Válassza az Oldal lehetőséget

Szoftverteszt: Panda Cloud Antivirus

Szokatlan helyzetbe kerültünk eme cikk írása során. Az utolsó karakterek begépelésével párhuzamosan elkészült a Panda Cloud új, egyelőre béta státuszban leledző kiadása. A telepítő ugyan még nem, ám a program bizony némi frissítésen esett át, úgyhogy ismét visszaültünk a számítógép elé. 

Szinte rá se ismerünk a Pandára! A fejlesztők korántsem érték be apróbb finomításokkal, hanem teljesen áttervezték a felhasználói felületet. A modern, végletekig leegyszerűsített csempés felület viszont kétélű fegyver lehet, hiszen egyrészről tökéletesen passzol a Windows 8 új köntöséhez, másrészről viszont óhatatlanul is felkelti aggodalmunkat – mostanában már a Microsoft is előszeretettel ekézi a rendszert. Mindenesetre szerintünk tetszetős lett az új külső, ha nem tudnánk, könnyen elhinnénk, hogy ez már a Microsoft Security Essentials 5.0.

panda cloud_2.9_beta_v2

Az irányvonal természetesen végig kíséri a programot, tehát a beállítások és az egyes védelemek is mellőzik az ívelt formákat. Örömmel látjuk, hogy a felület szerkeszthető, az widgeteket tetszés szerint áthelyezhetjük az egyik képernyőről a másikra. Ilyen kevés elemnél ennek ugyan nem látjuk nagy hasznát, de azért kellemes meglepetés volt. 

panda cloud_2.9_beta_v3

A kor elvárásainak megfelelően megjelent egy új védelem is, mely a Wi-Fi hálózatok monitorozását végzi. Ez megjeleníti az összes eszközt, amely a hálózathoz csatlakozik, így leplezi le az illetéktelen felhasználókat – egyszerűen fogalmazva lebuktatja azt, aki lopja a vezetéknélküli internetünket. Mivel a béta verzióban értelemszerűen minden védelem aktív, ezért nem tudjuk megmondani, hogy az ingyenes verzió is megkapja-e az újítást.

Mint minden új verzió, ez is hatékonyabb vírusvédelmet és jobb teljesítményt nyújt(hat). Észrevettünk két új opciót is, aminek úgy örültünk, mint Panda a bambuszlevélnek. Az első az ütemezett keresés, a második pedig azt teszi lehetővé, hogy a számítógép automatikusan kikapcsoljon a víruskergetés után. Hiánypótlásból jeles, leülhet!

Előljáróban ennyit (a hivatalos bejelentés sem említ több dolgot), a béta kiadás ugyan a rövid használat során stabilnak bizonyult, ám napi szintű használatától egyelőre mindenkit – nyilván a tesztelőket nem – óva intenénk.

A szerzőről