Válassza az Oldal lehetőséget

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint!

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 1

Az idők folyamán már jó néhány cég mobil terméke megfordult nálunk, legyen az notebook, tablet PC, esetleg UMPC, legutóbb például az igen fejlett és gazdagon felszerelt VYE minigépet mutattuk be a nagyérdeműnek.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 2

A mostani csomagot ismét a Mobil Digital Kft.-nek köszönhetjük, azonban jelen cikkünkben rendhagyó módon a hordozható gépek teljesítményei és tulajdonságai másodlagosak maradnak, hamarosan elmagyarázzuk, miért…

 

Kis hazánkban eddig általában az volt a megszokott eljárás, hogy a gyártóktól a forgalmazók kész termékeket állítottak a boltok polcaira vagy tették elérhetővé megrendelés alapján, magyarán minden egyes (akár csak néhány ponton eltérő) kiépítést külön gépként leltük fel a kínálatban. A dolgunk mindössze annyi volt, hogy végigböngésszük az alanyokat, és a számunkra legmegfelelőbbet megfogtuk és belehelyeztük a vásárlókosarunkba. Igen ám, de nem minden vásárlónak felelnek meg az alapszintű kiépítésekben általában helyet kapó komponensek, könnyen elfordulhat az, hogy bár a kiszemelt gép 90 %-ig passzol annak, amit keresünk, pont a maradék 10 % az, amely fejtörést okoz és meghiúsítja a vásárlást, például nagyobb felbontású kijelzőt szeretnénk, N-es Wi-Fi-re vagy Bluetooth-ra van szükségünk, nem elegendő a konfigba szerelt háttértár mérete, DVD- helyett Blu-ray írót szeretnénk stb. Ilyen szituációban a vásárló általában "meg volt lőve", hiszen nem módosíthatta a kész termék tartalmát, annak bővítését utólag eszközölhette általában szervizkörülmények között vélhetően anyagi veszteséggel, hiszen a kicserélt hardverelem gyakorlatilag feleslegessé vált.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 3

A legkézenfekvőbb gyógyír a problémára, ha a gépet összeállító és forgalmazó cég vagy adott esetben maga a gyártó olyan konfigurálhatósági, illetve rendelhetőségi lehetőséget kínál, melyben még a megvétel — vagy akár a gyártás — előtt a vásárló dönthet szinte a gép teljes részleteiben, hogy mit szeretne az adott termékbe. Az ilyen eljárás külföldön már nem számít újdonságnak, jó néhány gyártó kínál hasonló lehetőséget a vásárláshoz. Magyarországon azonban az ilyen vásárlási módra nagyon kevés helyen van lehetőség, tehát a fent említett hátrányokat a legtöbb esetben kénytelenek vagyunk elszenvedni. A Mobil Digital Kft. most olyan szolgáltatás bevezetésére készül, melynek keretein belül a barebone alapgép kiválasztását követően a leendő tulajdonos maga döntheti el, miből milyet szeretne a noteszába, így az szinte teljes egészében a saját igényeinkhez alakítható. Ezt a lehetőséget (a továbbiakban nevezzük konfigurátornak) szeretnénk most bemutatni Olvasóinknak.

Mielőtt belekezdenénk, fontos kiemelni, hogy a jelenlegi állapot még "béta", azaz tesztüzemnek mondható, semmiképp sem végleges rendszer, így a későbbiek során várhatóan számos eleme változni, bővülni fog, de a lényeget már most is szemléltetni tudjuk:

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 4

A megfelelő cím beírását követően jelenleg a fenti indítóképernyő fogadja a vásárlót. Lehetőségünk van keresésre és regisztrációra is, így felgyorsíthatjuk a folyamatot.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 5

A konfigurálás első lépcsője a barebone alapgép kiválasztása, a továbbiakban ebbe a házba pakolhatjuk bele a kívánt — szabadon módosítható — alkatrészeket.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 6

Az alapgépekről részletesebb információt kaphatunk anélkül, hogy ki kellene választani az adott típust. Az informatív buborékablakot a típus nevére kattintva csalhatjuk elő.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 7 Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 8 Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 9

A gép kiválasztását követően érkezünk el a beépíthető komponensek listájához. Itt szinte minden területre kapunk választható alternatívákat azon elemek kivételével, amelyeket már az alapgép tartalmaz (alaplap, integrált grafikus lapka, stb). Néhány példával élve: Bluetooth, kijelző, RAM, merevlemez, optikai meghajtó, CPU, WiFi stb.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 10

A számunkra szükséges komponensek után a kosár tartalmát láthatjuk a nettó és bruttó árral, az átvétel módjával (ez történhet személyes módon vagy futár segítségével). Ezt követően "A kosár tartalmát megrendelem" gombbal a művelet végső fázisához érünk.

Építsünk hordozható számítógépet igényeink szerint! 11

Abban az esetben, ha regisztrált felhasználóként hajtottuk végre az egyes lépéseket, innentől már könnyű a dolgunk, a hozzáférés adatait használva véglegesíthető a rendelés. Ha még nem rendelkezünk regisztrációval, akkor ennél az ablaknál megadhatjuk adatainkat, és gyakorlatilag végeztünk.

Lényegében így néz ki jelenleg a konfigurátor, egyszerű és érthető, fölösleges bonyolítástól mentes, így mindenki könnyedén összeállíthatja a számára leginkább megfelelő társat.

A továbbiakban három gép segítségével három példát mutatunk be arra, mit lehet összehozni ezzel a módszerrel. Igyekeztünk eltérő "mintákkal" szolgálni, így terítékre kerül egy Tablet PC, egy 12"-os könnyű notesz és egy nehéztüzér 17"-os változat is…