Válassza az Oldal lehetőséget

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával

Két megfizethető kütyüt próbáltunk ki a meleg és egy kicsit a hideg ellen.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával


 

Bevezető

Az idei nyár inkább emlékeztet az indiai monszunra, mint a megszokott hazai hőségre, de ahogy az időjárás változik, bőven el tudom képzelni, hogy szeptemberben is meg fogunk főni. Ez ellen lehet védekezni légkondival a lakásban vagy az autóban, de most ennél olcsóbb, és nem utolsó sorban praktikusabb kütyüket vetettem be.

A megszokott tesztektől eltérően most nem egy, hanem rögtön két eszközt mutatok be nektek, amik a maguk nemében igazán praktikusak és jól használhatók.


 

Autós italhűtő- és fűtő

Az autóban jobb esetben van légkondi, ami minket hűvösen tart, de az italunkat nem fogja lehűteni. Pedig mennyire jó dolog, ha nyáron folyamatosan azon a hőfokon tarthatjuk az italunkat, ahogy a hűtőből kivettük, télen pedig melegen tarthatjuk a teánkat.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 1

Ahhoz, hogy ezt megtegyük nem kell őrült drága cuccokat vásárolnunk, bőven elegendő, egy a pohártartóba tehető hűtő- fűtő alkalmatosság.

A szerkezetnek a gyártójáról semmit nem tudunk, az áruházban hordozható hűtő- fűtő pohártartóként találjuk. Bár a gyártó ismeretlen, azért a technikai adatokat ismerjük, és persze a kipróbálásra is volt mód, szóval lássuk mit tud a szerkezet!

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 2

A dobozban találunk egy szivargyújtós tápkábelt, egy műanyag karikát és magát a cuccot, ami hűteni és fűteni fog. A leírás szerint 12 voltos táp mellett 36 wattos teljesítménnyel bír, ami papíron, főleg a méretéhez képest kicsit túlzónak tűnik. Mérni én sem tudtam, hogy a teljesítmény valós-e, de a puding próbája amúgy is az evés, szóval, miután megérkezett, gyorsan be is pattintottam az autóba.

A használata rém egyszerű. Beállítjuk a megfelelő pohártartóba, adunk neki tápot, bekapcsoljuk, aztán teszi a dolgát. A mellékelt műanyag karika amúgy egy magasító, ha túl mély a dobozunk, és nem tud belőle kijönni a belső részről elvont hővel fűtött meleglevegő, akkor kell használnunk.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 3

A be- és a kikapcsolásra a felső részen található gomb szolgál, ami egyben kijelző is. Egy nyomásra bekapcsol és hűt, egy másodikra átvált fűtésre, egy harmadikra pedig kikapcsol. Nem kell a használatához se diploma, se nyelvtudás, egyszerű, mint a pofon.

A gyártói adatok szerint a működés közben 32 decibel zajt termel, a gyakorlatban annyira finoman „surrog, hogy már alapjárat mellett sem igazán hallani a hangját, menet közben pedig esélytelen, hogy meghalld, hogy működik.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 4

Ugyancsak a gyári adatok szerint egészen nulla fokig tud hűteni és 60 fokig fűteni. Ahogy a teljesítményben, úgy ezekben az adatokban is kételkedtem kicsit, igazam is lett.


 

Mi volt a tapasztalatom a működés tekintetében?

Mivel nyár van, természetesen a hűtést próbáltam ki elsőként. A hűtőből kivett alkoholmentes sört hurcoltam magammal várva, hogy felmelegedjen. A szerkezet, a kijelzője szerint 2 foknál hidegebbre nem hűlt le, még úgy sem, hogy eleve 6-8 fokos dobozt tettem bele. Szóval, az már biztos, hogy fagyasztani ezzel nem lehet, de talán nem is ez a feladata.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 5

Az biztos, hogy a hűtés gyorsan elindul, néhány perc után a belső rész fém felületén már elkezd kicsapódni a pára, és kézzel és érezhető, hogy rendesen lehűl. A hűtőből kivett dobozt nagyjából másfél órán át vittem mindenfelé, ahol dolgom volt. Ez alatt az idő alatt, legalábbis kézzel ellenőrizve minimálisan melegedett a doboz felső része, alul viszont maradt, amilyen volt, szóval a benne lévő itóka is hűs maradt, ahogy kell.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 6

A fűtést itallal nem ellenőriztem, de az biztos, hogy a nyári melegben jóval hatékonyabb volt, mint a hűtés. Az italtartó belső fele percek alatt annyira felmelegedett, hogy kézzel már nem volt jó fogdosni, így gyaníthatóan az italok melegen tartása menni fog neki.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 7

Azt persze ne feledjük, hogy a szerkezet teljesítménye függ a külső hőmérséklettől, így, ha télen a fagyos autóba ülünk be, akkor több idő kell neki, hogy felmelegedjen, ahogy nyáron a melegben több idő kell neki, hogy lehűljön.

A cuccal egy félelmem volt, ez szerencsére alaptalannak bizonyult. Nem tudtam, hogy a belső felületről elvont hő, illetve az azzal fűtött levegő, ami a hűtőnyíláson kiáramlik mennyire lesz forró, nem olvasztja-e meg a műanyagokat. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy ezzel nincs baj. Persze nyomja ki a meleget, de a túlforrósodás nálam nem következett be.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 8

Azért, ha valaki vesz egyet, akkor első alkalommal jó, ha sűrűn ellenőrzi a dolgot, mert fontos, hogy a meleg levegő ki tudjon jutni a pohártartóból.

