Válassza az Oldal lehetőséget

Core i7 hűtők tesztje

Core i7 hűtők tesztje

Kezicsókolom, hogy lehet ilyen faramuci nevet adni egy terméknek? Semmi ice, meg glacial, de még thermal sem. Némi magyarázattal szolgál, hogy a gyártó német, még pedig az EKL AG. A cég megalakulása 1995-re tehető, elsősorban PC-s hűtések fejlesztésére szakosodtak, ám az utóbbi években kissé szélesítették a portfóliót, és az elektronikai ipar más területeire is átmerészkedtek. A lényeg azonban a mai napig a számítógépes hűtés. A terméküket kézbe fogva kicsit csodálkozunk, hogy eleddig ismeretlenek voltak hazánkban, hiszen a borda a német precizitás minden jellegzetességét magán viseli.

Core i7 hűtők tesztje 1 Core i7 hűtők tesztje 2

A borda — talán nem meglepő módon — hővezető csöves megoldás. A mérnökök nem sajnálták az anyagot, rögtön négy vastag csövet kapunk, melyek két irányba hagyják el a talpat, így a hő nyolc irányba távozhat.

A talpat nézve rögtön feltűnik, hogy a dobozon nem hiába találjuk a „Heatpipe Direct Contact” feliratot. A megoldás nem új, a Xigmatek hűtőknél is láthattunk ilyet. A csövek közvetlenül a hűtendő processzor sapkájával találkoznak. A Xigmateknél a megoldás bevált, gyanítjuk, itt sem lesz másképp.

Core i7 hűtők tesztje 3 Core i7 hűtők tesztje 4

A 125,5 × 104 × 157 milliméteres hűtő teljes tömege 929 gramm, ami nem mondható kevésnek, de a beépített anyagmennyiséget látva cseppet sem meglepő. A borda mellé ventilátort is kapunk, mely a csomagolás szerint Hydro csapágyat kapott. Sajnos a venti gyártójára nem sikerült ráakadnunk, így nem tudjuk biztosan, hogy a csapágy valóban folyadékos-e, az biztos, hogy halk. A gyártó adatlapja szerint a maximális 1500/perces fordulaton 21,4 dBA zajt kelt, ami igaz is lehet. Élettartamnak 30 ezer órát kapunk, ami viszont kicsit kevésnek tűnik egy folyadékcsapágyas megoldáshoz képest. A PWM szabályozású ventilátor amúgy igen mutatós, teljes egészében áttetsző, füst színű műanyagból készült, extrának pedig kapott négy ledet is, hogy plexi házban is jól nézzen ki az UV-fény.

Core i7 hűtők tesztje 5 Core i7 hűtők tesztje 6

A gyártó nem hanyagolta el a rezgéscsillapítást sem, a légkergető négy darab szilikon bakon üldögél, felerősítés és bekapcsolás után pedig 51 darab nikkelezett lamellára tolja a levegőt. A lamellák kialakítása sem teljesen szokványos. A képeken jól látszik, hogy a középső részük le van törve, ráadásként még ki is vannak vágva. Ez a kis változtatás azt eredményezi, hogy az átáramló levegő iránya megtörik, és a kialakuló turbulencia fokozza a hőelvonás hatékonyságát.

A bemutató után lássuk a számszerű adatokat!

  • Méretek: 126 × 104 × 157 mm (ventilátorral)
  • Anyag: alumínium lamellák nikkelezve, rézcsövek, nikkelezve
  • Hővezetőcsövek: 4 × Ø 8 mm
  • Tömeg: 929 gramm (ventilátorral)
  • Ventilátor: 120 × 120 × 25 mm (lila LED, 21 dB (A), 850-1500 rpm, 101,89 m³/h)
  • Csatlakozó: 4 pin, PWM, burkolt kábel
  • Kompatibilitás: Socket 1366, 775, 754, 939, 940, AM2 (+)
  • Kiegészítők: Két ventilátorrögzítő acél konzol, és 4 gumibak (második ventilátor felszereléséhez)  

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.