Válassza az Oldal lehetőséget

GKB kamerák – a pofon egyszerűségével

Ahogy az eddig olvasottakból kiderült, a GKB kamerák legnagyobb durranása a szoftver lesz. Ami szép az egészben, hogy az igazi nagy újdonságot nagyjából egy mondatban intézhetjük majd el, ám ami az érdekes, hogy ez az egy mondat kiváltja az előző oldalt teljes egészében. Vagyis elfelejthetünk mindent, amit eddig tanulhattunk az IP kamerák megosztásáról!

Az első dolgunk, hogy kicsomagoljuk a kamerát. Általánosságban elmondható, hogy a dobozban a kamera mellett találunk egy telepítő lemezt és egy kódkártyát. Az asztali kamerához a gyártó mellékel egy tápegységet is, a komolyabb daraboknál pedig nekünk kell a tápról gondoskodni. Ezen ne akadjunk fenn, megszokott dolog az IP kamerák esetén.

GKB kamerák - a pofon egyszerűségével 1

A beüzemelés most kezdődhet. Elsőként adjunk tápot a kamerának, kössük össze a gépünkkel vagy egy routerrel. Telepítsük fel a lemezen található zIP VIEW programot. Ez igazából nem is egy, hanem két program, egy központi vezérlő, és egy zIP Play nevű lejátszó, mellyel a mentett anyagokat nézhetjük meg. Minket az előbbi érdekel! Indítsuk el a programot, várjunk egy-két másodpercet, amíg a Camera List oszlopban bejelentkezik a hálózaton található eszköz. Itt jön, azaz egy mondat, ami a teljes előző oldalon leírt procedúrát kiváltja.

EGÉRREL KATTINTSUNK A KAMERÁRA, MAJD LENYOMOTT GOMB MELLETT HÚZZUK BE AZ ABLAKBA, AMIBEN A KAMERA KÉPÉT LÁTNI SZERETNÉNK!

Ha ezzel kész vagyunk, akkor kapunk egy bejelentkező ablakot. Vegyük elő a kamerához mellékelt kódlapot, és írjuk be a névhez a kamera azonosítóját, a jelszóhoz a jelszót. Kész vagyunk, a kamera képe megjelenik a monitoron! Oké, mondhatjátok, de ez így nem ér semmit, hiszen ezzel még csak a belső hálózaton osztottuk meg a kamera képét. Ám az igazság nem ez, az igazság az, hogy ezzel a művelettel a kamerát elérhetővé tettük az interneten keresztül is! Magyarán, ettől kezdve, ha internet mellett vagyunk, akkor a telepítőn található Life View programot elindítva, egy böngésző ablakban is képesek leszünk a kameráink képét figyelni.

GKB kamerák - a pofon egyszerűségével 2

Akik otthonukban szeretnének egy darab kamerát felszerelni, azok lényegében végeztek is, még a finomhangolás lesz hátra, de arra néhány bekezdés után térünk rá. Most azok figyeljenek, akik nem egy kamerát akarnak használni, és nem is egy helyen szeretnének kamerákat telepíteni! Számukra most jön a java! Az előző oldalból kiindulva képzeljük el a szituációt. Van három telephelyünk, és egy központi irodánk. Ez négy helyszín, ahova kamerákat szeretnénk telepíteni. Legyen telephelyenként csak négy kamera, ez összesen 16 aktív eszköz. Hagyományos megoldás esetén, mind a négy telephelyen konfigurálnunk kell, végig kell menni az IP beállításokon, a DynDNS beállításokon, a portok nyitogatásán, és a különféle portok kamerákhoz rendelésén. Jó, ha lesz nálunk egy notebook egy Excellel, hogy alkothassunk egy szép táblázatot a DynDNS nevek, portok és kamerák egyvelegéből!

Mi az eljárás a GKB kameráknál? Az addig rendben van, hogy ezeket is fel kell szerelni, és rá kell kötni a hálózatra, valamint ki kell építenünk a feszültség ellátását is. Ezután azonban lényegében be is fejeztük a helyszíni munkát. Visszamegyünk a központba, elindítjuk a zIP VIEW programot, ráklikkelünk a Camera List szövegre jobb egérgombbal, és szépen hozzáadjuk a kamerákat a nálunk lévő kódkártyák segítségével!

GKB kamerák - a pofon egyszerűségével 3

Ezután nincs más dolgunk, mint a kényelmes székünkben ücsörögve a listában megjelenő kamerákat behúzkodjuk a nekünk tetsző ablakba, neten keresztül elvégezzük a konfigurálást, miközben persze a kamerák képét már élőben láthatjuk is!

Azt gondolom, hogy ez az igazán nagy durranás. Aki üzemelt már be ilyen mennyiségű kamerát annak nem kell ezt magyarázni, de aki nem, az is könnyen beláthatja, hogy akár több napi munkaidőt is megtakaríthatunk így, nem beszélve az esetlegesen kihulló hajszálainkról, ami egy-egy elkeveredő port vagy IP cím miatt rövid úton a kopaszok táborába taszít minket. Lényeges, hogy a zIP VIEW program akár 36 kamera képét is képes egy időben megjeleníteni, ami már tekintélyes mennyiségnek számít.

GKB kamerák - a pofon egyszerűségével 4


A lényeg tehát az, hogy a GKB kamerák és a szoftver segítségével nagyjából egy egérkattintás választ el minket attól, hogy működő megfigyelő rendszerünk legyen! Igaz, némi finomításra még szükség lehet a beállításoknál, de a tény akkor is tény marad, minden féle különleges beállítás nélkül is működik a rendszer!

GKB kamerák - a pofon egyszerűségével 5

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2