Összességében tehát az ital hűtőm- fűtöm bevált. Örültem volna, ha 1-2 ezer forinttal olcsóbb lett volna, mert azért benne volt a pakliban, hogy nem válik be, de így utólag már örülök, hogy megvettem. Nyáron engem szolgál, télen pedig jó lesz a srácaimnak a teát melegen tartani benne, szóval nekem bevált.

Vásárlás itt:

Autós hűtő- és fűtő italokhoz

 


 

Digoo DG-PFL6 – akkumulátoros ventilátor és lámpa

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 9

Őszintén megmondom, azt gondoltam, hogy a lámpára semmi szükségem sem lesz, de kiderült, hogy még ez sem volt igaz.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 10

A Digoo ventilátora egy igazi többfunkciós szerkezet, és nem csak azért, mert világítani is tud. Számomra a kiválasztásánál sokkal fontosabb érv volt, hogy van benne akkumulátor és állítható a magassága is.

Olyan, lehetőleg nem túl nagyméretű ventilátort kerestem, amit fel tudok tenni asztalra, de ha úgy alakul a földre is állíthatok, és ami még fontosabb, ki tudom vinni a kertbe, a teraszra (vagy ahol éppen használni szeretném), de úgy, hogy nem kell a hosszabbítót magammal hurcolni.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 11

A Digoo DG-PFL6 ezeknek a kívánalmaknak megfelelt, ráadásul olyan funkciói is vannak, amikkel eredetileg nem is számoltam, de kiderült, hogy néha nagyon jól jönnek. Kezdjük a legalapvetőbb funkcióval, a ventilátorral!

A bekapcsolás a talp hátsó részén lévő gombbal történik, ami mellett találunk egy USB Type-C és egy hagyományos USB csatlakozót, valamint egy LED-et, ami a töltés közben villog.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 12

A bekapcsolás után a talp felső részén található érintésérzékeny felületen kell matatnunk. Találunk itt egy időzítőt, amit használva a ventilátor automatikusan kikapcsol. Három időtartomány közül válaszhatunk, 30- 60 vagy 120 perc lehet az időzített működés időtartama. A ventilátor három sebességi fokozatban működhet, a fordulatszám percenként 2200 és 3500 között változik.

A gyári adatok szerint a legalacsonyabb fordulaton 24-, a középsőn 15, a leggyorsabbon pedig 10 óra az egy töltéssel elérhető használati idő. A megadott adatok egy csöppet túlzóak, főleg, ha világítok is, de erről majd a tapasztaltoknál írok.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 13

A második funkció a lámpa. Ez egy melegfényű 4000 kelvines, LED-es fényforrás, ami a ventilátor rotorját veszi körbe. Eszembe jutott róla, hogy izzadós vloggereknek mennyire jó lehet, mert felvétel közben a szél menőn lobogtatja a hajukat, ráadásul a körforma fényforrás a szemükben visszatükröződve elég jól nézhet ki. Plusz pirospont, hogy a lámpa fényereje fokozatmentesen állítható, ha az ujjunkat az érintésérzékeny kapcsolón tartjuk.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 14

Ahogy feljebb írtam, a lámpa számomra teljesen feleslegesnek tűnt, de aztán használat közben kiderült, hogy a kertben, a sötétben üldögélni annyira nem jó, és nagyon hasznos, ha csak egy akkumulátoros ventilátort kell magammal vinni, és meg van oldva a világítás is. Szóval nem is rossz, hogy rápakolták a lámpát.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 15

A gyári adatok szerint a világítás 8 wattos teljesítménnyel bír, és csak ezt használva, tehát ventilátor nélkül nagyjából 10 órát tud egy töltéssel.

Van egy harmadik képesség is, aminek már láttam hasznát, ez pedig az, hogy a ventilátorba épített akkumulátor powerbank-ként is használható, vagyis, akár a telefonunkat is tölthetjük vele.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 16


 

Mik a tapasztalatok a használat közben?

Egyrészről a megadott adatok az akkumulátoros időtartamra túlzók, másrészről lehetne egy kicsit halkabb. Persze azt gondolom senki nem is várja el, hogy egy napon keresztül keverje a levegőt a ventilátor, arról nem is beszélve, hogy ezen a fordulatszámon maximum akkor van értelme használni, ha asztalra állítva, viszonylag közelről fújatjuk magunkra a levegőt. Hangja berregős, nem a finoman surrogós, így éjszakára, az ágy mellé állítani nem lesz jó, legalábbis engem zavar a zaja, ha teljes a csend.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 17

Ezzel az a probléma, hogy a ventilátor magától nem fordul el, így mindig egy irányból jön a huzat, ami nem túl egészséges. Ha messzebbre tesszük, akkor kell a második, vagy inkább a legerősebb fordulat, azon pedig 4-5 óránál tovább nem működik. Ezen tovább ront, ha a lámpát is használjuk, szóval közepes fordulaton, lámpafény mellett lesz néhány óránk egy töltéssel.

Az mondjuk pozitív, hogy a teljes feltöltéshez nagyjából 2 óra kell csak, ha nem valami ósdi töltőt használunk.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 18

Összességében, amire vásároltam, arra megfelelő a cucc. Könnyű, kicsi, de mégis 1 méteres magasságig kihúzható a teleszkópos láb, szóval használható asztali és álló ventilátorként is, és a meleg nyári estéken, egy pohár borral elücsörögni a teraszon a lágy szellőben tényleg kellemes.

Az autós italhűtő és teleszkópos ventilátor esete a kánikulával 19

Ha meg szeretnéd venni, akkor használd a vásárláshoz a BG8DGPFL6 kuponkódot, és megspórolhatod a szállítás költségét.

Vásárlás itt:

Digoo DG-PFL6 akkumulátoros ventilátor és lámpa

 

Hasonló cikkek oldalunkon

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.