Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi IMILAB EC2 – A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje

Xiaomi IMILAB EC2 – A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztjePontszám 96%Pontszám 96%
90 / 100

Nem kell neki kettőhúsz, nem kell vezetékes hálózat, csak felcsavarozod és működik!

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje


 

Xiaomi IMILAB EC2 kamera – Bevezető

Amióta biztonsági kamerákkal foglalkozom, sokan feltették a kérdést, hogy tudnák megoldani a kamera felszerelését olyan helyre, ahova nem lehet kábelt kihúzni, és az is fontos, hogy a kamera diszkrét maradjon.

Utóbbi azért fontos, mert eddig is léteztek napelem+akkumulátor tápellátással kamerák, de ezeknél, a napelem mérete miatt eleve esélytelen volt a diszkrét elhelyezés. Most azonban itt a megoldás, a Xiaomi IMILAB EC2 kamerája egycsapásra megold minden problémát.

A felszerelés egyszerű, nem kell külső táp, akkumulátorról hónapokig elketyeg, és természetesen vezeték nélküli kapcsolaton kapcsolódik az internetre. Biztonsági kamera probléma kipipálva.

Bevezetésképpen jó még tudni, hogy erre a kamerára a gyártó az Indiegogo portálon kalapozta össze a pénzt, ami azt jelenti, hogy a képességei miatt sokan előre megfinanszírozták a fejlesztést és a gyártást. Nos, előzetesen annyit elárulok, hogy nem kellett csalódniuk, tényleg jó lett!


 

Csomagolás és tartozékok

Mostanában megszokhattuk, hogy a gyártók nem kényeztetnek el minket tartozékokkal. Ez valahol nem is baj, mert a termékek mellé csomagolt dolgok gyakran feleslegesek, így néhány évnyi fiókban tartózkodás után a kukában kötnek ki.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 1

A Xiaomi a kamerája mellé azonban nem csomagolt fölösleges dolgokat. A mutatós, minőségi kartondobozban a kamerán kívül találunk egy UTP kábelt, egy USB kábelt, egy töltőfejet, egy talpat a felszereléshez, ennek az ellendarabját, amit fel kell csavaroznunk vagy ragasztanunk oda, ahova a kamerát szeretnénk tenni. Van egy 3M kétoldalon ragasztós lap is, erre rá van írva, hogy gift, vagyis ajándék. Köszönjük!

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 2

Van még egy angol nyelvű leírás, csavar és tipli (nagyon figyelmesek) és nem utolsó sorban egy Gateway-nak nevezett fehér doboz. Ennek szerepéről később szólok.


 

Külsőségek

Kezdjük a külsőségekkel! A kamera kompaktnak mondható, hiszen mindössze 14 x 7,3 x 4,7 centiméteres a kiterjedése, a tömege pedig csupán 270 gramm. A külső borítás természetesen műanyag, de fogásra, érzetre igazi Xiaomi minőséget kapunk. A kamera elején találjuk (hol máshol…) az optikát, alatta pedig a mozgásérzékelő szenzora és az infravörös fényforrás van elrejtve. Ezek alatt található az állapotjelző LED.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 3

Alul egy kibillenthető, víztől védő gumifedél alatt találjuk a töltő USB csatlakozóját, mert bizony ezt is kell néha tölteni. Igaz nem túl sűrűn, a gyári adatok szerint a beépített 5100 mAh kapacitású akkumulátorról akár 3 hónapot is elketyeg egy töltéssel.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 4

A kamera hátulján a fali rögzítő csavaros menete és egy hangszóró található.

A képességek kapcsán fontos, hogy az optika látószöge 120 fokos, az elkészülő felvételek pedig teljes HD, vagyis 1920 x 1080 pixel felbontásúak. A jelfolyam tömörítése a H.264 kodekkel történik, a wifi kapcsolatokból a b/g/n szabványokat támogatja.


 

Működés, beüzemelés

A kamera egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a csomagban (legalábbis, ha jót vásároltunk meg), akkor a kamera mellett találunk egy Gateway-nek nevezett dobozt is. Magyarul nevezzük inkább átjárónak. A szerepe, hogy a kamera és a helyi hálózat közötti kapcsolatot biztosítsa, stabilabbá, akadásmentessé tegye a jelfolyamot.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 5

Ez a Gateway is vezetéknélküli kapcsolatra képes egység, de a gyártó nem véletlenül adja hozzá az UTP kábelt. Azt javasolják, hogy a lehető legjobb minőség eléréséhez ezt használjuk, ne a vezeték nélküli kapcsolatot. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy igazuk van, ám, ha a wifi jelerősség a Gateway közelében jó, és csak egy kamerát használunk, akkor a wifi is elég lesz.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 6

Több kameránál már kelleni fog a kábel. És itt jutottunk el a másik nagyon fontos dologhoz, az IMILAB szettje akár négykamerás módban is tud működni. Vagyis egy Gateway négy különálló kamerát tud lekezelni. Így már érthető, hogy miért kell az UTP kábel a csomagba.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 7

Lényeges, hogy a kamera IP66-os vízállóságot kapott, így akár eső is érheti, hó is hullhat rá, ettől még működni fog.

