában nem volt értelme, grafikonokkal most nem szolgálok. Ennek ellenére természetesen felpattintottam a hűtőt egy konfigurációra, ha másért nem, akkor azért, hogy némi fogalmat kapjunk a teljesítményről.

Maga a hűtő egy jól felépített négy hővezető csővel ellátott jószág. A talp és a processzorral érintkező blokk nikkelezett. A bordák elrendezése a Thermalrightra hajaz, ami pozitívum. A felfogatás a teljesen hagyományos „lenyomom, bepattan” rendszerű, ami ennél a bordánál a kis tömeg miatt valószínűleg elégséges is. A ventilátor a gyártó többi termékéhez hasonlóan csendes, csapágyzajt a szélzajtól egyáltalán nem lehet hallani. Maximális fordulaton a gyártó 25,8 dBA zajt ad meg, ez nagyjából igaz is lehet, de ami a lényeg, ez is a levegő mozgásából adódik, nem a motor hangos működéséből. A minimum zajszint 10 dBA, ez viszont talán egy kicsit túl kevésnek tűnik, fülre inkább 15-re tenném. Mondjuk ez mindegy is, hiszen 20 alatt a zárt házból nem nagyon szűrődik ki zaj.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 3 GELID ventilátorok - a csend jegyében 4

A hűtő teljes tömege 370 gramm, a ventilátor élettartama 50 ezer óra, a gyártó öt év garanciát ad rá. Biztató értékek!
A kialakítás kapcsán két dolgot érdemes kiemelni. Egyrészről a ventilátor nem fix rögzítésű, hanem gumibakokon üldögél, ez pedig jót tesz a zaj csökkentése szempontjából. Másrészről a hőleadó lamellák, ezekkel együtt a ventilátor nem teljesen fut párhuzamosan az alaplappal, így a keletkező meleg levegő könnyebben áramlik ki a borda alól.
Összességében ez a termék is minőségi darabnak tűnik. Anyagaiban, kialakításában nem találhatunk hibát. Próba közben sem tapasztaltunk problémát. A szokásos Smithfield procinkra erősítve a hűtő lazán vette a komoly hőmennyiség által jelentett akadályt.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 5 GELID ventilátorok - a csend jegyében 6

Összegzés

E rövid cikk végére érve azt kell mondanom, hogy a GELID termékek pozitív értelemben okoztak meglepetést. Komoly, valóban igényes darabokkal találkoztam. A felturbózott siklócsapágy és a hagyományostól kissé eltérő folyadékos megoldás mind a két ventilátor típusnak jót tett.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 7

A termékeket így az első próba alapján mindenképpen az ajánlott kategóriába sorolom. Persze a puding próbája az evés, a ventilátoroké pedig a tartós használat, így arról ennyi idő után nem tudok nyilatkozni, hogy a csapágyazás mennyire fogja az idő próbáját kiállni. Az azonban mindenképpen biztató, hogy a drágább ventilátorokon és a processzorhűtőn öt év garanciát jelölt a gyártó.

GELID ventilátorok - a csend jegyében 8
A GELID termékei valóban tetszettek!

Bruttó végfelhasználói árak:

 

GELID Silent 8

973 Ft

GELID Silent 9

989 Ft

GELID Silent 12

1117 Ft

GELID Silent 8 TC

1630 Ft

GELID Silent 9 TC

1746 Ft

GELID Silent 12 TC

1979 Ft

GELID Silent 8 PWM

1513 Ft

GELID Silent 9 PWM

1630 Ft

GELID Silent 12 PWM

1862 Ft

GELID Wing 8

3146 Ft

GELID Wing 9

3376 Ft

GELID Wing 12

3952 Ft

GELID Silent Spirit

7042 Ft

 

A GELID termékeket a Night Computer Kft.-től kaptuk bemutatásra, köszönjük!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.