Válassza az Oldal lehetőséget

35 ventilátor bemutatója és tesztje

Tesztünk résztvevőinek adatai

Noctua

Egy ventilátorteszt nem lehet teljes az osztrák gyártó termékei nélkül. A Noctua alig néhány éve robbant be a köztudatba halk ventilátoraival. A légkergetők különlegessége a csapágyazás, mely a Sony folyadékcsapágyas technológiájával lényegében megegyező módon működik. Ami más, az a technológia neve, hiszen nyugati szomszédjainknál SSO-nak (Self-stabilising oil-pressure bearing) hívnak. Amit e tény kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a ventik ára alacsonyabb a Scythe megoldásainál.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1

35 ventilátor bemutatója és tesztje 235 ventilátor bemutatója és tesztje 3

A kis kanyar után térjünk vissza a Noctua termékeihez! A ventilátorok nem hasonlítanak egyik konkurens megoldásra sem. A különbség már a színnél kezdődik, hiszen nem a megszokott fekete vagy áttetsző műanyagokat találunk, a színezés itt a barna árnyalataira korlátozódik. Az, hogy mutatós vagy sem, mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy a ventilátorokat nem színük, szaguk miatt szeretjük vagy nem szeretjük. Az eltérések folytatódnak a rotornál, aminek lapátjai szemlátomást kisebbek a megszokottnál, és a dőlésük is meredekebb. Kicsit bénán néznek ki, de ezen ne akadjunk fenn. Ez az eltérés a legjobban a lassú fordulatú 12 centiméteres darabokra igaz leginkább, a kilences és nyolcas méretekre kevésbé, illetve, hogy legyen kivétel is, létezik egy 1300 fordulatú példány, ami a megszokott rotort kapta.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 4

A tesztre érkezett ventilátorok közül a Noctua mellékeli a legtöbb „extrát”. A légkergetők mindegyike mellé alapfelszereltségként járnak a rögzítéshez használható szilikon bakok és egy előtétellenállás, amely segítségével alacsonyabb fordulaton üzemeltethetjük ventilátorunkat.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 535 ventilátor bemutatója és tesztje 6

Most érkezett el az idő, hogy bekapcsoljuk a barna ventiket. Összességében nagy meglepetés nem ért minket, ezek a ventilátorok halkak. Azonban mégis van közöttük némi különbség. A nyolc és kilenc centiméteres darabok halkan ciceregnek, és a hang magassága valahogy pont olyan, hogy ez az egyébként halk cicergés nemcsak közvetlen közelről hallható. Ezen némileg javít, ha a csomagban kapott előtétellenállást bekötjük, mert emiatt csökken a fordulatszám, de azért egy csöppet így is hallható. Talán nem túlzunk akkor, ha azt mondjuk, a hang tekintetében ezek a darabok nagyjából a Coolink nyolc centiméteres ventijeivel vannak egy szinten, azonban nem szabad elfelejteni, hogy azokban golyóscsapágy van. A következő kategória a „hagyományos” 12 centiméteres ventilátorok működése. Ezek halkabbak, mint kisebb testvéreik, de itt is szól a háttérből egy kicsit mély percegés. Sajnos nehéz ezeket a hangokat a megfelelő jelzővel illetni, igazából hallani kéne őket, de reméljük, azért érthető így is, mire gondolunk.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 7

35 ventilátor bemutatója és tesztje 835 ventilátor bemutatója és tesztje 9

Van azonban egy ventilátor, amiről csak jót mondhatunk, ez pedig pont az a hagyományoshoz közelítő rotorral rendelkező, amiről feljebb írtunk. Ennek a darabnak a hangja végre összevethető az Englide ventikével, azonban itt nem árt megjegyezni, hogy azokban hagyományos csúszócsapágy van, míg ebben folyadékcsapágy. Itt szinte semmilyen csapágyhangot sem hallunk, és a lapátok speciális kialakítása miatt a szélzaj sem számottevő. Ez a ventilátor a Noctua család igazi favoritja! Eddig ez tesztünk (fülre) leghalkabb darabja.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 10

