Válassza az Oldal lehetőséget

Scythe-ból sosem elég!

Scythe-ból sosem elég!

Kaze Maru

A név semmit nem árul el arról, hogy milyen termékkel állunk szemben, azonban szerencsére a csomagolás átlátszó, így tudhatjuk, hogy egy új ventilátorcsalád érkezett hozzánk.

Scythe-ból sosem elég! 1

A Kaze Maru család három tagjával képviselteti magát, ezek legfőbb újdonsága a forma, ami a tartalomhoz jár, illetve a tény, hogy 14 centiméteres darabokról van szó. Sajnos 14 centiméteres légkergetőkkel nem lehet Dunát rekszteni, így nem árt, ha több van belőlük a piacon.

A ventilátorok közös jellemzője a méret, illetve az, hogy a külső keret nem a szokásos négyzet, hanem kör alakú. Ennek előnye nem tudjuk mi, de gyanítjuk, hogy némely házba könnyebb ezeket beszerelni. További közös jellemző a csapágyazás, mely csúszó, nem pedig golyós. Azonosak a lapátok, és gyaníthatóan a motorok is, ami viszont különbözik a maximális fordulatszám, és ezzel együtt persze a specifikációk, melyek a ventiket jellemzik.

A leglassabb darab percenként 500-at forog, 29,39 köbláb levegőt mozgat meg, eközben pedig 10,8 dBA zajt termel a gyár szerint. A közepes fordulatú fordulatszáma 1200/perc. A magasabb fordulat jótékony hatással van a légszállításra, mely 61,3 köblábra emelkedett, és persze rossz hatássalvan a zajra, ami 26,58 dBA. A legerősebb darab már 1900-at forog percenként, 41,13 dBA zajt termel, ami elég combos, de ezzel együtt 104,54 köblábra nőtt a légszállítás, ami nem piskóta, hogy pestiesen szóljunk.

Scythe-ból sosem elég! 2

Most következzen a kritika! A ventilátorok alapvetően csendesen üzemelnek, ha leszámítjuk a szélzajt. Ami érdekes, hogy a csúszócsapágy ellenére a golyóshoz hasonló ciripelést hallunk a motorból. No, azért nagyon ne ilyedjen meg senki, ez a ciripelés bőven a hallható határ alat marad 20 centiről, főleg azért, mert a levegő hangja elnyomja.

A ciripeléssel együtt érzünk némi vibrációt is, ami érzésünk szerint nem a lapátok rossz balanszírozása, inkább a csapágy gyengesége okán lép fel. Persze itt is le kell írnunk (és nem csak a szerecsengyerek fürdetése miatt), hogy a rezgés mértéke nem zavaró, annyira semmiképpen sem rezeg, hogy az a házra átterjedjen.

Scythe-ból sosem elég! 3

Ami viszont egyértelműen nem tetszik az a légszállításra közölt adat. Sajnos még nem rendelkezünk erre az adatra mérőműszerrel, ám a nálunk lévő egyéb ventilárok alapján úgy gondoljuk, hogy a feltüntetett adatok kicsit túlzóak, vagy ami kevésbé valószínű a többiek írtak a valósnál kisebb értéket. Reméljük jövő év elején sikerül egy átfogó ventilátor tesztre sort keríteni, akkor pedig ki fognak derülni a turpisságok! 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.