A kamera beüzemelése egyszerű, az angol nyelvű leírásban is érthető, konyhanyelven van leírva mit kell tennünk, szóval, ha kicsit beszéled a nyelvet érteni fogod a dolgokat. Azért leírom magyarul is, végül is ezért született meg a cikk, hogy el tudd dönteni, kell vagy sem neked a kamera.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 8

Szóval, ahogy minden Xiaomi okos eszköznél, kelleni fog a telefonodra az Mi Home applikáció, ami a Xiaomi okos otthon központja. Feltelepíted, csinálsz magadnak egy MI Accountot (magyarul beregisztálsz), aztán elindítod a programot.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 9Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 10

Első lépésként a Gateway-t kell beüzemelned. Áram alá helyezed és addig nyomod a hátulján a bekapcsoló gombot, amíg elől a kis LED sárgán nem kezd villogni. Ezután az MI Home appban a jobbra fent található pluszjelre kattintasz, és a program megkeresi az eszközt. Néhány további kattintás, kijelölöd, hogy a Gateway melyik szobában lesz (adhatsz hozzá új helyiségeket magyar elnevezéssel), aztán vársz néhány percet, amíg a telepített eszközök között megjelenik ez is.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 11Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 12

A következő lépcső, hogy a kamerát bekapcsolod, és addig nyomod a bekapcsológombot, amíg az elején a kis LED kéken nem kezd villogni. Ekkor a telefonodon megnyitod a Gateway beállításait, ráböksz, hogy add camera, és a program telepíti a kamerát vagy kamerákat. Készen is vagy!

A kamera beüzemelése után sok állítgatni való nincs. Ellenőrizzük le, hogy a human detection, vagyis az ember érzékelés be van-e kapcsolva, ha szeretnénk memóriakártyás rögzítést, akkor tegyünk kártyát a Gateway popsijába, ha szükségünk van rá, akkor kapcsoljuk ki- vagy be a riasztás küldése funkciót, aztán ennyi. A kameránk működik!

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 13

A felszerelés megint nem egy nagy etvasz. A talp ellendarabját két csavarral, vagy a mellékelt öntapadós lappal tudjuk a helyére csavarozni, utána a kamerát a talppal csak fel kell pattintanunk. Arra azért figyeljünk oda a kamera helyének kiválasztásakor, hogy olyan helyre tegyük, amit nem lehet létra nélkül elérni, máskülönben egy laza mozdulat és már viszi is magával a betörő. Igaz, előtte jó eséllyel készül róla egy sztárportré, amit a telefonunkon látni fogunk, de akkor is, Inkább ne vigye el.


 

Tapasztalatok

A kamerát még csak néhány napja használom, és első körben csak egy darabos szettet rendeltem, mert úgy éreztem, hiába Xiaomi, előbb inkább kipróbálnám. Egyelőre minden oké, szóval gyanús, hogy még két kamerát be fogok újítani, azokhoz persze Gateway nem kell majd.

Ahogy feljebb írtam, a felszerelés egyszerű, nagyjából 5 perces mutatvány az egész, és ha előtte asztalon már megcsináltuk a telepítést, akkor a kamera használható is.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 14

A kábelmentesség, a kis méret és az egyszerű szerelhetőség miatt a kamerát olyan helyekre is fel tudjuk tenni, amikre eddig álmunkban sem gondoltunk. Akár az ablakunkkal szemközti fára, ha úgy tetszik, és onnan lát be a kamera mindent.

Az nyilvánvaló, vagy legalábbis nekem az volt, hogy egy akkumulátoros kamera nem arra van, hogy 0-24-ben nézzük a képét. Ennek a kamerának a nagy erénye pont az, hogy képes egy akkumulátorról hónapokig működni, azonban, hogy ezt meg tudja tenni, kellett néhány okos fejlesztés.

Az egyik, hogy felvétel csak akkor készül, ha embert észlel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a beépített mesterséges intelligencia felismeri, ha ember kerül a látómezőbe, és elkezdni a felvételt. Ez nyilván csak akkor működik, ha az ember nem öltözik be mondjuk lónak, szóval vannak azért még hiányosságok.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 15

A másik fontos dolog, legalábbis a gyártói leírások alapján, hogy a Gateway használata sokkal stabilabb kapcsolatot eredményez, mintha simán a wifi hálózatra kapcsolódna a kamera. Ennek is azaz előnye, hogy kevesebb adatcsomagot kell küldözgetni a hálózat felé, így takarékosabb a működés.

