Válassza az Oldal lehetőséget

Szoftverteszt: Panda Cloud Antivirus

Felvezetés 

A Microsoft Security Essentials (MSE) pályafutása 2008 végén indult, akkor még Morro néven. Az első béta 2009 közepén, a stabil változat pedig ősszel jelent meg, tehát összességében egy fiatal versenyzővel van dolgunk. 2009 után dicső időszak vette kezdetét, meglepő módon az MSE 1.0-s verziója azonnal az élvonalban kezdett, így olyan nagynevű riválisokkal került egy súlycsoportba, mint például az F-Secure, az Avast, az AVG vagy a BitDefender.

Mai szemmel nézve talán picit furcsa, de a Microsoft egyáltalán nem kezdte el ontani az új verziókat. Az MSE következő, 2.0-s kiadása csak 2010 végén jelent meg. A fejlesztők szerint hatékonyabb lett a heurisztikus motor, ezenfelül a sokak által hiányolt webes védelem is megjelent, bár csak Vista és Windows 7 rendszerek esetében.

Egy verziószám léptetést követően, 2012 áprilisában elkészült a Microsoft Security Essentials 4.0. Ekkortájt kezdtek megjelenni a rések a pajzson, a programot elsőként az AV-TEST Institute minősítette le, majd a Dennis Technology Labs mondott kemény ítéletet. A redmondiak ugyan kísérleteket tettek a hiányosságok cáfolatára, ám ha egyszer ilyen szinten felmerül a gyanu, akkor a felhasználók bizonyára könnyen elpártolhatnak az alkalmazástól. Nem erősítette a biztonságérzetet az sem, hogy az MSE még mindig naponta csak egyszer frissített, miközben ekkortájt több antivírus már 4-6 óránként szinkronizálta adatbázisát.MSE

Azt hiszem vitán felül áll, hogy a program most nem épp pályafutása csúcsán áll.  Mostanság mind az AV-TEST Institute, mind pedig az AV-Comparatives – később kiderül, hogy miért említjük ezt a két nevet – egyfajta referencia pontként használja az MSE-t, a víruskergető a védelemre vonatkozó tesztekben az egyik leggyengébb megoldás szokott lenni.

A lényegre térve 

A bevezető további folytatásaként kifejtjük, hogy miért is született meg eme cikk. Nos, az mostanra világosan látszik, az MSE felhasználóknak mindenképpen érdemes lehet szétnézniük a vírusirtók piacán, tájékozódni az elérhető lehetőségekről. Rögtön ezután megszületik a következő kérdés: Melyik alkalmazásra érdemes nagyobb figyelmet szentelni? Ezzel el is érkeztünk a cikk fő témájához.

A szerzőről