Válassza az Oldal lehetőséget

Gocomma 168 az egyben nosztalgia konzol teszt

Gocomma 168 az egyben nosztalgia konzol teszt

Jóval kevesebbet vártam, mint amit kaptam, főleg mert nem is fizettem sokat érte.

Gocomma 168 az egyben nosztalgia konzol teszt


 

Bevezető

Sok – le sem merem írni mennyi – évvel ezelőtt a számítógépes játékok nagyon szórakoztató, ugyan akkor meglehetősen egyszerű programok voltak. Nem csak a játékmenet, a grafika is érdekesnek tűnik mai szemmel nézve. Ennek ellenére nagyon sokat játszottunk, estéket tudtunk egy-egy program előtt eltölteni. Ma már igazi nosztalgiával gondolok vissza ezekre az időkre, már csak azért is, mert az elmúlt fiatalságot felidézhetem így.

Gocomma 168 in 1 1

A mostanában egyre nagyobb számban és egyre olcsóbban megvásárolható apró konzolok megpróbálják felidézni ezeket a nosztalgikus időket, és bár ezzel a poént lövöm le, sikerül is nekik. A Gocomma nevével fémjelzett konzolt pont azért rendeltem meg, mert kíváncsi voltam megkapom-e a régi érzést. Nem nagyon bíztam benne, lévén 5000 forintnál olcsóbb eszközről beszélünk, de csodák csodája sikerült.


 

Csomagolás

A konzol egy 10 x 15 x 6 centis fekete dobozban érkezik hozzánk. Már maga a karton is nosztalgikus kicsit, egyszerű grafika, a régi időket idéző betűtípus, szóval az alap hangulatot megkapjuk a fedél levétele előtt.

Gocomma 168 in 1 6

A dobozt kinyitva egy fehér antisztatikus zacsiban megtaláljuk a konzolt, alatta pedig az összes tartozékot, ami ebben az esetben két kábelt és egy angol nyelvű használati utasítást jelent. Ez utóbbira amúgy sok szükségünk nem lesz, pillanatok alatt rá lehet érezni az irányításra. A kábelek közül az egyik egy USB madzag, amivel a konzolt tölthetjük, a másik egy RCA-Jack kábel, amivel a játékok képét és hangját televíziónkra juttathatjuk.

Gocomma 168 in 1 8

Nem sok, de elég, igazából másra nem is lesz szükségünk a játékhoz. Ha nagyon maximalista akarok lenni, akkor jó ötletnek tartanék egy hagyomány gamepad-et, amit ráköthetnénk a konzolra, és használhatnánk, ha a tévén akarunk Mariózni.


 

Külső

A konzol maga egy tenyérnyi szerkezet, aminek az előlapját kétfelé osztották. Alul a kezelőszervek, felette a 3 colos kijelző. A gombok amúgy a régi kontrollereket idézik, így, ha valakinek a „kezében” van még a játék könnyedén átáll rá. Őszintén megmondom én már nem emlékeztem ennyire a régi partikra, ennek ellenére gyorsan megtaláltam az összhangot.

Gocomma 168 in 1 11

A konzol tartalmaz egy beépített hangszórót is, ennek rácsa is az előlapra került. Szerencsére olyan helyre tették, ahol játék közben nem takarjuk le a kezünkkel. Ez azt eredményezi, hogy a burkolat szemből bal oldalán alul található hangerőszabályzót rendesen le kell tekerni, hogy ne legyen zavaróan hangos a játék.

Gocomma 168 in 1 12

A kábelekből adódóan összesen két csatlakozót találunk a konzol tetején a bekapcsoló gomb mellett. Ezek, ahogy már olvashattátok az akkumulátor töltéséhez és a játék tévére történő továbbításához szükségesek.

Gocomma 168 in 1 9


 

Használat

Először is fontos leírni, hogy maga a konzol tényleg apró, de csak annyira, hogy éppen kényelmesen fogható. Még a nagynak mondható kezemben sem veszett el, párom kecses kacsóiban pedig abszolút jól mutatott.

Amikor felső élen lévő kapcsolóval bekapcsoljuk a hardvert, a kijelzőn megjelenik egy nyelvválasztó menü. Ez amúgy minden indításnál megjelenik, szóval a beállítást nem őrzi meg. Kényelmetlenséget nem jelent, a játék elején egy plusz gombnyomás csupán.

