Válassza az Oldal lehetőséget

Core i7 hűtők tesztje

Mindössze három hűtő érkezett hozánk, ebből az egyiket már ismertük, ez volt a Thermalright Ultra 120 eXtreme. A másik két gyártó hazánkban eleddig nem volt fellelhető, de talán ez mostantól változni fog, ha a vásárlók, és a PC Gear is úgy akarja.

A tesztek előtt — ahogy már írtam — a Brocken tűnt a favoritnak, ám a mérések mást mutattak. Ahogy ígértem, megpróbálom a saját teóriámat kifejteni, hogy miért történt ez.

A cikkben már említettem, hogy a DirectPipe technológia nem új, találkozhattunk vele a Xigmatek termékeinél is. A megoldás igen hatásosnak bizonyult egy ideig, aztán történt valami, amit elsőre mi sem értettünk. A kisebb Xigmatek hűtők jobbak voltak, mint a nagyok. A nagyokon most értsük a több csővel rendelkező darabokat.

Core i7 hűtők tesztje 1
Brocken légkergetővel együtt

Akkoriban, amikor a Xigmatek hűtőit teszteltük sokat méricskéltünk, figyeltük a lamellák melegedését alul és felül, a hővezető csövek hőmérsékletét darabonként minimum három ponton, és rá is jöttünk valamire. A DirectPipe nagyon jó, amíg három darab, maximum 8 milliméter átmérőjű csövet használnak. Ha négy darab 6- vagy 8 milliméteres cső van a hűtőben, akkor kezdődnek a gondok.

A bajok forrása az, hogy a szélső csövek már "lelógnak" a CPU sapkájáról, így nem tudnak elég hőt elvonni, valószínűleg a hűtési folyamat sem indul el a csőben olyan intenzítással, mint azokban, amik középen vannak. Egy szónak is száz a vége, a DirectPipe addig jó, amíg minden cső teljes egészében a sapka fölött van, ha ez megváltozik, akkor az előnye elvész, sőt alulmarad a hagyományos talppal rendelkező megoldásoktól. Érthető is miért, a hagyományos réz talp a sok cső között is jobban elosztja a hőt, akkor is, ha azok a sapka fölött vannak, és akkor is, ha nem. Itt ajánlanám olvasóink figyelmébe a hőcsöves technológiáról szóló írásomat, ami elég régi már, de a tartalma még mindig erősen aktuális. Hűtési akadémia – Hőcsöves hűtések

Térjünk vissza az értékeléshez! A tesztet egyértelműen a Prolima TECH megoldása, a Megahalems nyerte, második lett a jó öreg Thermalright, és csak harmadiknak futott be a Brocken.

Van azonban egy másik szempont is, ez pedig az ár. A hűtőket tekintve a legolcsóbb a Brocken a maga 12 400 forintos árával, őt követi a Thermalright (14 500 Ft), a legdrágább pedig a Prolima lenne (16 840 Ft), ha a Thermalrighthoz nem kéne megvásárolni az LGA 1366-os rögzítőt, ami újabb 3140 forintot kóstál. Így végeredményben a Brocken messze a legolcsóbb megoldás, a Thermalright pedig nagyon drága.

Ha az árakat a teljesítménnyel együtt vizsgáljuk, akkor az ajánlott kategória egyértelmű győztese lett a Brocken, hiszen, bár a tesztben vesztett, teljesítménye egyáltalán nem rossz. Ha vastagabb a pénztárcánk, akkor a Prolima kell nekünk, amit pedig most (ez az igazi meglepetés) semmiképpen sem ajánlunk, az a Thermalright, hiszen közepes teljesítménnyel, és vastag ceruzával húzott árcédulával bír.

Core i7 hűtők tesztje 2 Core i7 hűtők tesztje 3
Brocken Prolima

A teszthez a hűtőket a PC Gear biztosította számunkra, köszönjük!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.