Válassza az Oldal lehetőséget

Szoftverteszt: Panda Cloud Antivirus

Rész összefoglaló

A virusvédelem kérdésében nem a saját tapasztalatainkra, megérzéseinkre hagyatkoztunk, hanem a méltán ismert és elismert AV-TEST Institute és AV-Comparatives kutatóintézetre. Nem kis meglepetésünkre az ingyenes Panda Security: Cloud Antivirus 2.3 az élvonalban zárt, úgyhogy a magunk részéről meg vagyunk győzve.

Mást is észrevettünk

Adódik a kérdés, mi a védelem ára? Az AV-Test Institute szintén 6 pontos skálán határozza meg a virusirtók teljesítményét – ez alatt egyszerűen azt kell érteni, hogy mennyire lassítja az adott számítógépet. A Panda Security: Cloud Antivirus 2.3 3,5 pontot ért el, míg a másik oldalon ismét az Advanced++ besorolást kapta meg, bár ez még a szoftver 2.1-es verziójára vonatkozik.

A tesztelés során kiemelten figyeltük ezt a területet, s arra jutottunk, hogy a szoros verseny miatt bizonyára csak hajszálak dönthettek. Mind a memóriaigény, mind a CPU-idő kellemes szinten állt, előbbi átlagosan 7-10 MB körül mozgott, utóbbi pedig egy 4 óriás (átlagos) számítógép használat során 30 másodpercre szökött fel. A merevlemez terhelésben sem érzékeltünk kiugró pillanatokat, a cloud technológiának köszönhetően a frissítések idején tapasztalható terheléssel meg eleve nem találkozhattunk. Utóbbi dolog esetleg nem olyan egyértelmű, de mindjárt azzá tesszük. 

Ez is egy módja a működés bemutatásának. 

A Panda felhő-alapú megvalósítását Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója a következőképpen mutatta be: „Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a felhasználó interneten keresztül kapcsolatba lép a szerverrel, amely a rajta tárolt vírusszignatúrák alapján megvizsgálja a gépet. Minden Panda-felhasználó egy szenzor, amely adatokat szolgáltat a szervernek a különböző vírusokról. Ilyen kiterjedt szenzorhálóval gyakorlatilag töredékére rövidül az az idő, amely alatt egy-egy járványt tetten érhetünk, sőt, adott esetben meg is akadályozhatunk.” 

Egyelőre erről ennyit, később majd még belemegyünk a részletekbe.

A szerzőről