Gocomma 168 in 1 14

Amikor kiválasztottuk a nyelvet – angol vagy kínai- rögtön a játékválasztó menübe kerülünk. A konzolba amúgy 168 játékot égettek, szóval van miből választani. A játékok között a baloldali négyállású kapcsolóval tudunk lépkedni. Szerencsére nem csak a fel le gombot használhatjuk, mert azzal egy pöppet sokáig tartana a 168 programot végig pörgetni. Az oldalirányú gombbal lapozhatunk, így kicsit gyorsabb a dolog. Ha megtaláltuk a programot, akkor a jobb oldali A jelű gombbal választhatjuk ki és indíthatjuk a játékot.

Gocomma 168 in 1 15

A játék kiválasztása után már a régről megszokott képernyő fogad minket, aztán indulhat is a szórakozás. Mint írtam az irányítás pillanatok alatt megszokható, bár aki az egér + billentyű irányításhoz szokott lehet, hogy szerencsétlenkedni fog kicsit.

Gocomma 168 in 1 16

Magukról a játékokról sokat nem tudok elmondani. A régi grafika, a régi zenék és hangok, sokszor libabőrözött a hátam, amikor elindítottam egy régi kedvencet. A kis kijelző és az alacsony felbontás garantálja, hogy a grafika sebességével ne legyen probléma. Furcsa belegondolni, hogy sok évvel ezelőtt mekkora konzolok voltak képesek ezeket a grafikákat mozgatni.


 

Összegzés, avagy érdemes megvenni?

Azt hiszem a bevezető után már mind tudjátok mit fogok írni. Ugyan nem került sokba – jelenlegi ára 4566 forint, de ennyi pénzt sem szeretek feleslegesen kidobni az ablakon. Szóval, amikor tegnap megérkezett kicsit félve bontottam ki. A félelem felesleges volt. A programok pont annyira jók, pont annyira lekötnek, mint anno. Persze más egy ilyen kicsi kijelzőn nézni, mint régen tévén, de szerencsére a mellékelt kábellel ez is orvosolható. Megjegyzem az igazi retró érzéshez jó lenne egy képcsöves tévé, mert a lapos kijelzőn valahogy még sem olyan. Jó meg minden, de értitek, a teljesség valahogy elmarad.

Gocomma 168 in 1 2

Az volt a tervem, hogy a cikk megírása után a konzolt egy nyereményjátékban elajándékozom egy olvasónknak, de ahogy mondani szokták, az idő szalad, a karaván halad, az elképzelések meg változnak. Ma délután meglehetősen nehezen sikerült párom kezéből kirobbantani, ami azzal fenyeget, hogy holnap nekem kell a kölkök ebédjét megfőznöm. Nem mintha tragédia lenne, de kicsit átírta az elajándékozásra vonatkozó tervemet. Vagy lehet, hogy emiatt mégis elajándékozom? ?

A lényeg igazából az, hogy ez a konzol marha jó. Hiába vacak a grafika, kicsi a kijelző, kemény és kopogós a műanyag burkolat, ha elindul a játék erről mind megfeledkezünk, kerülgetjük az akadályokat ütögetjük a Marióban a kockákat, gyűjtjük az aranyakat, és pont olyan jó a hercegnőt kiszabadítani, mint régen volt. Ha kicsit is nyitott vagy erre az élményre, akkor bőven megéri ezt az 5000 magyar pénzt amibe kerül. Mivel akkumulátoros nem kell elemre költenünk, sőt, attól sem kell félnünk, hogy az akku tönkremegy, mert egy szabvány BL-5C jelű Nokia aksi van benne.

Gocomma 168 in 1 3

Most, két napnyi nyüstölés után azt mondom, a gép az ajánlott kategóriába bőven belefér nálam. Annyira, hogy ha esetleg holnap nem lesz az oldalon friss tartalom, akkor tudni fogjátok mi történt.

A konzolt itt tudjátok megvenni: Gocomma 168 az egyben retró konzol

 

Frissítés: A cikk megírása után vettem észre, hogy már kapható ugyanez a konzol 400 beégetett játékkal is, ráadásul most akciós, így a cikkben szereplőnél is olcsóbb, mindössze 4280 forintot kérnek érte!

Itt megtaláljátok: Gocomma 400 az egyben retró konzol

Gocomma 168 in 1 5

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.