Válassza az Oldal lehetőséget

35 ventilátor bemutatója és tesztje

Tesztünk résztvevőinek adatai

Tesztgyőztest csak egy gyártót hirdetünk, de árnyaljuk a képet. Aki a leghalkabb ventit keresi normális légszállítás mellett, annak a 800-as fordulatú 12 centiméteres S-Flexet ajánljuk. Ragyogó csapágyazás, jó balanszírozás és várhatóan magas élettartam. Az egyetlen kicsit fájó pont az ár. Ezt a ventit meg kell fizetni, a minőség pénzbe kerül!

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1

Nagyon megkedveltük a Scythe Gentle Typhoont. Golyóscsapágy, hosszú élettartam, igazi precíziós műszer. Alacsony fordulaton hangtalanul működik, magasabb fordulaton már hallatszik a golyók zaja. Ezzel együtt azok számára, akik folyamatos működésre keresnek légkergetőt, melegen ajánljuk!

Aztán ott vannak a Coolink ventilátorok. Ezeket a darabokat egy ideig megtalálhattuk a polcokon Noise Blocker néven is, szerettük őket. Bár már nem a legjobbak, rossznak sem nevezhetjük őket. A balanszírozás kicsit problémás volt némelyik darabnál, de nem biztos, hogy ez minden darabra igaz. Mi csak a beérkező ventiket tudtuk tesztelni.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 2

A Chieftec ventik meglepően jó teljesítményt nyújtottak. Zaj szempontjából nem voltak a legjobbak között, de a légszállítási értékeik a gyári adat fölött voltak a saját méréseinkben. Ha már téved a gyár, akkor így tévedjen! A Noctua csendes, de ahogy már írtuk, a légszállítással valami nem stimmel. Kár érte! A legdrágább 12 centis ventilátor esetén jó légszállítási mutatókat kaptunk, és az érdekes lapátprofil miatt a szélzaj is kevésbé volt zavaró. A balanszírozás már nem volt tökéletes, de a Noctua mellékeli a szilikon bakokat, így a keletkező rezgés garantáltan nem terjed át a házra.

A COLINK a futottak még kategória képviselője. Alacsony ár, de ezzel együtt használható teljesítmény mind zaj, mind légszállítás tekintetében. Semmiképpen nem a csúcskategória, de ezt nem is vártuk el tőle.

Végezetül, de nem utolsó sorban az Englide, ami hazai termék — igaz kínai gyárban készül –, és kifejezetten jó. Korrekt gyártói adatok, kellemes teljesítmény, versenyképes ár. Ez kell nekünk!

Lássuk a teszt győztesét, és az indoklást!

A díjat e cikkünkben nem egy bizonyos típusnak, hanem egy gyártónak adjuk, ezzel értékelve termékei összteljesítményét. Mivel csak egy győztest hirdetünk, jól át kellett gondolni melyik gyártót válasszuk. Indokolunk is!

A népes ventilátorteszt győztese nálunk az Englide lett!

alt
Englide

Lássuk az okokat! Ahogy feljebb írtuk nem a leghalkabb ventilátor volt, ám felvette a versenyt a Scythe darabjaival, szinte már folyadékcsapágyas minőséget produkálva. Nem tudjuk, hogy sikerült ilyen egyenletes hangot kihozni egy siklócsapágyból, de le a kalappal! Árban jócskán az S-Flex alatt marad, ám megközelíti a Noctuát, ami folyadékcsapágyas, és sok kiegészítő jár hozzá.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 3

A Noctua esetében azonban a légszállítási adatok nem tetszettek nekünk, kiemelve ismét a gyári és a mért értékek közötti különbséget. Azt kell tehát mondanunk, hogy a zaj/légszállítás/ár összefüggésben egyértelműen az Englide adta a legtöbbet. Ehhez még hozzá csaphatjuk a korrekt gyári adatokat, amik azt mutatják, hogy nem akarnak minket megvezetni. Az Englide minket meggyőzött!

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.