A Noctua termékeivel kapcsolatban újra kiemelnénk egy fontos momentumot, még pedig azt, hogy minden ventilátor mellett találunk szilikon bakokat, amelyek segítségével a légkergetőket csavarmentesen építhetjük be. Persze itt nem a csavarmentesség a lényeg, hanem az, hogy a ventilátorokból származó rezgés nem jut át a házra. Ilyen bakokat eddig csak az Englide n.zero termékénél találtunk.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1135 ventilátor bemutatója és tesztje 12

Scythe

A végére maradt az egyik legnevesebb gyártó, a Scythe. Az ő termékeikről meglehetősen sokat cikkezünk, szeretjük is őket, ez pedig köszönhető az S-Flex néven futó ventillátorainak is.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 13

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1435 ventilátor bemutatója és tesztje 15

35 ventilátor bemutatója és tesztje 16

A Scythe természetesen nemcsak folyadékcsapágyas ventikkel foglalkozik, portfóliójukban megtalálhatók a hagyományos siklócsapágyas és golyóscsapágyas darabok is. Tesztünkben az előbbi vonalat a Kaze-Jyuni, utóbbit pedig a Gentle Typhoon család képviseli. A folyadékcsapágyas 12 centiméteres S-Flex ventik mellett érkezett még a Sony S-FDB technológiájával szerelt 8 és 9 centiméteres megoldás is, ezek KAMA-Flex néven találhatóak meg az üzletek polcain. Lássuk akkor a medvét, vagyis hallgassuk meg őket!

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1735 ventilátor bemutatója és tesztje 18

A vizsgálódást a kicsikkel kezdtük. Ezekről elmondható, hogy nagyon szépen szólnak, pontosabban nem szólnak. A csapágy felől se cicergés, se ciripelés, se semmi ehhez hasonló hang nem hallható. Halk, egyenletes és cseppet sem zavaró búgást hallunk csak, mely jó részben a szélzajnak köszönhető. Ezek a ventilátorok külön kategóriát képviselnek a maguk területén.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 1935 ventilátor bemutatója és tesztje 20

A következő áldozatunk a siklócsapágyas Kaze-Jyuni 12 centiméteres megoldás volt. Azt kell mondanunk, hogy ismét igazi csemegével találkoztunk. Hang tekintetében ez is összevethető már az Englide-dal. A hangja annál egy picit mélyebb, így egy hajszálnyit jobban hallható, viszont ahhoz hasonlóan nem találjuk meg benne az olcsóbb megoldásokra jellemző ciccegést. Kifejezetten tetszett!

35 ventilátor bemutatója és tesztje 21

Folytassuk a golyóscsapágyas Gentle Typhoonnal. Ez kérem egy műszer. Az 500-as és 800-as darabok hihetetlenül halkak, a golyóscsapágyas megoldásokra abszolút nem jellemző csendes működéssel bírnak. Már kézbe véve is feltűnik, hogy mennyivel nagyobb a tömege a konkurenseknél, ami a motor nagyobb mérete miat nem is meglepő. Azt kell mondanunk, hogy ez az a ventilátor, ami minden igényt kielégít. Hosszú élettartam a golyóscsapágy miatt és rendkívül halk működés, hogy otthon is használhassuk. A legmagasabb fordulatú, mely percenként 1150-et pörög már kicsit zajos. A zajmérésnél ugyan nem produkált kiugró értéket, ám valahogy a hangfekvése egy picit zavaró.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 2235 ventilátor bemutatója és tesztje 23

35 ventilátor bemutatója és tesztje 2435 ventilátor bemutatója és tesztje 25

Bemutatónk végére maradt az S-Flex a maga folyadékcsapágyas megoldásával. Erről a ventiről nem igazán tudunk mit írni, rossz szavunk végképp nincs rá. Egyenletes és nagyon halk hangot hallunk csak, azt is csak alig kivehetően. Továbbra is szeretjük! Azonban a korrektséghez hozzátartozik leírnunk, hogy a magasabb fordulat itt is meghozza a hangot. Úgy érezzük, hogy az S-FDB egy jó technológia, de talán érdemes lenne egy kicsit a lapátprofilon is finomítani, hogy a szélzaj kisebb legyen.

35 ventilátor bemutatója és tesztje 26

35 ventilátor bemutatója és tesztje 2735 ventilátor bemutatója és tesztje 28

35 ventilátor bemutatója és tesztje 2935 ventilátor bemutatója és tesztje 30

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.