Nem írtam még arról, hogy milyen rögzítési lehetőségeket kapunk a Xiaomi IMILAB kamera mellé. Nos, feljebb említettem, hogy használhatunk memóriakártyát, ám ez a rosszabbik megoldás. Ennél sokkal jobb, hogy a gyártó life time, vagyis élettartam hosszra felhő tárhelyet biztosít számunkra, ráadásul ezt ingyen teszi. Jó, nem ingyen, a kamera árába be van építve, de akkor is, frankó a dolog, mert a felvétel sosem fog elveszni. A sosem ebben az esetben nagyjából egy hetet jelent, kb. ennyi felvétel tárolására elég a kapott tárhely. Erre figyeljünk oda, ha valamelyik felvételt archiválni akarjuk, és nem használunk memóriakártyát!

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 16

Ha már a felvétel. A kép minősége megfelelő. Az appertúra f/2.6-os, ami egészen jó érték, elég sok fényt enged be, így a képek használható (majdnem azt írtam élvezhető) minőségűek. Az éjszakai felvételek sem rosszak, a nyolc darab beépített infra LED miatt az arcok is felismerhetők maradnak, persze annyira azért nem, mint nappali fénynél.

Néhány szó a mobilalkalmazásról! A programot, mármint az alap MI Home appot minden nap használom, ez továbbra is problémamentes. Ahogy persze az a kamera szoftvere is. Attól, hogy az akkumulátoros működés nem a 0-24-es megfigyelésre lett kitalálva, a telefonunkon akár élő képet is nézhetünk, ha úgy tartja kedvünk. Halljuk a kamera környezetének zajait, illetve a beépített hangszórón keresztül mi is beszélhetünk a kamerán keresztül. Megjegyzem, a hangerő nem túl emberes.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 17

Amit még kipróbáltam, hogy a Gateway és a kamera között mekkora lehet a távolság. A gyártó szerint akár 100 méter is lehet, de gyanús, hogy itt a hangsúly az akár szón lesz. Nekem nagyjából 65-70 méter jött össze, ekkor még stabil volt a jel. Megjegyzem, azért ez a távolság az esetek többségében elég kell, hogy legyen, mert így, a középpontba helyezett Gateway segítségével egy 140 méteres körön belül bárhol elhelyezhetjük a kamerát.

Azt persze mindenki vegye figyelembe, hogy a különböző tereptárgyak, fák, falak, egyebek csökkenthetik az elérhető távolságot!


 

Összegzés

A Xiaomi termékei garantáltan csalódásmentesek, és nincs ez másként az IMILAB EC2 biztonsági kamerával sem. Egyszerűen telepíthető, egyszerűen használható. Nem kell hozzá a hálózati beállításokat állítgatni, portokat nyitogatni, egyszerűen csak működik.

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 18

A kamera képe megfelelő minőségű, hogy remek dolog, hogy kapunk ingyenes felhő szolgáltatást is. Akinek ez nem lenne elég, és hosszabb távon is meg szeretné őrizni a felvételeket, az a beltéri Gateway-be betehet memóriakártyát.

Ez a kamera nem ipari célokra készült, hanem azért, hogy az otthonunkat, házunkat, szűkebb környezetünket be tudjuk kamerázni, erre a feladatra pedig kitűnő!

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 19

Az egykamerás csomag most 38 700 forintért megvásárolható európai raktárból is, de ha nem sürgős, hogy megérkezzen, akkor a kínai raktárból az Email5 kuponkódot használva valamivel olcsóbban vehetjük meg. A kupon használható a 2- 3- vagy négykamerás szetthez is, illetve a Gateway nélküli kamerához is, ha a meglévő rendszert szeretnéd bővíteni.

Vásárlás itt:

Xiaomi IMILAB EC2 kamera szett EU raktárból

Xiaomi IMILAB EC2 kameraszett kínai raktárból

Kínai raktár esetén az EU Priority Line vámmentes szállítást válaszd!

 

 

Ha szeretnél olcsón vásárolni, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz, mert olyan kupon nincs, amit mim nem találunk meg!

Kínából vásárlók Facebook csoportja

 

 

Ha inkább a videós anyagokat szereted, akkor iratkozz fel YouTube csatornánkra itt:

HOC TV YouTube csatorna

 

További Xiaomi tesztek oldalunkon

 

Xiaomi IMILAB EC2 - A teljesen vezetékmentes biztonsági kamera tesztje 20

Értékelés

96%

Értékelés A Xiaomi IMILAB EC2 otthonra a legpraktikusabb megoldás, ha biztonsági kamerát keresel. Könnyen szerelhető, könnyen beüzemelhető, könnyen használható, ráadásul nem is túl drága. Mi kell ennél több?

Külső
100%
Tudás, képességek
95%
Használhatóság
100%
Ár
90%

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2