Válassza az Oldal lehetőséget

35 ventilátor bemutatója és tesztje

Tesztünk résztvevőinek adatai

KOLINK

A KOLINK névvel fémjelzett megoldásokból három féle érkezett. Ezek közül kettő 80, egy pedig 120 milliméteres. A nyolcvanas példányok adatlapjára tekintve rögtön meg is üti a szemünket egy furcsaság, még pedig az, hogy a lassabb fordulatú szállít több levegőt, ennek ellenére a zaj megegyezik. Amiben a lassabb verzió rosszabb, az áramfelvétel, de emiatt nem kell sírnunk, hiszen 0,9 és az 0,8 amper között nagy különbség nincs, maximum százalékos arányban tekintve.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1

A dobozokat kibontva rögtön feltűnik, hogy itt két teljesen eltérő terméket kaptunk, az egyetlen egyezés a méret. A gyorsabb ventinél nagyobb a motor mérete, és emiatt kisebbek a lapátok, ami rögtön magyarázatot ad arra, hogy mitől alacsonyabb a légszállítási érték. A motor mérete miatt kis kutatómunka után kiderült, hogy a nagyobb méretű motor golyós-, míg a kisebb siklócsapágyas kivitel. Így viszont rögtön megérthetjük az áramfelvételben tapasztalható eltérést is.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 235 ventilátor bemutatója és tesztje 3

Mielőtt a bekapcsolás utáni tapasztalatokra kitérnénk, nem árt egy rövid bevezető, ami nemcsak a KOLINK, hanem a többi termék esetén is igaz lesz. A cikkben olvashatunk majd olyanokat, hogy hangos, hangosan búg, hangosan berreg, zörög, kotyog. Ezek a jelzők, jelzős szerkezetek nem arra fognak utalni, hogy egy repülőgép turbina mellett ültünk. A jelzett zajok mértéke csak viszonyítás kérdése: mi a ventilátorokat egymáshoz viszonyítjuk; szerencsére a leghangosabb darab esetén sem panaszkodhatunk amiatt, hogy légkergető zaja egy méteren túlról is bántja a fülünket.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 4

Ezután a kis kitérő után lássuk mit tapasztaltunk a két 8 centis KOLINK esetén! Bár a siklócsapágyas darab halkabb volt, halknak egyáltalán nem nevezhetjük. Persze esetében nem kotyogó-zörgő hangot hallunk, mint a golyóscsapágyas esetén, hanem a siklás hangját, de azt elég erősen. Ami érdekes, hogy a golyós változat kevésbé rezonál annak ellenére, hogy a belsejéből érkező hangok alapján pont fordítva várnánk. Ezek a ventilátorok nem tettek ránk jó benyomást. A szélzaj nagysága érthető, hiszen viszonylag magas fordulatszám mellett a 8 centiméteres méret erre okot ad, ám a motorok hangjára ez nem lehet mentség. Az egyetlen pozitívum az ár lehet, illetve szerverekbe — ahol a zaj nem lényeges szempont — a golyóscsapágyas megoldás várhatóan hosszabb élettartama lehet vonzó.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 535 ventilátor bemutatója és tesztje 6

A 12 centiméteres változat is golyóscsapágyas, ennek megfelelően rendelkezik a megoldás minden előnyével és hátrányával. A kotyogó-zörgő hang itt is hallható, ráadásul a nagyobb lapátméret miatt a szélzaj sem nyomja el. A hanghoz képest itt is minimális a vibráció, ami sajnos azért érezhető mértékű, de ezen nem is kell csodálkoznunk a csapágyazás miatt.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 7

A ventilátorokról összegzésképpen elmondható, hogy teljesítményük, áramfelvételük, légszállításuk átlagos. A siklócsapágyas verziót igazán jó szívvel sehova sem tudjuk ajánlani, viszont a golyóscsapágyas megoldások a várhatóan magasabb élettartam és az effektív olcsó ár miatt megfelelőek lehetnek olyan gépekbe, ahol a zaj nem tartozik a lényeges szempontok közé, viszont a pénztárca nem engedi meg a csúcskategóriás, nagy nevekkel matricázott légkergetők beszerzését.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 835 ventilátor bemutatója és tesztje 9

Chieftec

A Chieftectől is három ventilátor érkezett. Egy 8, egy 9 és egy 12 centiméteres. Ezek a légkergetők is az olcsóbb szériából valók, így vérmes reményeket nem táplálunk a minőséggel kapcsolatban, de azért előlegezzük meg a bizalmat, és reménykedjünk benne, hogy tévedünk.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 10

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1135 ventilátor bemutatója és tesztje 12

A csomagoláson a technikai adatokról egy betűt sem találunk, így megpróbáltuk a neten felkutatni, mit tudnak. A gyártó oldala szerint mind a három példány siklócsapágyas, így már rájöhetünk, hogy a nevek végén található S betű ezt jelöli, ha B lenne, akkor lenne golyós. A technikai adatok semmi érdekeset sem mutatnak, minden tulajdonságuk, a légszállítás, a zaj és az áramfelvétel átlagosnak mondható. Hallgassuk meg őket!

35 ventilátor bemutatója és tesztje 13

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1435 ventilátor bemutatója és tesztje 15

A ventilátorok pozitív csalódást okoztak a COLINK típushoz képest. Halknak nem mernénk őket nevezni, jóval kisebb és kevésbé zavaró magasságú hang érkezik a motor felől. A nyolc centiméteres kicsit magasabban szól, a kilences mélyebben. Ez utóbbi a kevésbé zavaró. A 12 centis darab viszont egész csendes, már-már halknak mondhatjuk. Némi kis ciripelés innen is hallatszik, szóval zajmentességről szó sincs, de azért jó. A szélzaj sem vészes, semmiképpen nem mondhatjuk kellemetlennek. A COLINK-hez képest magasabb a gyári adatok szerinti fordulat, ám a zaj és a légszállítás kisebb. Összegzésképpen elmondható, hogy ez a márka már inkább ajánlható megvásárlásra otthoni használatra.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 16

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1735 ventilátor bemutatója és tesztje 18

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.